REDESSA celebra enguany i, fins a la primavera del 2025, el seu 30è aniversari amb un seguit d'activitats i iniciatives internes, però també externes i de cara a la ciutat de Reus, amb l'objectiu d'acostar la ciutadania a la seva tasca empresarial i d'acompanyament a diferents projectes d'emprenedoria. Aquest dimarts 2 de juliol, l'empresa municipal ha presentat una nova proposta, una audioguia que contempla dos itineraris diferents, a peu i amb bicicleta, per recórrer diferents indrets vinculats a la història i orígens empresarials de Reus.
La finalitat, a més de donar-se a conèixer més, és que la "gent pugui identificar espais vinculats a REDESSA que són importants per a la ciutat i la seva història econòmica", ha assenyalat Josep Baiges, regidor de Promoció Econòmica, Innovació i Coneixement i conseller delegat de REDESSA.
Baiges ha afegit que "és molt important que la gent es faci seu el discurs d'una ciutat emprenedora i tecnològica" i, per això, per tal d'incentivar la participació, han decidit sortejar un àpat per a dues persones a la Terrassa Gaudí entre aquells que facin alguna de les rutes i comparteixin l'experiència a les xarxes socials amb el hashtag #30anysredessa. La persona guanyadora s'anunciarà en el marc de la Festa Major de Misericòrdia.
"Amb aquesta audioguia podràs descobrir Reus com mai l'havies vist, ho pots fer totalment al teu aire, només has d'escoltar i anar-te desplaçant als punts que t'aniré proposant", és el missatge de benvinguda que apel·la directament a "l'oient" i el convida a descobrir una vintena de llocs emblemàtics i racons amagats, així com llocs vinculats a l'empresa municipal. L'empresa reusenca Ànima Branding Digital ha dissenyat el contingut audiovisual de les rutes, que es poden descarregar de manera gratuïta al web creat per a l'ocasió.
Modernisme i focus comercial
La ruta pensada per fer-se passejant té lloc al centre de Reus i repassa els orígens d'una ciutat marcada per l'emprenedoria i la innovació. És un itinerari circular, amb sortida i arribada a la plaça del Mercadal, i té una durada estimada de 75 minuts. Aquest inclou "anècdotes i dades curioses sobre la trajectòria empresarial de Reus, històries de passat i present directament vinculades a través de la innovació", ha descrit el regidor.
Aquells que la facin recorreran la tradició comercial, industrial i emprenedora reusenca i "espais REDESSA" com la Terrassa Gaudí, el futur Hotel de Pallol, la plaça de la Patacada i l'antiga Hispània, on l'Ajuntament, a través de l'empresa, és promotor dels pisos HPO:
- Plaça del Mercadal. El cor bulliciós de Reus.
- Casa Navàs. L'empremta de la iniciativa empresarial de la ciutat.
- Gaudí Centre i Terrassa. Les millors vistes de Reus.
- Carrer Monterols. De camí ramader a eix comercial.
- Plaça Prim. Epicentre del Reus-París-Londres.
- La Llotja. Tradició agrícola i preus justos.
- Plaça de la Patacada. Història viva i refugi en temps difícils. Vessant social centrat en l'àmbit de l'habitatge.
- Casa Gasull. Modernisme, oli i llegat empresarial.
- Casa Rull. Modernisme, colors i rivalitat.
- Banc de Reus. Moneda pròpia, història gloriosa.
- Casa Marco. Innovació arquitectònica i educativa.
- Casa Serra. Innovació en aigua de Litines i formigó.
- Plaça Catalunya. Porta al Pallol i passeig comercial.
- El Pallol. Modernitat i història integrades a Reus.
- Plaça de la Puríssima Sang. Història viva al cor de Reus.
- La Hispània. Un nou espai per a la ciutat.
- Plaça de les Peixateries Velles. Del comerç a l'oci.
- Escultura del vent. Llibertat i moviment a Reus.
- Prioral de Sant Pere. Història i inspiració gòtica.
- Carrer Major. El cor històric i comercial de Reus
Centres d'empreses de REDESSA
La segona ruta, pensada per anar amb bicicleta, té una durada estimada d'una hora i uneix els diferents centres d'empreses de REDESSA. El punt inicial és REDESSA Viver i el final és l'edifici Innovació. La proposta aprofita el desplegament de carrils bici i incentiva l'ús de la Ganxeta, entre els següents indrets:
- REDESSA Viver. El bressol de l'emprenedoria a Reus.
- Jardins de Reus. Una fusió de passat i futur.
- REDESSA Tecno. Innovació i tecnologia al servei del futur.
- REDESSA Cepid. Un centre d'innovació per a empreses i laboratoris.
- REDESSA Innovació. Transformació i sostenibilitat al campus de Bellissens.
A més de destacar el valor dels diferents punts dels itineraris, especialment, de les cases modernistes que uneixen habitatge, patrimoni i activitat econòmica, Josep Baiges ha recalcat que la "promoció econòmica i REDESSA són cabdals per posicionar la ciutat" i ha apuntat que aquestes rutes "no només serveixen per conèixer l'empresa municipal, també l'impacte i la implantació que té a Reus".
D'altra banda, el conseller delegat de REDESSA ha esmentat algunes de les pròximes activitats que es duran a terme en el marc de la celebració dels 30 anys. A la tardor, es farà una taula rodona per recordar els inicis i orígens de l'empresa municipal (1994-1995); i de cara als mesos de setembre i octubre, s'està preparant un programa formatiu sobre emprenedoria adreçat als instituts.