[noticiadiari]99/10320[/noticiadiari]
Aquesta reducció no implica aixecar l'alerta per sequera i, per tant, es mantenen vigents les restriccions decretades per l'ACA. De fet, no es descarta que se n'hagin d'implantar de noves durant la tardor si persisteix la falta de pluja. A la capital del Baix Camp, durant el mes de juliol es va reduir un 7% el consum d'aigua respecte a les dades del 2022. La tendència s'ha accentuat la primera quinzena d'agost, arribant a l'11,65% de reducció en relació amb l'any passat.
En una nota de premsa emesa per l'Ajuntament de Reus, s'especifica que "fins a la data i des del passat mes d'agost, la ciutat de Reus estava en fase de prealerta de sequera". Tot i això, l'ACA ja va decretar l'alerta per sequera a tots els municipis membres del Consorci d'Aigües de Tarragona, Reus inclòs, el passat 13 de juny. Finalment, fonts municipals matisen que es va entrar en fase de prealerta l'agost del 2022 i, el 13 de juny, es va passar a la fase d'alerta que encara es manté ara.
La sequera redueix les fonts d'aigua alternatives a l'Ebre
El decret de sequera marcava, per als municipis, un consum global mitjà que no superés els 250 litres per habitant i dia. No es tracta només de la xifra del consum domèstic. Aquests 250 litres s'agafen com a mitjana comptant tots els usos, el domèstic, l'industrial, el comercial i el municipal. La segona quinzena de juny es va registrar un consum mitjà de 195,96 litres d'aigua per habitant i dia.El mes de juliol es va mantenir en 194,46 litres de mitjana i, durant la primera quinzena d'agost, la xifra s'ha reduït a 180 litres per habitant i dia. Pel que fa al consum de la ciutadania només a casa seva, en l'àmbit domèstic, es manté al voltant dels 100 litres per habitant i dia. La situació de sequera ha fet canviar la proporció de les fonts d'aigua de les quals beu la ciutat de Reus.
Sense poder comptar, pràcticament, amb els pous i minats, ni amb el pantà de Riudecanyes, la quantitat d'aigua que s'agafa del riu Ebre ha passat de ser el 60% del total a suposar el 90% de tota la que es consumeix a la ciutat. Per tot plegat, el conseller delegat d'Aigües de Reus, Daniel Rubio, insisteix que "és important que no abaixem gens la guàrdia".
Segons planteja, "en arribar al mes de setembre, si la pluja no arriba, haurem de veure a la força si no calen noves mesures i restriccions en els usos d'aigua". Amb aquest escenari es mantenen les restriccions implantades per l'ACA amb el decret de sequera.
Es mantenen les restriccions per a jardins i piscines
Els jardins i zones verdes, tant públiques com privades, només es poden regar entre les vuit del vespre i les vuit del matí. L'aigua que s'hi pot destinar "ha de ser la mínima indispensable adaptant-se en tot moment a les condicions de temperatura i humitat". El màxim mensual permès són 450 metres cúbics per hectàrea.El decret regula, també, quins dies s'han de regar els jardins particulars. Especifica un topall màxim de dos dies setmanals, els dimecres i dissabtes per als habitatges parells i els dijous i diumenges per als senars.
Pel que fa a les piscines, només es poden omplir parcialment les que tinguin "un sistema de recirculació d'aigua, en les quantitats indispensables per reposar les pèrdues per evaporació i neteja de filtres i per garantir la qualitat sanitària de l'aigua".
Es permet omplir per primera vegada les piscines de nova construcció i aquelles que s'hagin buidat per reparar-les. Els centres educatius poden omplir piscines desmuntables destinades al bany de la canalla si tenen una capacitat inferior als 500 litres.
Limitacions per netejar cotxes i carrers i per mantenir granges
Un altre àmbit de les restriccions són les fonts ornamentals i altres elements d'ús estètic de l'aigua, que no poden omplir-se. Hi ha excepcions, com els llacs artificials que siguin imprescindibles per garantir la vida aquàtica. En aquests casos es pot fer servir la quantitat mínima d'aigua imprescindible.Tot i això, l'ACA apunta que s'ha d'estudiar si és viable traslladar aquesta vida aquàtica a altres zones, on es pugui garantir la seva supervivència amb un consum d'aigua mínim. Arran del decret de sequera, els vehicles només es poden netejar als establiments que s'hi dediquen i que tenen sistemes de recirculació d'aigua.
Fora d'aquests negocis, la ciutadania només pot netejar vidres, miralls, retrovisors, llums i plaques de matrícula. A més, per fer-ho s'ha de fer servir una esponja i una galleda, no una mànega. Aquest àmbit també compta amb excepcions.
Es permet netejar vehicles fora d'aquests establiments si és necessari per garantir la seguretat i la salut de persones i animals. Per exemple, en el cas de vehicles de transport de menjar o d'animals, d'ambulàncies i vehicles de transport de medicaments i de vehicles de transport de residus.
El que s'ha prohibit és netejar carrers, paviments, façanes i superfícies similars amb mànegues "o altres sistemes que utilitzin una làmina d'aigua per arrossegar la brutícia". Sí que es permet, en canvi, netejar amb sistemes d'alta pressió o amb pal de fregar, ferrada i esponja.
Finalment, hi ha mesures que afecten les granges, com la restricció de reduir el consum de la xarxa d'abastament d'aigua potable al mínim necessari per garantir l'abeurament i la neteja dels animals i del recinte. Pel que fa a la neteja de les instal·lacions en concret, "cal fer servir només les quantitats imprescindibles per mantenir les condicions sanitàries i només en cas que no es disposi d'una font alternativa i exclusivament mitjançant sistemes de neteja a pressió o altres d'eficàcia equivalent".