[slideflaix]870[/slideflaix]
En aquests darrers vuit mesos han estat treballant en la millora de les instal·lacions. Ho explica Jordi Balust, gerent del Complex Educatiu: "Quan hi va haver l'accident vam fer una actuació d'urgència per substituir els policarbonats que van caure, més tard vam contractar de forma urgent una xarxa de protecció de la coberta i vam adjudicar un contracte per adquirir els policarbonats definitius, més gruixuts que els actuals".
Parla sobretot de les finestres de l'edifici B de l'Institut Pere Martell, el que va resultar més perjudicat no només el 14 de gener sinó en els temporals següents. A banda d'altres treballs que també s'han realitzat, queda pendent la gran obra que es farà "quan la Generalitat tingui diners": substituir la coberta actual de fibrociment, així com altres modificacions al Complex.
L'antiga Universitat Laboral es va construir entre el 1952 i el 1956 i des de ja fa anys estan obligats a comptar, segons la normativa de Protecció Civil, amb un pla d'autoprotecció. Es tracta d'una "prioritat" de l'actual director dels Serveis Territorials d'Ensenyament, Jean-Marc Segarra, i del gerent del Complex, Jordi Balust. Esperen, almenys, que el primer trimestre de 2021 estigui redactat perquè l'Ajuntament de Tarragona el pugui aprovar.
Mentrestant, ja han començat a implantar diverses mesures de seguretat. Recentment han adquirit un parell de megàfons a l'espera d'una solució definitiva que pot arribar en un mes i mig amb un sistema nou de megafonia -l'actual no funciona. Sí que tenen, però, alguns plans d'emergència en els centres i equips de primera intervenció, i ja s'estan reunint en una comissió amb tots els centres per coordinar-se en el que serà el nou PAU.
Una de les novetats d'aquest nou curs és un lector de matrícules a l'entrada del Complex. "Hem de saber quanta gent tenim al Campus en cas d'emergència". L'obra ha costat al voltant de 40.000 euros.
[noticiadiari]2/208290[/noticiadiari]
Demanda "brutal"
Malgrat aquestes circumstàncies i les derivades de la Covid-19, cada cop són més els joves d'entre 16 i 30 anys que opten per les especialitats en formació professional que s'ofereixen tant a l'Institut Pere Martell com a l'Institut Cal·lípolis, els dos que integren en gran part el Complex. Jean-Marc Segarra afirma que en els darrers dos anys s'ha notat una "demanda brutal" en aquesta mena d'ensenyaments i que tot i que la matrícula encara està oberta "segur" que hi haurà més de 3.000 estudiants enguany a l'antiga Laboral.
"És una pujada creixent que ja s'anava veient", assegura Segarra, que detalla que les inscripcions són "entre un 15 i un 25% superiors". Són conscients que aquesta demanda implica "ajustar l'oferta" ja que molts s'han quedat sense plaça, especialment als ensenyaments relacionats amb la indústria. L'explicació, segons el director dels Serveis Territorials, es troba en què entre el 90 i el 95% dels estudiants els primers sis mesos després de finalitzar els cursos es col·loquen al món de treball. Amb els llicenciats o graduats d'ensenyaments universitaris, en general, no arriba al 50%.
Àngel Miguel, director de l'Institut Pere Martell, afirma que el seu centre acull "especialitats molt demandades pel sector empresarial", com ara "fabricació i mecànica, fusta i moble, instal·lació i manteniment o energia i aigua". Alguns dels cursos, de fet, només s'ensenyen en un parell de centres a tot Catalunya, per la qual cosa els estudiants són de diferents procedències.
"Cada vegada la formació professional està agafant més valoració com a via d'estudis i per aconseguir feina", afirma Miguel. També apunta com a possible justificació per l'increment notable d'alumnes que "enguany se n'han graduat més a l'ESO". "Els grups estan pràcticament plens", detalla. Fins i tot en aquells com el de fusta i moble que anys enrere no eren dels més demandats. "Les empreses no troben gent", afirma.
[noticiadiari]2/208460[/noticiadiari]
Canvis en la jornada lectiva
En el curs que avui comença, els estudiants estrenaran no tan sols assignatures i algunes instal·lacions reformades sinó nous sistemes per evitar el contagi de la Covid-19. Els centres són conscients que n'hi haurà, però demanen "corresponsabilitat" als alumnes en la neteja dels diferents espais, en evitar les aglomeracions i en no repetir imatges com les habituals de punts d'acumulació de brutícia en alguns vials.
A l'Institut Pere Martell, de fet, han optat per ampliar l'horari fins a les set del vespre. És una decisió que ja tenien pensada abans de la pandèmia, ja que molts ensenyaments estaven concentrats al matí. Ara bé, això no treu la complexitat afegida dels centres de formació professional: "No som centres amb taules i cadires, tenim tallers i maquinària, això afegeix una complexitat al funcionament", diu Àngel Miguel.
Per la seva banda, Jordi Balust anuncia que s'han construït "tres noves aules" en un equipament que ja no es feia servir, tant per la demanda com per reduir ràtios, i el mateix espai també servirà per a què els estudiants puguin fer co-working. El gerent del Complex assegura que "en cada aula" hi haurà gel hidroalcohòlic i que la petició als alumnes perquè netegin les seves eines de treball un cop finalitzada la sessió lectiva "no treu la neteja es faci". Consideren que aquesta petició "forma part del procés d'aprenentatge" i que servirà per resoldre parcialment la problemàtica de compartir tallers o laboratoris entre diferents grups. "Si no ens ajuden, serà molt difícil, hem de salvar la tornada", conclou Balust.
[noticia]38327[/noticia]
Més combois de l'Empresa Municipal de Transports
A l'espera que durant aquest mandat es posi en marxa el carril bici àmpliament demanat per la comunitat educativa, l'única manera d'accedir al Complex és mitjançant el trànsit rodat. Molts hi van en cotxe particular, però d'altres opten pel transport públic, un tipus de transport que l'Ajuntament vol reduir per ser possible font de contagi. Per aquest motiu, la gerència del Complex Educatiu ha negociat amb l'Empresa Municipal de Transports (EMT) per tal de facilitar l'esglaonament de l'arribada dels alumnes.
En aquest sentit, han "adaptat" els horaris i, sobretot, demanen a la gent ser "responsable": "No hem d'esperar a l'últim autobús, cinc minuts abans de classe", diu Jordi Balust. L'objectiu, evitar el tancament de tot el campus davant la possibilitat que es multipliquin els brots.
D'altra banda, la gerència de l'espai ha demanat als clubs esportius de rugbi i de beisbol que entrenen als camps que hi ha a l'antiga Laboral que ajornin les seves activitats fins a l'1 d'octubre, pendents de l'evolució dels primers dies de l'inici de curs.

L'entrada al Complex Educatiu de l'antiga Universitat Laboral, a Tarragona. Foto: Josep M. Llauradó