La Creu Roja de Tarragona es va constituir a la ciutat el gener de 1874, ara fa un segle i mig. I des de llavors, l'entitat ha estat present en la vida diària de la capital tarragonina. Per recordar aquesta efemèride, fins al pròxim 8 de desembre es pot visitar al Tinglado 1 del Moll de Costa l'exposició Creu Roja: 150 anys d'humanitat a la ciutat de Tarragona. Aquesta mostra no és l'únic acte per celebrar l'efemèride, ja que el passat mes de juliol, Tarragona va ser l'escenari de l'emblemàtic Sorteig d'Or de la Creu Roja. L'acte es va celebrar al Palau Firal i de Congressos de la capital tarragonina i va repartir més de set milions d'euros.
La tasca de l'entitat a la ciutat de Tarragona i a la resta de la demarcació és ingent. Sense anar més lluny, aquesta mateixa setmana, voluntaris de l'entitat van participar en el cinquè recompte de persones sensesostre a la capital tarragonina. Però la seva aportació va molt més enllà i en diversos àmbits, atenent 48.253 persones a la demarcació durant l'any 2023, 32.000 de les quals en situació d'extrema vulnerabilitat. Cal destacar també el seu paper amb la infància, ja que amb les festes de Nadal arribarà la recollida de joguines perquè tots els nens i nenes de les comarques tarragonines puguin tenir regals en aquestes dates.
Una història que s'allarga durant un segle i mig
El moviment de la Creu Roja, impulsat l'any 1863 pel filàntrop suís Henry Dunant, va arribar a Espanya un any després, el 1864. Tot i que la primera referència de la Creu Roja a Tarragona data de l'any 1870, el naixement oficial de l'entitat a casa nostra va ser l'11 de gener de 1874. Durant aquest segle i mig d'història, el paper de l'entitat ha canviat molt, ja que en un primer moment la seva activitat principal era atendre els ferits de guerra que tornaven de les colònies. Amb el pas dels anys, la seva activitat va fer un gir social que ara és característica.
Actualment, l'entitat treballa en diversos vessants, com la inclusió social, l'ocupació, la salut, l'educació, la formació, el medi ambient, els serveis de socors i les emergències. En aquest sentit, diversos col·lectius reben el suport de la Creu Roja a Tarragona, des de la població general, fins als joves i els infants, passant per la gent gran, les dones en dificultat social, les persones migrades o les persones en vulnerabilitat extrema. L'any 2023 la xifra de persones ateses a la demarcació va ser de prop de 50.000.
Un recorregut pel paper de la Creu Roja a la ciutat de Tarragona
L'exposició que es pot veure al Tinglado 1 del Moll de Costa fa un repàs a la història de la Creu Roja a Tarragona. Són 150 anys que es recullen en diversos plafons informatius, amb text i imatges. Així mateix, també s'exposen diversos objectes relacionats amb l'associació, com memòries, escuts, insígnies, uniformes o reconeixements. La mostra fa un recorregut en què el visitant pot conèixer les primeres actuacions o els primers voluntaris —que al principi es dividien entre senyors i senyores—, passant per les seus que ha tingut l'entitat durant aquest segle i mig, des de les dels carrers Apodaca i Trinquet Vell, a les actuals, com la de l'avinguda Principat d'Andorra o al passeig del Far.
Així mateix, també hi ha un record especial per a l'Hospital de la Creu Roja, que fins al 1996 va donar servei a la ciutat de Tarragona al carrer de la Reina Maria Cristina. L'exposició també permet conèixer com la Creu Roja de Tarragona ha estat present en molts moments importants de la ciutat, com la riuada del Francolí de l'any 1930. La Guerra Civil Espanyola va suposar un parèntesi per a l'entitat, ja que aquells que no van ser cridats al front van ser perseguits. En aquest sentit, un cop acabat el conflicte, es va iniciar la reconstrucció i reorganització de l'entitat, tenint un paper fonamental en el finançament la Festa de la Bandereta.
Entre les actuacions que recorda la mostra hi ha la mobilització de 23 ambulàncies i més d'un centenar de voluntaris per atendre els més de 300 ferits que va provocar l'accident d'un camió cisterna al càmping dels Alfacs, així com les diferents mobilitzacions per ajudar en qualsevol situació d'emergències, com per exemple davant la dana de València. Així mateix, la Creu Roja de Tarragona també es deixa veure al Concurs de Castells i va estar present en els Jocs Mediterranis, l'esdeveniment esportiu més important de la història de la ciutat.
El servei de socorrisme a les platges
Un dels espais en què la Creu Roja és més visible és a les platges, oferint el servei de socorrisme i salvament, del qual hi ha referències en el primer quart del segle XX. Aquesta tasca es va començar a fer de manera regular durant els anys 60 del segle passat i en els anys 70 arribava a les platges de Cambrils, Salou, Tarragona o Torredembarra, i els diumenges a Cunit, la Ràpita o l'Ametlla de Mar. A la mostra, s'explica l'inici dels cursos de socorrisme, la instal·lació de la casa de socors de la platja de l'Arrabassada l'any 1968 o la creació de la Creu Roja del Mar, l'any 1974.
També tenen el seu espai en l'exposició la Creu Roja Joventut, que a Tarragona va néixer el 1972; l'organització de l'entitat en brigades que es va donar després de la Guerra Civil Espanyola —la de Tarragona era la Brigada 42—, o la tasca que es fa en l'actualitat. Entre altres aspectes, la mostra recorda el servei de socors en carretera durant els anys 60 i 70 —amb una patrulla de motociclistes que feia tasques d'atenció als ferits— o aquells joves que durant alguns anys van fer la prestació social substitutòria a l'entitat.
Una mostra convidada sobre una pel·lícula de l'any 1922
Dins l'exposició hi es pot veure una mostra convidada sota el títol Heroísmos – Història d'un nitrat, que recorda el film tarragoní del mateix nom, estrenat l'abril de 1922 al Saló Modern de Tarragona, rodat en benefici d'un hospital de la Creu Roja per atendre els soldats ferits procedents de la Guerra del Marroc. En aquest sentit, és de les poques pel·lícules que es conserven del primer quart del segle XX i és única per explicar com era la pràctica mèdica de l'època a Catalunya.
I aquest és un tastet de que es pot veure a la mostra Creu Roja: 150 anys d'humanitat a la ciutat de Tarragona. L'entrada a l'exposició, que es pot veure fins al diumenge 8 de desembre al Tinglado 1 del Moll de Costa, és gratuïta i els horaris d'obertura són de dimarts a dissabte de 10 a 13 hores i de 16 a 19 hores, mentre que els diumenges i festius sempre obert d'11 a 14 hores.