El nou contracte de la neteja viària i la recollida de brossa de Reus ha fet el següent pas. Aquests dies ha començat la renovació dels contenidors, que ha de culminar en uns dos mesos i suposarà incrementar-ne el nombre d'illes completes arreu de la ciutat. En paral·lel se segueix esperant acabar la renovació de la flota de vehicles el mes de maig.
El govern ha explicat que els problemes globals d'abastiment de vehicles han retardat l'arribada els nous camions. Actualment faltaria per arribar una tercera part de la flota total. Mentrestant s'aniran renovant els contenidors de brossa de tota la ciutat.
Aquest dijous, l'alcalde de Reus, Carles Pellicer, i els regidors de Medi Ambient, Daniel Rubio, i de Via Pública, Hipòlit Montseny, han presentat els nous models. Compten amb algunes millores respecte dels actuals, com un ancoratge que els fixarà a terra per evitar que, durant els episodis de vent, es moguin o es tombin. També hi haurà canvis en el seu ús per part de la ciutadania.
En el cas dels contenidors de rebuig i d'orgànic, compten amb una palanca de mà, a més de la de peu, per obrir-los. La resta no tenen tapa, sinó que les obertures són accessibles. La tapa es tanca lentament, per reduir el soroll, i s'ha variat la capacitat de cada contenidor.
Els de paper i cartró, envasos i rebuig seran de 3.000 litres, mentre que fins ara eren de 2.400. Per contra, els d'orgànica i vidre, que tenien la mateixa capacitat, passaran a ser de 2.000 litres perquè, segons les dades recollides, s'omplen menys. El disseny de tots cinc contenidors és «més modern» que el dels actuals.
Més contenidors, més illes i totes completes
La renovació dels contenidors ha de suposar que totes les illes siguin completes, és a dir, amb els cinc tipus de recollida selectiva. Dels 1.888 contenidors que hi ha actualment a Reus es passarà a 2.285. Actualment hi ha 238 illes completes, i la resta s'anomenen «de reforç».
Ara seran totes completes i n'hi haurà 450 repartides per Reus seguint dos criteris. Segons ha explicat Daniel Rubio, s'ha volgut garantir que no hi hagi més de 100 metres de distància entre illes i que cada una doni servei a uns 250 habitants. Així doncs, les zones amb més densitat de població és previsible que en tinguin més.

S'incorporarà un servei de repàs de contenidors i papereres a la tarda, a més d'incrementar les rutes de recollida. El paper i cartró, els envasos i el vidre passaran de dues rutes a tres. Tindran un servei de prerecollida, que revisarà l'estat dels contenidors i comprovarà que no hi hagi deixalles a fora.
Quan s'hagi implantat definitivament el nou contracte de la brossa, l'Ajuntament de Reus vol intensificar les campanyes de reciclatge. Els nous contenidors, juntament amb els nous camions, permetran tenir dades de la recollida selectiva per barris i districtes. A través d'un sistema de pesatge incorporat als vehicles es podran tenir dades de l'ús que es fa de cada contenidor.
D'aquesta manera es planificaran campanyes de sensibilització i d'educadors a peu de carrer específiques per cada zona. Tot plegat per intentar incrementar la proporció de residus que es reciclen. «Ens volem situar als estàndards europeus, que el 2025 puguem parlar d'un 55% de recollida i el 2030 cap al 60%», ha exposat Rubio.
Reus manté la campanya contra l'incivisme
Pellicer ha explicat que els nous contenidors han d'assolir tres objectius. Han de servir per «posar fàcil a la ciutadania el fet de llençar les escombraries, mantenir una ciutat amb els estàndards de neteja i millorar els nivells de recollida selectiva». Una filosofia que anirà lligada a intensificar la campanya contra l'incivisme.
El batlle reusenc ha afirmat que cada contenidor costa 870 euros, i la instal·lació dels 450 que hi haurà a tota la ciutat, 1.986.345,35 euros. Aquests gairebé dos milions d'euros no suposen una despesa afegida, sinó que s'inclouen al contracte públic del servei. «Serem implacables i inflexibles amb aquells que no utilitzin bé els contenidors», ha sentenciat l'alcalde reusenc.
«No acceptarem que hi hagi bosses fora dels contenidors, farem accions de vigilància perquè, si passa, sigui punible», ha alertat. Ha afegit, encara, que no n'hi ha prou amb modernitzar la recollida de brossa, sinó que també cal implicació ciutadana. Recorda que «són molts diners els que invertim a recollir la brossa de la ciutadania, i aquesta també hi ha de posar de la seva part».
Una imatge contra la qual es vol lluitar és la de mobles i altres voluminosos apilats al costat dels contenidors. És per això que, als nous, hi ha un missatge escrit recordant que el servei municipal de recollida d'aquests elements és gratuït.