Reus inicia el procés per potabilitzar l'aigua de la mina del barri Fortuny

El projecte, amb un pressupost de prop de 500.000 euros, permetrà potabilitzar l'aigua de la mina del barri Fortuny i destinar-la a diversos usos municipals

Imatge de la mina del barri Fortuny, que es recuperarà amb aquest projecte.
Imatge de la mina del barri Fortuny, que es recuperarà amb aquest projecte. | TarragonaDigital
18 de juny de 2024, 11:10

Aigües de Reus ha adjudicat les obres per construir una planta de tractament d'aigua amb la tècnica d'osmosi inversa. Aquest projecte permetrà incorporar l'aigua de la mina del barri Fortuny a la xarxa d'abastament i destinar-ne una part al reg del parc dels Capellans i a omplir les piscines municipals.

L'obra, amb un pressupost de 498.674,28 euros (IVA no inclòs), ha estat en gran part subvencionada per l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA). La Unió Temporal d'Empreses (UTE) Servial-Protecmed serà l'encarregada de dur a terme les obres, que es preveu que durin quatre mesos.

Actualment, l'aigua de la mina del barri Fortuny ja s'utilitza, sense tractament previ, per regar el parc del Lliscament, proper a les piscines municipals. Amb el nou projecte, es crearà una segona xarxa de distribució d'aigua no potable per regar el parc dels Capellans, la zona del camí del Riudoms i les zones enjardinades de les piscines municipals, a més d'emplenar-les amb aquesta aigua. També es considera reutilitzar l'aigua de les piscines per recarregar l'aqüífer de la mina.

Potabilitzar l'aigua de la mina del barri Fortuny

El projecte també permetrà potabilitzar parcialment l'aigua de la mina, afegint fins a 365.000 metres cúbics anuals d'aigua potable a la xarxa, complint amb tots els estàndards sanitaris i de qualitat. La tècnica d'osmosi inversa escollida elimina els nitrats presents en l'aigua de la mina, un dels principals problemes actuals. Tanmateix, els minats són una font d'aigua que es pot esgotar ràpidament en anys de sequera, com l'actual.

Aquest projecte va en la línia de complir els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l'ONU per al 2030 i respon a l'estratègia de "la diversificació de les fonts d'abastament i el millor aprofitament dels recursos" a Reus, segons afirma Daniel Rubio, regidor responsable d'Aigües de Reus.

Les mines a Reus, una relació històrica

La recuperació de mines d'aigua ha estat una inversió significativa en els últims anys a Reus. La interconnexió del minat d'Almoster amb la planta potabilitzadora de la ciutat ha permès recuperar aquesta font per regar espais verds com el Parc Agrari i el Parc de les Olors. L'aigua sobrant s'envia a l'Estació de Tractament d'Aigua Potable (ETAP) de Reus per al seu tractament i distribució.

Reus mai ha deixat d'utlitzar l'aigua dels minats. Actualment, l'aigua dels minats de Monterols i de la mina Hidrofòrica representa entre el 10% i el 15% del subministrament total de la ciutat. Aigües de Reus treballa per recuperar més mines i aqüífers de titularitat municipal.

Les mines d'aigua són antigues excavacions destinades a transportar aigua des de la capa freàtica fins a la superfície. Reus, amb una llarga història de mines d'aigua, comptava al segle XVIII amb una veritable "febre minaire". Avui dia, encara es coneixen 125 mines amb uns 340 quilòmetres de galeries subterrànies, la majoria en mal estat i de titularitat privada.

Arxivat a