El 2024 va arrencar amb algunes modificacions en el recorregut de les línies L20 i L60 del bus urbà de Reus Transport. L'Ajuntament motiva els canvis per guanyar eficiència i estalviar temps, amb l'anul·lació d'algunes parades i la substitució d'altres en diferents punts.
Malgrat que l'experiència del primer mes de prova confirma que s'ha agilitzat la connexió amb el centre -la parada de la plaça de les Oques- els veïns dels barris més afectats tenen opinions divergents.
La línia 20 ara circula de pujada per l'avinguda dels Països Catalans i només de baixada pel barri Inmaculada, amb dues noves parades a l'escola Alberich i Casas. L'L60, per la seva banda, ha optimitzat el seu recorregut en benefici dels usuaris que agafen l'autobús a l'Hospital o els barris Sant Josep Obrer i Mas Iglesias, amb un itinerari més directe cap al centre.
En paral·lel, el Govern local preveu millorar les freqüències i horaris també en les línies L10, L11 i L50; així com estudiar l'ampliació del servei a demanda Bus x Tu a les zones sud-est i sud-oest de la ciutat.
El Govern de Reus estudiarà canvis en les freqüències i itineraris d'algunes línies del transport públic municipal Foto: Laia Solanellas
Trobades i propostes veïnals
En les últimes setmanes, els tècnics municipals, la consellera delegada de Reus Transport, Marina Berasategui, i el gerent de l'empresa, Josep Maria Adserà, s'han reunit amb representants de les entitats veïnals per valorar l'experiència dels usuaris davant els canvis.
Des del barri El Santuari estan prou satisfets, tot i que han apuntat que caldria posar marquesines noves i millorar la informació sobre les parades anul·lades. En canvi, la presidenta de l'associació de veïns del barri Inmaculada, Esperanza Torrijos, lamenta que "s'hagin anul·lat 9 parades perquè ara és insuficient i la gent del barri ha perdut la connexió directa amb el CAP Sant Pere".
"No és normal que la gent amb mobilitat reduïda hagi de pujar al barri Inmaculada, baixar a Misericòrdia, creuar l’avinguda, tornar a pujar a l’autobús 10 minuts més tard en direcció al CAP Sant Pere i tornar a baixar", argumenta Torrijos. Per això, han proposat a l'Ajuntament que "la línia 30 pugui desviar-se en el seu recorregut del polígon Agro Reus i els barris Sol i Vista i Pelai, que entri al barri Inmaculada i després torni al centre".
A la zona pròxima a l'Hospital, les opinions no són tan dispars i generalment veuen amb bons ulls les modificacions en la línia 60, una de les que tenen més demanda a Reus.
La línia L60 de Reus Transport ha modificat el seu recorregut per un itinerari més directe fins a les Oques Foto: Laia Solanellas
Futurs canvis en el transport públic
Berasategui assegura que "han escoltat als representants veïnals per acabar de millorar l'acció" i que "han fet un pas que estaven obligats a fer per millorar els 'resultats' del transport públic a la ciutat". Alhora, explica que els canvis se solen fer a principis d'any o al setembre perquè "són moments en què la gent reaprèn hàbits".
Les modificacions de recorregut busquen reduir temps en el trajecte i apropar-se a centres de potencials usuaris de Reus Transport, com zones comercials o escoles. Precisament, el Pla d'Acció Municipal contempla més canvis en altres línies fins al 2027, com l'L10 (del barri Montserrat al Gaudí) o l'L50 (que uneix el centre amb el Tecnoparc i l'Aeroport).
La consellera delegada de Reus Transport exposa que "s'ha fet una millora substancial també en l'horari en dies laborables a l'L11 (barris Montserrat i Fortuny - Llibertat), que s'ampliarà de les 17 hores a les 21 hores", una necessitat que demanava la ciutadania per tornar de la feina amb comoditat.
Altres novetats que s'estudiaran des de l'Ajuntament són dur el servei fora dels límits municipals, la implementació d'una T-Hospital gratuïta, mesures per millorar la velocitat comercial del transport o coordinar-se amb les empreses ubicades als polígons.
Com s'ampliarà el servei a demanda?
I molt especialment, es treballarà en el servei del programa Bus x Tu. Marina Berasategui recalca que és "un cas d'èxit a continuar implementant" i, més enllà de l'ampliació de 12 a 16 hores de servei, es buscarà cobrir la demanda pendent en zones disperses de Reus.
"No es podria justificar una línia de bus regular si no hi ha una capacitat d'ingressos suficient, però aquests ciutadans tenen el mateix dret a desplaçar-se; el bus a demanda els aproxima a una altra zona on fer transbord", detalla la regidora en referència a la parada de l'avinguda de Sant Jordi, 1, com a punt de connexió entre la zona nord i el centre.
Així mateix, davant les peticions, sobretot de les urbanitzacions Blancafort i Aigüesverds, reconeix que "veuria una línia sud-oest cap aquesta zona i una altra línia sud-est, per la zona del Tecnoparc, el Mas Carpa, etc".
El servei de bus a demanda funciona amb divuit parades per cobrir la zona nord de la ciutat Foto: Reus Transport
Tot i que no és viable un autobús únic per cada urbanització, si el Bus x Tu té un valor afegit és que "no s'adapta l'usuari al servei, sinó el servei a l'usuari", conclou. També, argumenta que serà una necessitat de futur a treballar per tal que el lloc de residència no sigui un problema per accedir al transport públicmunicipal.