El Ministeri de Transports i Mobilitat Sostenible ha adjudicat per 9,8 milions d'euros la construcció de la nova estació de Reus-Bellissens. Aquest projecte estratègic per al desenvolupament de la xarxa ferroviària de proximitat a la província de Tarragona, emmarcat dins el pla "Transformem Rodalies", havia sortit a licitació el passat mes de novembre per un import de 11,5 MEUR.
Amb tot, les xifres que es contemplaven inicialment per al projecte eren d'entre 7 i 8,5 milions d'euros, amb la incorporació del pas inferior que permetrà als vianants travessar l'estació. Des d'un primer moment, es calculava que l'aportació de l'Ajuntament de Reus per aquest seria d'1,8 MEUR, d'acord amb un conveni establert amb Adif.
La finalitat serà connectar amb l'eix central del Campus Universitari de Bellissens amb el carrer Jaume Vidal i Alcover i l'estació d'autobusos. L'actuació, que executarà l'empresa Contratas y Ventas, millorarà la multimodalitat de la localitat, connectant-la amb la xarxa de Rodalies del Camp de Tarragona i els serveis regionals de Catalunya, atenent així les demandes actuals i futures de viatgers.
La dinamització del sud de Reus
Per la nova estació circularan els serveis de les línies RT1 (Tarragona-Reus) de Rodalies del Camp de Tarragona i els trens regionals R14 (Barcelona-Lleida) i R15 (Barcelona - Riba-roja d'Ebre). Segons els estudis de demanda realitzats per Adif, s'estima que la nova estació registrarà un trànsit d'uns 1.400 viatgers diaris, que podrien arribar fins a 3.500 viatgers/dia en un horitzó de 30 anys.
La futura infraestructura de Reus-Bellissens, ubicada al sud-est de la ciutat entre les estacions de Reus i Vila-seca, es configura com una terminal moderna, integrada en una plaça de marcat caràcter urbà, al costat d'una zona de recent construcció, a la que s'ubiquen el Campus Universitari de Bellissens de la Universitat Rovira i Virgili (URV), l'Hospital Universitari Sant Joan de Reus, el Tecnoparc i l'institut Roseta Mauri, entre d'altres.
Estarà integrada per mòduls arquitectònics diferenciats i comptarà amb dues andanes laterals, dotades d'espais d'espera i recorreguts accessibles coberts per marquesines. El pas inferior que connectarà les andanes serà accessible, amb ascensors i escales fixes.
Un pas inferior urbà connectarà amb el Campus universitari Foto: MITMA
Integració urbana
El projecte inclou una àrea d'aproximació i accés per als vianants, connectant amb àrees urbanes reservades per a parada de vehicles, taxis, autobusos i nous models de mobilitat sostenible. El nou pas urbà potenciarà la permeabilitat i centralitat de l'estació dins la trama urbana.
La urbanització al voltant del pas reforçarà la integració a la ciutat i els itineraris accessibles des dels dos costats de la ciutat. De fet, el pas urbà s'integra amb l'estació i la ciutat mitjançant una plaça esglaonada i accessible, que genera espais confortables i segurs, alineats amb els estàndards d'urbanisme de gènere.
Aquesta actuació contribueix a la consecució dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) 9, que fomenta infraestructures fiables, sostenibles i de qualitat; i 11, que impulsa ciutats inclusives i sostenibles; i compta amb finançament del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR), a través dels fons de la Unió Europea-NextGenerationEU.