Reus encapçala les poblacions amb més teulades d'amiant al Camp de Tarragona

Valls i Tarragona són els següents a la llista, d'acord amb el cens de cobertes amb fibrociment de Catalunya, que es comptabilitzen per ser erradicades abans del 2032

Imatge d'arxiu de les tasques de retirada d'una teulada d'uralita
Imatge d'arxiu de les tasques de retirada d'una teulada d'uralita | ACN
03 de maig del 2024
Actualitzat a les 12:34h

El Govern de la Generalitat va presentar el passat dilluns 29 d'abril el Cens de Cobertes amb Fibrociment de Catalunya, que comptabilitza en 122.460 les teulades on hi ha fibrociment i que ha de servir de guia en la lluita per a l'erradicació de l'amiant, d'acord amb el Pla nacional per a l’erradicació de l’amiant 2023-2032

Al Camp de Tarragona, el municipi de Reus encapçala el "pòdium", amb un total de 1.237 cobertes d'amiant. El segueixen Valls (Alt Camp), amb 636, i Tarragona (Tarragonès), amb 634. Altres indrets del Baix Camp, com Riudoms (560), Cambrils (328) o La Selva del Camp (274) també tenen un percentatge elevat.

Segons les dades del Visor de cobertes amb fibrociment, Manresa seria la ciutat catalana de més de 50.000 habitants amb un major índex de coberta per cada mil habitants, amb un 15,62; la capital del Baix Camp ocuparia el segon lloc amb 11,73, d'acord amb les dades poblacionals de l'Idescat 2023.

reus cobertes fibrociment amiant dades 2024 nacio
La capital del Baix Camp s'acosta a les 1.300 cobertes de fibrociment, segons la darrera actualització. Font: IGCG

De fet, l'estiu passat, es va retirar la coberta del magatzem de les Brigades Municipals de Reus i es va aprovar el projecte per retirar la del magatzem del departament de Mobilitat, amb la finalitat de millorar la prevenció de riscos laborals dels treballadors. També el Reus Deportiu va substituir la teulada d'amiant per plaques solars.

L'amiant, molt present a Catalunya

El mapa permetrà als municipis rastrejar allà on hi ha amiant, la instal·lació del qual es va prohibir l'any 2001, i accelerar la seva desinstal·lació. Segons el mapa, que ha elaborat l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) per encàrrec del Departament de Presidència, hi ha 700.000 tones de fibrociment a les teulades de Catalunya.

Les principals conclusions són que només 2 dels 947 municipis de Catalunya no tenen cap coberta amb aquest material: La Nau (Tarragonès) i Caldes d'Estrac (Maresme). Amb tot, el registre no captura el fibrociment que encara hi ha en altres estructures constructives, baixants i canonades. En conjunt, es calcula que hi podria haver 4 milions de tones d'amiant al territori.

La prioritat, segons el Govern, serà la retirada de les teulades amb amiant en més mal estat. De fet, té previst aprovar el pròxim dimarts 7 de maig,  el Projecte de llei d’erradicació de l’amiant de Catalunya. La Unió Europea recomana que l'amiant sigui retirat de tots els edificis públics abans de l'any 2028, i a totes les teulades en conjunt l'any 2032.

L'actuació dels municipis

L'eina de diagnosi que va presentar la vicepresidència, conjuntament amb el departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, no permet saber el percentatge d'amiant que hi ha en aquestes teulades, però amb el mapa, ajuntaments, empreses i particulars ho tenen més fàcil per saber allà on hi ha teulats fets de fibrociment i procedir a saber si aquest conté o no amiant, i en quina proporció.

Per abordar la retirada de l'amiant, aquesta darrera legislatura el Govern ha combinat dues línies de finançament. D'una banda, un ajut a la retirada per als ciutadans i empreses que el 2023 va estar dotada amb 18 milions d'euros, i de l'altra, una línia de 32 milions d'euros en una convocatòria específica de substitució de l'amiant per plaques fotovoltaiques.

Segons el conseller David Mascort, enguany tot i no haver aprovat pressupost es repetirà aquesta convocatòria, ara dotada amb 10 milions.