El Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) ha atès 75 parts extrahospitalaris a Catalunya durant el 2024. Són parts sobrevinguts i les parteres no tenen temps d'arribar a l'hospital. El 93% s'han acabat fent a domicili, amb l'assistència dels professionals del SEM, però durant el darrer any un 4% d'aquests nadons han nascut a la via pública i un 3% en Centres d'Atenció Primària (CAP) o ambulatoris. Tot i que són situacions que no són freqüents, alguns parts poden comportar complicacions. Girona ha acollit la 'Jornada d'actualització de part extrahospitalari' que ha comptat amb la participació de més de 400 professionals que s'han format sobre com afrontar l'emergència i com manejar possibles complicacions.
Al llarg del 2024, han assistit 75 parts a Catalunya. D'aquests, 41 han estat a les regions sanitàries de Barcelona; onze a la de Girona; vuit a la de Lleida i Alt Pirineu i Aran; vuit més a la del Penedès; quatre a Catalunya Central i tres al Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre. El cap territorial del SEM, Jordi Jiménez, ha detallat que aquest tipus de parts tenen "un potencial de complicació que pot ser perillós" tant per al nounat com per a la mare.
Per això, les bases col·laboradores del SEM han organitzat aquest dimecres una jornada adreçada a més de 400 professionals sanitaris amb l'objectiu d'actualitzar els coneixements amb relació a l'assistència de l'emergència, així com detectar i manejar les possibles complicacions i saber com actuar: "És una assistència que no és molt habitual, però que hem d'estar preparats per fer-la".
L'avís arriba al SEM a través del telèfon d'emergències 112 o del 061 Salut Respon. A partir d'aquí es posa en marxa el circuit i si es tracta d'un part imminent o en curs, una infermera de la Central de Coordinació Sanitària (CECOS) acompanya i dona instruccions a la partera i al seu entorn mentre arriba l'ambulància. A vegades, fins i tot, han acabat assistint algun part per telèfon, com és el cas de la infermera Alba Parella.
"L'única manera que tinc d'ajudar aquesta persona, amb qui no tinc contacte visual, és amb la veu. Llavors, busco que se senti tranquil·la, que respiri i transmetre seguretat. Sobretot, acompanyar-la en el procés i poder-li dir, ara tens la panxa dura, és una contracció, durarà un temps limitat i començarà a afluixar-se", explica Parella.
En aquesta ocasió, va guiar la mare perquè estigués el més còmode possible i facilitar el part. "Quan l'ambulància va arribar, la nena ja estava coronant, el cap estava sortint", explica. Tot va anar bé: "Va ser molt bonic". Dels 75 parts extrahospitalaris atesos el 2024, el 93% van ser a domicili, mentre que el 4% dels nadons van néixer a la via pública i el 3% a CAP o ambulatoris.