L’alcalde d’Alforja, Joan Josep Garcia, considera molt preocupant la imatge i la sensació que s’està transmetent a la ciutadania en el sentit que la sequera està pràcticament superada i que ja no cal parar-hi atenció. El batlle reconeix que les pluges de les últimes setmanes han tingut un impacte molt positiu sobre determinades zones de Catalunya i les conques internes en particular, que amb data del 6 de juny, fregaven el 32%.
En canvi, les precipitacions no han sigut generalitzades i al municipi del Baix Camp, per exemple, les quantitats de pluja recollides “han sigut inapreciables”, exposa Garcia. Al Camp de Tarragona, hi ha molts municipis que encara no tenen aigua suficient i busquen mesures per fer front a la sequera i garantir l’abastiment.
Així i tot, la sensació que es trasllada a l’opinió pública en molts casos és que la sequera està pràcticament superada i gairebé s’ha deixat de parlar de la necessitat de mantenir mesures d’estalvi en tots els àmbits (domèstic, empresarial, recreatiu i de lleure, etc.) per estirar tant com sigui possible les reserves d’aigua.
L’alcalde alforgenc considera que el Govern de la Generalitat, les institucions i els mitjans de comunicació públics haurien de liderar la necessitat de mantenir actives totes les mesures per evitar caure en un optimisme que, tret que hi hagi un episodi generalitzat i abundant de pluges, és molt lluny de ser realitat.
Una nova planta desnitrificadora
Segons explicava Canal Reus el passat 29 de maig, el municipi d'Alforja ha posat en marxa una nova planta desnitrificadora, com una d'aquestes mesures. El maig del 2023, la troballa d'un pou per captar aigua va comportar una gran millora per a l'abastiment del poble, però aquesta aigua conté nitrats que cal tractar.
Aquesta planta permetrà assegurar el subministrament a través de l'aqüífer, amb volum suficient per abastir Alforja, però contaminada. Fonts municipals expliquen que la inversió inicial del projecte era de 270.000 euros, perquè plantejava una planta d'osmosi, però finalment s'ha trobat una solució més econòmica i una planta més petita, amb un cost de 43.000 euros.
Joan Josep Garcia va assenyalar al mateix mitjà que tot i que la Diputació de Tarragona disposava d'una subvenció per un 80% del cost de compra, però van decidir modificar el projecte, també, per les despeses de manteniment. Amb la nova planta, a més, només caldrà el servei d'un camiócisterna, en lloc de tres. Des de l'Ajuntament, recorden que és important mantenir l'estalvi en el consum d'aigua, perquè el recurs és escàs.
La preocupació de cara a l'estiu
A través del Facebook corporatiu, el regidor de Serveis i primer tinent d'alcalde d'Alforja, Magí Ferré, valora que els recursos propis dels pous municipals i de la urbanització Portugal no seran suficients per passar l'estiu. "Hi ha dos moments en què els consums d’aigua es disparen: d’una banda, durant els caps de setmana, i d’altra, des de mitjan primavera fins a finals d’estiu", descriu.
Per tant, argumenta que "caldrà continuar comprant camions cisterna d'aigua" perquè la troballa de la veta d'aigua també ha vist afectat el seu cabal per la manca de pluges. "Quan vam obrir aquell pou vam començar a extreure uns 144 metres cúbics d’aigua cada dia (144.000 litres), però actualment aquest pou ens dona uns 46 metres cúbics d’aigua diaris", apunta Ferré.
"La sequera no s’ha acabat i cal que tothom pensi que cal estalviar aigua i que s’ha d’actuar en conseqüència", conclou el regidor, qui en la mateixa publicació, d'aquest dijous 6 de juny, assenyala un "nou període de pluges abundants" com a solució.