Repsol té en estudi la producció de combustibles renovables a les seves instal·lacions de Tarragona. Per fer-ho, hauria de transformar alguna de les plantes que té a les comarques tarragonines per tal que puguin produir a partir de residus renovables orgànics, com oli de cuina usat, o residus de l'agricultura i la ramaderia.
Així s'ha explicat aquest dimecres 10 d'abril durant una visita al Repsol Technology Lab que l'empresa té a Móstoles, a la Comunitat de Madrid. En aquestes instal·lacions, en què hi ha una plantilla de 250 persones, la companyia treballa en la innovació tecnològica a través d'un procés de tres fases, que inclou la investigació sobre matèries primeres, la simulació de processos a través de 35 plantes pilot i la prova dels combustibles en motors.
En aquest sentit, no s'ha donat cap data concreta ni tampoc quines instal·lacions podrien adaptar-se. Ara com ara, sí que està descartada la construcció d'una nova planta de producció de combustibles renovables tal com s'ha fet a Cartagena. Aquesta, que ha suposat una inversió de 250 milions d'euros, s'ha posat en marxa recentment i té una capacitat de producció de 250.000 tones.
Estudien les actuacions que s'haurien de fer a Tarragona per produir combustibles renovables
La idea seria fer algunes adaptacions a les instal·lacions actuals per tal que les instal·lacions escollides puguin produir aquests combustibles renovables. L'execució seria similar a la que s'està fent a Puertollano, on Repsol ha apostat per transformar algunes unitats per treballar en aquesta línia d'innovació i fabricar aquesta tipologia de combustibles a partir de 2025.
Claudia Esarte, consultora de disseny de producte i especialista en combustibles renovables del Repsol Technology Lab, diu que "la tecnologia ja és madura i permet fer noves plantes, com és el cas de Cartagena. Però hi ha una altra estratègia, la de transformar les plantes actuals perquè puguin tractar aquestes matèries primeres per produir combustible".
Sobre la qüestió, Esarte manifesta que "a Tarragona es podria transformar alguna de les instal·lacions actuals", alhora que afegia que "hi ha diverses unitats en estudi per saber quines actuacions s'haurien de fer".
Reduir les emissions
L'objectiu d'aquesta aposta per part de Repsol és la reducció de la petjada de carboni i la disminució de les emissions de CO₂. Cal recordar que la Unió Europea ha fixat de cara al 2050 una reducció del 90% en les emissions dels gasos amb efecte d'hivernacle. En aquest sentit, la companyia es prepara per a aquesta fita amb la conversió esglaonada de les seves plantes en centre multienergètics.
Claudia Esarte explica que en aquestes instal·lacions "es desenvolupen els combustibles renovables en un procés que es fa en diverses etapes". Actualment, la tecnologia més desenvolupada és el tractament d'olis residuals, que permet fabricar dièsel i combustible per a aviació, amb un rendiment del 90%.
La científica ha recordat que "els combustibles procedeixen de matèries primeres que es renoven, com residus d'oli usat, biomassa, residus de l'agricultura". En aquest sentit, assenyala que "es fan servir com els actuals, emeten CO₂, però tenen balanç neutre en emissions de CO₂, ja que el que s'emet en la seva combustió ja s'ha capturat".
La voluntat de Repsol és situar els seus combustibles renovables com una font complementària a l'electricitat i a l'ús de l'hidrogen en el transport i la mobilitat. De fet, la companyia ven hidrobiodièsel produït a partir d'olis usats en 140 estacions de servei de l'estat espanyol.
Una aposta pels combustibles sintètics
La companyia no només treballa amb els combustibles renovables, sinó que també aposta amb combustibles sintètics, fabricats a partir de CO₂. Aquesta és una de les vies en què es treballa al Repsol Technology Lab, tot i que encara està en les beceroles, alhora que requereix un consum energètic "molt elevat" i "intensiu".
Segons explica Claudia Esarte, un dels avantatges del CO₂ és que es tracta d'un gas "il·limitat" que permetria "cobrir una demanda molt elevada i equivalent a la que ja existeix actualment". Tot i això, al voltant d'aquesta aposta hi ha encara dubtes tecnològics i ambientals.
L'experta recorda que "ara com ara es permet que el CO₂ sigui origen fòssil per a permetre desenvolupar la tecnologia. A partir de 2040, tot el CO₂ per a combustibles haurà de procedir de fonts biogèniques i caldrà eliminar la part fòssil. Però, avui dia, la font més abundant és fòssil".