L'Ajuntament de Reus torna a recórrer a exempcions i moratòries fiscals un cop acabat el Pla de Reactivació Econòmica i Social. Una vegada més, segons subratlla el govern, es vol reduir l'impacte de la crisi actual en les empreses de la ciutat. En aquesta línia s'han anunciat, aquest dilluns, dues mesures.
Com ja es va fer l'any passat, es tornarà a ajornar el cobrament de la taxa de la brossa, i per l'altra, a l'oci nocturn no se li cobrarà. La regidora d'Hisenda, Mariluz Caballero, ha sentenciat que «ho fem perquè som sensibles a la realitat de la ciutadania i de les empreses de la ciutat». Una vegada més ha insistit, també, que «ens ho podem permetre donada la situació de tresoreria de l'Ajuntament».
Les mesures volen servir per compensar els efectes de restriccions imposades arran de la pandèmia. Les reduccions d'horaris i d'aforament han afectat el sector de la restauració, com el tancament de l'oci nocturn. «Per això aprovarem una moratòria fiscal de sis mesos en el pagament del preu públic de recollida de residus comercials i industrials».
Així ho ha anunciat Caballero aquest dilluns, i ha explicat algun detall més de la mesura. Serà d'aplicació a totes les activitats previstes a l'ordenança fiscal que regula el servei. Fins ara, el període de pagament era del 5 d'abril al 6 de juny, i ara es traslladarà entre el 5 d'octubre i el 5 de desembre.
Per les arques municipals suposa ajornar mig any el cobrament d'uns 2,5 milions d'euros. Caballero insisteix que, amb aquesta moratòria, es busca «donar liquiditat a les empreses». La segona mesura fiscal anunciada pel govern de Reus se centra, específicament, en l'oci nocturn.
Carles Prats, regidor d'Empresa i Ocupació, ha recordat que «és el sector que està més afectat per la pandèmia». És per això que s'aprovarà una exempció fiscal durant el 2022; «no hauran de pagar el preu públic de la recollida de residus comercials». Ha recordat l'obertura de l'oci nocturn català anunciada per aquests divendres.
Tot i això, ha matisat, es tracta d'un sector que, malgrat algunes excepcions temporals puntuals, ha estat tancat des del març del 2020. En aquest cas caldrà portar l'ordenança fiscal al plenari municipal per aprovar l'exempció. Una aprovació que es pot donar per feta amb la majoria absoluta del govern —i amb suports a mesures similars per part de l'oposició—.
Aquesta mesura suposarà deixar d'ingressar a la caixa municipal uns 30.000 euros. El govern calcula que se'n beneficiaran unes 30 empreses de la ciutat. «És una ajuda directa a les empreses que no han pogut obrir a conseqüència de les mesures de prevenció de la pandèmia», ha resumit Prats.