Reus celebra el seu primer Bioblitz amb la identificació de 102 espècies

La iniciativa promou la participació ciutadana en la conservació de la biodiversitat a Reus i ha aconseguit identificar diverses espècies invasores

Una vintena de persones han participat al primer bioblitz a Reus.
Una vintena de persones han participat al primer bioblitz a Reus. | Cedida
12 d'agost de 2024, 12:59

La Regidoria de Medi Ambient i Sostenibilitat de Reus ha organitzat el seu primer Bioblitz amb motiu del Dia de la Biodiversitat, aconseguint identificar un total de 102 espècies animals i vegetals. Durant l'activitat, que va tenir lloc en horari diürn i nocturn, es van albirar 51 espècies durant el dia i 52 a la nit, amb un total de 161 observacions. Aquesta iniciativa ha comptat amb la participació activa de 18 persones, que han contribuït a la identificació de les espècies.

Els Bioblitz són esdeveniments oberts al públic de totes les edats, dissenyats per registrar el màxim nombre d'espècies en un espai i un temps determinats. Daniel Rubio, regidor de l'Àrea de Medi Ambient i Sostenibilitat, ha destacat la importància de la participació ciutadana, que no només aprèn a identificar espècies, sinó que també aporta dades i imatges a mapes de ciència ciutadana, reflectint la biodiversitat actual del municipi

La major part de les espècies detectades van ser plantes, que representen més de la meitat del total, seguides pels invertebrats, com aràcnids i insectes, i després ocells, mamífers i rèptils. Cal destacar que els Bioblitz ajuden a posar en relleu espècies que solen passar desapercebudes, com plantes i insectes, mentre que ocells i mamífers solen ser els més observats en general. Així, es valora la biodiversitat local existent.

Detecten nou espècies invasores a Reus

D'entre les espèciesvegetals identificades (aproximadament 50), 9 són exòtiques i invasores, una xifra significativa que indica la necessitat de revertir la degradació dels nostres ecosistemes. En general, les espècies detectades són comunes i representatives d'espais mediterranis oberts, amb cultius i arbres dispersos. Especialment, es van identificar quatre espècies de ratpenats: Pipistrel·la nana, Pipistrel·la comuna, Ratpenat fals i Ratpenat de vores clares, que, actius durant la nit, són beneficiosos per a l'ésser humà, ja que controlen la població d'insectes perjudicials per a l'agricultura i la salut pública.

A més, moltes de les espècies d'insectes i altres invertebrats registrats són poc documentades a la comarca, i aquesta activitat aporta informació valuosa sobre la seva distribució, habitualment desconeguda per la falta d'observadors. Aquesta iniciativa forma part del pla de sensibilització i comunicació de la Regidoria de Medi Ambient i Sostenibilitat, que busca involucrar la ciutadania de Reus en l'Agenda 2030 i els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), fomentant la participació activa dels col·lectius ciutadans, com és el cas del Bioblitz.

Arxivat a