La implementació del projecte d’investigació «Viure Millor a Casa» a Reus ha estat un exemple d'innovació social municipal a la Jornada Tècnica Final d'aquesta iniciativa que ha tingut lloc, aquest dimecres 27 de novembre, a Madrid. L'equip d’investigació del projecte ha exposat els resultats finals i evidències per a la transformació de les cures i suports en la comunitat. De fet, Reus i Manresa són els únics municipis de Catalunya -n'hi ha d'altres arreu de l'estat- on s'ha implementat la iniciativa, que ha tingut com a objectiu incrementar els serveis d’ajuda domiciliària a les persones amb dependència per tal d’endarrerir el seu ingrés en centres residencials.
Hi han participat 82 persones grans amb graus II i III de dependència i les seves persones cuidadores no professionals. L'edat mitjana de les persones grans participants ha estat de vuitanta-cinc anys, sent un 66% són dones. Pel que fa a les persones cuidadores no professionals, l'edat mitjana és de seixanta-sis anys i 2 de cada 3 són dones.
La regidora de l'Àrea de Serveis a les Persones, Anabel Martínez, que ha assistit a la jornada, considera molt interessant la innovació a escala municipal: «L'administració local és la més pròxima a la ciutadania. Per això, en tots els àmbits, i especialment en el social, és molt important innovar per a oferir un millor servei a les persones que atenem, que acostumen a ser persones que travessen una situació difícil. Per això, vull agrair a la Societat Española de Geriatría y Gerontología (SEGG) i la Confederación Española de Organizaciones de Mayores (CEOMA) que ens hagin ofert l'oportunitat d'implementar el programa “Viure Millor a Casa”».
La jornada ha comptat també amb la participació de professionals de referència en l'àmbit social i sanitari, com la cap de servei de Benestar Social, Àngels Granados, i la tècnica responsable de l'Àmbit de Gent Gran i Dependència, Ester Ribé, que han participat en una taula rodona. En una primera anàlisi dels resultats de la implementació del projecte a la nostra ciutat, destaca el suport que aquesta iniciativa ha suposat per a les persones grans i les persones cuidadores, que en fan una valoració molt positiva.
Suport domiciliari i comunitari
L’abril del 2023, i amb vigència fins al gener de 2025, es va signar el conveni de col·laboració entre la SEGG i l’Ajuntament de Reus per al desenvolupament del projecte «Viure millor a casa». L'objecte d'aquest conveni és establir les bases de funcionament de la col·laboració per al desenvolupament i implementació d’aquest projecte pilot de recerca i innovació en l’àmbit dels serveis socials adreçats a persones grans en situació de dependència, en concret a persones amb necessitats de cures de llarga durada que es troben en risc de ser institucionalitzades; així com determinar les responsabilitats de les parts.
El conveni té com a objectius facilitar la coordinació sociosanitària, fomentar l'exploració de les vies de cooperació en l'àmbit local i la valoració de les dificultats que es puguin trobar en la provisió comunitària i domiciliària de les cures de llarga durada. Així com promoure la conscienciació i activació de recursos comunitaris com xarxes veïnals o de voluntariat. En definitiva, es tracta d'implementar un adequat pla de suports comunitari i domiciliari que permeti una vida plena en la comunitat.
El projecte de recerca i innovació social «Viure millor a casa» és gestionat per la SEGG i CEOMA i està subvencionat en conjunt amb 2.699.034 euros provinents dels Fons de recuperació europeus Next Generation de la Unió Europea que el Ministeri de Drets Socials i Agenda 2030 està promovent en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, dins de la línia estratègica de desinstitucionalització, inclosa en el component 22 «Pla de Xoc per a l'Economia de les Cures i Reforç de les polítiques d'igualtat i Inclusió».