El Govern català ha aprovat aquest dimarts l'aixecament de gairebé totes les mesures antiCovid vigents. Totes, menys les que passen per l'oci nocturn, que continuarà tancat durant unes setmanes més.
Un dels punts que queden pendents, però, és la utilització del certificat Covid per accedir a bars i restaurants, gimnasos, concerts i celebracions en restaurants o hotels. Una decisió que resta a l'espera del Comitè Científic Assessor de la Covid-19 per decidir sobre aquest document.
Després de les decisions del Govern català, aquest mateix dimarts la Comissió de Salut Pública també n'ha explicat. Un acord assolit per l'organisme integrat pel Ministeri de Sanitat i les autonomies i que es vincula a la tercera dosi de la vacuna.
Cinc mesos per posar-se la dosi de reforç en cas d'haver tingut la covid
Tal com avança la pandèmia, les dates per administrar el vaccí contra la covid ha anat canviant. Ara, la Comissió de Salut Pública ha recomanat esperar cinc mesos per posar-se la tercera dosi de la vacuna. Això, però, només per aquelles persones que han tingut la covid-19.
L'acord assolit per l'organisme integrat pel Ministeri de Sanitat i les autonomies aquest dimarts estableix que per a les persones amb pauta completa de vacunació que després s'hagin infectat, «l'interval entre la infecció i l'administració de la dosi de reforç serà d'un mínim de quatre setmanes, però es recomana la seva administració al cap de cinc mesos del diagnòstic de la infecció».
A banda, pel que fa a menors d'entre 5 i 11 anys que s'hagin contagiat, ha acordat deixar un interval de vuit setmanes per injectar la vacuna -sigui la primera o segona dosi- des del diagnòstic de la infecció.
L'organisme explica l'acord per a la població adulta per «l'evidència actual» que mostra que el fet de tenir covid-19 quan ja es té la pauta completa de vacunació fa que «es desenvolupi una resposta immune més potent i més àmplia en termes de neutralitzar altres variants del virus, en comparació amb la resposta immune observada en persones que només van patir la infecció o que només van rebre dues dosis».
A més, la Comissió de Salut Pública conclou que «les infeccions per òmicron augmenten la resposta de cèl·lules de memòria a antígens vírics diferents de la proteïna S en comparació amb les infeccions després de vacunació causades per la variant delta, el que implica una ampliació de la immunitat».