Calafell ja té en funcionament el nou Centre de Recerca i Educació Ambiental (CREAC), un espai de protecció de fauna exòtica. Ubicat a l'antiga biblioteca de Segur, el centre ha de servir per potenciar el coneixement entorn la biodiversitat i fomentar la recerca. Després de rebre el permís de la Generalitat, ja acull prop de seixanta animals, tot i que té capacitat per uns 600.
El CREAC és gestionat per l'antiga associació GRENP, que treballava des del Vallès Oriental. De fet, els primers exemplars que acull el centre provenen d'aquesta associació, i són espècies recuperades del carrer o de domicilis particulars. Són tortugues, serps, iguanes o camaleons que, la majoria dels cops, s'han escapat d'algun habitatge.
També hi ha casos d'animals que han estat abandonats o bé que les famílies els han cedit perquè han vist que no se'n podien fer càrrec. Segons el director del CREAC, Dani Fernández, la posada en marxa del centre és molt important pel futur d'aquests animals. Això és així perquè els actuals centres de recuperació de rèptils i amfibis estan «saturats».
A part de donar-los una llar, també es vol potenciar la tasca pedagògica de cara a la ciutadania. Fernández remarca que aquests animals «necessiten llum ultraviolada, una temperatura i humitats molt específiques, i una sèrie de condicions que molta gent no preveu». També requereixen tenir un seguiment al veterinari «que sovint ningú compleix».
El Tritó del Montseny i les serps verinoses
Un dels projectes que vol impulsar el CREAC és el d'impulsar la recuperació del Tritó del Montseny, una espècie «en perill crític d'extinció». Els pròxims mesos rebran les primeres larves de Tritó, amb l'objectiu de potenciar la seva criança i reintroduir-los als torrents del Parc del Montseny.
Per altra banda, el centre també ha rebut l'autorització per actuar com a centre de recollida de serps verinoses. Fins ara, aquests animals són sacrificats quan els Mossos els intervenen als propietaris il·lícits. La previsió és que, si poden romandre al CREAC, després se les pot retornar als seus propietaris legítims si un jutge ho autoritza.
El CREAc també podrà recollir aquells animals que hagin entrat en un habitatge i que ni la policia ni els Agents Rurals poden retirar-los. «Resolem un problema de servei municipal, garantim el benestar dels animals i, alhora, col·laborem en l'àmbit científic», ha resumit Aron Marcos, regidor d'Ecologia Urbana.
