Sant Francesc patirà una transformació sense precedents com a porta d'entrada al centre Històric de Valls

El projecte a la muralla de Sant Francesc posarà al descobert i rehabilitarà la muralla medieval del segle XIV amagada ara a l’interior d’edificis

Imatge actual de la plaça de Sant Francesc de Valls
Imatge actual de la plaça de Sant Francesc de Valls | Albert Oliva
12 de novembre de 2024, 06:00

L'entorn de Sant Francesc patirà una transformació sense precedents en els propers dos anys. La setmana passada, l'Ajuntament de Valls va presentar el transcurs de dos projectes cabdals per millorar un dels accessos principals del centre històric de la capital de l'Alt Camp.

Per una banda, ja s'ha iniciat una nova fase de la rehabilitació de l'església de Sant Francesc, que permetrà reobrir l'espai més de 50 anys del seu tancament. Per l'altra, la recuperació de la muralla medieval que hi ha a tocar, que farà aflorar autèntics vestigis patrimonials que daten del segle XIV. En total, el consistori vallenc haurà invertit en els últims anys més de 620.000 euros a l’antiga església.

Un centre d'art contemporani

"Es preveu que l'església esdevingui un centre d'art contemporani", exposa Sònia Roca, la regidora de Patrimoni del consistori vallenc. Així, després de les obres, que finalitzaran durant la primavera del 2025, es reconvertiràr Sant Francesc en el futur en un nou equipament cultural públic per a la ciutat de més de 715 m2 de superfície que acollirà un centre d’art contemporani i un auditori de música. De fet, l'Ajuntament ja disposa dels primeres estudis de necessitats tècniques per acollir el nou equipament.

Laia Castells, la regidora de Cultura, per la seva banda recorda que "l’antic temple, amb la seva nau central de 34 metres de llarg i 8 d’ample i les seves 8 capelles laterals, ja s’ha utilitzat amb èxit per a mostres artístiques com l’exposició Lúmens 21+1 per les passades Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela". Afegeix que "Sant Francesc també ha destacat per l’excel·lent acústica en el concert de la Jove Capella Reial de Catalunya l’any 2023".

Imatge de l'interior de l'església de Sant Francesc de Valls
Imatge de l'interior de l'església de Sant Francesc de Valls

Segons aquests primers estudis, l’antiga església podria fer compatible exposicions temporals d’art contemporani i també concerts, a més de comptar a la planta del cor amb altres espais reservats a actes de petit format com conferències, projeccions, tallers, cursos o activitats pedagògiques, així com residències artístiques.

Un nou passeig

L'altre projecte estrella de l'actual mandat de l'Ajuntament a Valls és la recuperació de dos trams de la muralla de Sant Francesc. "Ara s'ha aprovat el document executiu, que preveu alliberar i restaurar els vestigis de les antigues muralles ocultes a l’interior dels edificis i urbanitzar tot l’àmbit creant un nou espai ciutadà obert i ampli com a nova porta d’entrada en aquest àmbit del Centre Històric", explica Roca.

La proposta també ha aconseguit ser inclòs al Programa de Millora de la Competitivitat i la Dinamització del Patrimoni Històric que promou el Ministeri d’Indústria i Turisme amb finançament dels fons Next Generation de la Unió Europea. El projecte presentat per l’Ajuntament de Valls rebrà 2.793.000 euros dels fons estructurals europeus que permetran finançar la primera fase del projecte a la muralla de Sant Francesc. Està previst que les obres comencin a principis de 2025 i que finalitzin el 2026.

El projecte a la muralla de Sant Francesc, a més de posar al descobert i rehabilitar la muralla medieval del segle XIV amagada ara a l’interior d’edificis, destaca per aprofitar l’enderroc d’aquestes construccions per dotar aquesta zona del centre històric d’un nou espai de valor patrimonial, cívic i paisatgístic, de passeig i estada i alhora obert al veïnat. D’aquesta manera, es generarà un passeig a la zona que en l’actualitat ocupen les cases.

Simulació final de la muralla després de les obres
Simulació final de la muralla després de les obres

S'evitaran falsos històrics

Aquesta urbanització del passeig generarà una connexió física amb el carrer de Sant Francesc, per sota de la muralla medieval restaurada, permetent el pas de vianants del nivell inferior al superior. L’actuació es planteja en un tram de muralla, ocult a l’interior de les cases, però dels més ben conservats de la ciutat i inclou les restes, de com a mínim, dues torres de defensa i s'evitaran falsos històrics.

Així, la fase que s’executarà ara inclou dos trams: en primer lloc, l’àmbit entre l’edifici del carrer Sant Francesc 82 i la Font de Sant Sebastià i, en segon terme, el tram que va de l’immoble del carrer Sant Francesc 102 – corresponent a la Torre Cega – i la torre Oest del portal de Llobets. En total, l’àmbit d’actuació màxim és de 1.100 m2, amb una longitud de 140 metres.

Arxivat a