Reus escollirà entre 19 propostes ciutadanes que se sumaran al PAM 2023-2027

Les votacions estaran obertes fins al 12 de novembre i la ciutadania reusenca decidirà quines s'incorporen al Pla d'Acció del Govern municipal

Taller de participació ciutadana del Pla d'Acció Municipal de Reus
Taller de participació ciutadana del Pla d'Acció Municipal de Reus | Ajuntament de Reus
02 de novembre de 2023, 14:32
Actualitzat: 14:35h
L’Ajuntament de Reus, a través de la regidoria de Bon Govern, Transparència i Participació, ha obert aquest dijous 2 de novembre el termini per votar les propostes de la ciutadania que s’incorporaran al Pla d’Acció Municipal 2023-2027. La votació es podrà fer fins al 12 de novembre a través del portal web Reus Participa.

Per tal de facilitar la votació, en aquesta fase hi haurà suport a la participació a la seu de la regidoria, al Centre Cívic del Carme. Igualment, s’instal·laran Punts d'Interacció Mòbil per acostar el procés de votació a la ciutadania:
  • 6 de novembre, de 10 a 13 hores: Mercat Central
  • 8 de novembre, de 10 a 13 hores: Mercat del Carrilet
  • 11 de novembre, de 10 a 13 hores: Plaça del Gegant Indi.
Les propostes finalistes que es podran votar en aquesta fase del procés participatiu s’han recollit en els tres tallers de participació realitzats en les darreres setmanes. De les 50 propostes recollides, finalment n’han quedat 19 com a finalistes després de per validades d’acord amb les bases del procés participatiu.


Les persones de 14 anys o més, empadronades a Reus, podran votar dues propostes per cada un dels eixos en què s’estructura el pla. Les 2 propostes de cada eix més votades per la ciutadania s'incorporaran directament a la redacció definitiva del PAM. 
 

Escolta activa

El primer eix del PAM 2023-2027 fa referència a l'escolta activa i posar les persones al centre de les polítiques municipals. S'han seleccionat 9 propostes de la ciutadania:
  • Fomentar l'ús de dades obertes: posar-les a disposició de la ciutadania incloent la comunitat científica.
  • Estudiar la política de preus públics dels esdeveniments culturals per adaptar-los a la ciutadania amb dificultats per accedir a la cultura: tarifació que tingui en compte a les famílies vulnerables.
  • Donar suport a les entitats esportives i esportistes d'esports minoritaris.
 
  • Estudiar la creació d'un metavers de Reus: una sala o conjunt de sales on la ciutadania de Reus podria comunicar-se amb les altres persones i estar al corrent de les informacions que es vulguin facilitar des de l'Ajuntament.
  • Fomentar els escacs a la ciutat: facilitar equipaments i espais on jugar-hi (a les biblioteques, als centres cívics,…), així com fomentar la celebració de més esdeveniments relacionats (tornejos, xerrades,…).
  • Fomentar l'increment de pressupost destinat a la cooperació solidària internacional de l'Ajuntament de Reus: Reus ha de ser ciutat solidària i no pot deixar de banda a la gent que pateix pobresa al món, s'ha de recolzar molt més a les ONGs que estan treballant per una societat més digne i justa.
 

Taller de participació ciutadana del Pla d'Acció Municipal de Reus Foto: Ajuntament de Reus

  • Crear un protocol que garanteixi la tramitació i resposta a les queixes i suggeriments realitzats per part de la ciutadania a través dels canals oficials de l'Ajuntament.
  • Fer un inventari d'elements de la ciutat que estiguin vinculats a la dictadura franquista.
  • Fomentar l'ajuda mútua entre la ciutadania: element de millora de la qualitat de vida de la ciutadania i la reducció de residus.

Ciència, innovació i economia

En el segon eix, només han quedat dues propostes finalistes i, per tant, aquestes s’incorporen directament al document final sense necessitat de passar el procés de la votació:
  • Facilitar que Reus pugui ser seu de l'MBA del a Universitat Rovira i Virgili i el Diploma de Lideratge: Això impulsaria estudis d'autoconeixement, gestió òptima d'equips i organitzacions i ubicaria Reus com a referència en el nou concepte de lideratge.
  • Potenciar el tractament integral de suport al mosaic agrari de la ciutat: amb l'obectiu d'afavorir el relleu generacional i la viabilitat econòmica del sector, prioritzant zones amb caràcter demostratiu.

Ciutat verda i sostenible

Al tercer i darrer eix, hi corresponen 8 de les propostes ciutadanes definitives:
  • Treballar per impulsar la conscienciació educativa de la reducció de residus.
  • Instal·lar màquines per recarregar targetes d'autobús: sistemes que puguin proporcionar la possibilitat de portar a terme una recàrrega de bitllets d'autobús a qualsevol hora del dia.
  • Controlar la velocitat de trànsit als camins: en camins que s'han asfaltat i que s'han convertit en vies ràpides per transitar. 
  • Promoure amb les administracions competents una millora del transport públic que connecti Reus amb els centres universitaris del territori.
 
  • Fer un anàlisi de la visibilitat dels diferents passos de vianants de la ciutat per tal de poder millorar la seguretat: hi ha passos de vianants on la proximitat dels cotxes o inclús els elements vegetals no permeten la visibilitat complerta dels vianants vers els vehicles i dels vehicles vers els vianants.
  • Estudiar la senyalística actual de la ciutat per poder homogenitzar progressivament els senyals.
  • Promoure amb les administracions competents una millora del transport públic que connecti Reus amb l'estació de l'AVE: la ciutadania considera que la línia no està en bones condicions per facilitar que la gent que vagi en transport públic i no en cotxe privat. Caldria, atenent a que els viatgers van carregats, més parades i una freqüència adequada.
  • Fomentar que Reus esdevingui ciutat "Pet Frendly": que els gossos lligats puguin entrar a totes les dependències i espais públics que depenguin de l'Ajuntament, així com a altres organismes públics i al transport.