El creixement de Reus cap al sud continua posant-se en marxa. Aquest dimarts, 17 de setembre, ha tingut lloc l'acte de col·locació de la primera pedra per a la construcció de 132 habitatges de protecció oficial en règim de lloguer al carrer Jaume Vidal i Alcover, número 24, situat a la zona de Mas Iglesias de Reus. Aquesta promoció marca un punt d'inflexió, ja que és la primera impulsada per l'Ajuntament en tretze anys a través de REDESSA, l'empresa municipal dedicada al desenvolupament econòmic. La iniciativa s'ha impulsat a través d'un model de col·laboració publicoprivada, mitjançant la constitució d'un dret de superfície per 75 anys.
L'empresa adjudicatària, Llogueralia Reus, pertanyent al grup Construcciones Rubau, SA, serà l'encarregada de la construcció, gestió i explotació d'aquests nous habitatges, amb una inversió total de 17.377.708 euros. Aquest projecte també compta amb un finançament addicional de 3,4 milions d'euros provinents dels fons Next Generation, que requereixen que les obres estiguin finalitzades abans del 30 de juny de 2026.
L'alcaldessa de Reus, Sandra Guaita, ha presidit l'acte de col·locació de la primera pedra, acompanyada pel regidor de Promoció Econòmica, Innovació i Coneixement i conseller delegat de REDESSA, Josep Baiges; la regidorad'Habitatge, Anabel Martínez, i els representants de la promotora Llogueralia Reus, SL. En el seu discurs, Guaita va destacar la importància d'aquest projecte per donar resposta a una de les preocupacions més grans de la ciutadania: l'accés a l'habitatge.
Com seran els nous pisos de Mas Iglesias
La finca on s'ubicaran els nous habitatges té una superfície de gairebé 2.000 metres quadrats i una edificabilitat de més de 12.000 metres quadrats. L'edifici tindrà planta baixa més sis pisos d'alçada i inclourà diferents tipologies d'habitatges: 78 amb dos dormitoris i 54 amb tres dormitoris, tots ells amb cuina i bany complet, així com espais exteriors propis. La superfície dels habitatges oscil·larà entre els 45 i els 65 metres quadrats útils. Un 4% dels habitatges estaran adaptats per a persones amb mobilitat reduïda.
Els pisos es destinaran a lloguer per a persones inscrites en el registre de sol·licitants d'habitatge de protecció oficial, i els llogaters hauran d'utilitzar els habitatges com a domicili habitual i permanent. A més, el projecte inclou espais d'ús comú a cada planta, com terrasses compartides i zones comunitàries per fomentar la convivència i millorar la qualitat de vida de les famílies.
L'arquitecte del projecte, Carlos Jurado, ha subratllat que l'edifici s'ha dissenyat amb criteris de sostenibilitat, incloent-hi una coberta amb plaques solars per millorar l'eficiència energètica i promoure la mobilitat sostenible, amb un gran aparcament destinat a bicicletes.
També es treballarà amb proveïdors locals per afavorir la circularitat i la proximitat en la construcció. Els usos admesos a la planta baixa de l'edifici inclouen activitats comercials, oficines, centres educatius, recreatius, esportius, socioculturals i serveis sanitaris-assistencials.