La nova empresa pública supramunicipal FuneCamp, que impulsen els ajuntaments de Reus, Salou, Vila-seca i Constantí, podria entrar en funcionament a finals del 2024. Es preveu que la societat funerària es pugui constituir oficialment a la tardor, amb l'aprovació definitiva dels quatre consistoris, i que aquesta comptarà amb una cinquantena de treballadors i un total de 15 sales de vetlla, que permetran incrementar els serveis anuals de 1.000, que es fan a la capital del Baix Camp, fins a 1.300 al territori.
La iniciativa, que es va engegar fa gairebé dos anys, quan Reus va decidir ampliar el servei municipal (a càrrec de l'empresa Serveis Funeraris Reus i Baix Camp) a altres ciutats del Camp de Tarragona. Cadascun dels quatre ajuntaments impulsors han treballat, des de llavors, en els àmbits tècnic, jurídic i polític per fer realitat la voluntat que tenien: crear una empresa de servei públic funerari supramunicipal que, més enllà de la diferència de preu respecte del sector privat, prioritza l'ètica del servei en uns moments molt sensibles i complicats per al conjunt de la població.
A més, es tracta de la primera experiència estatal d'aquestes característiques i aquest precedent pioner serà, també, el primer servei en clau d'Àrea Metropolitana de Tarragona (AMT) que es farà efectiu, si tot va bé, en l'últim trimestre d'enguany. El tanatori municipal de Reus serà la seu social, el nucli central, de FuneCamp.
Compromís ferm dels municipis
Actualment, els quatre consistoris ja han aprovat la seva constitució inicial en sessió plenària i s'espera que ho facin definitivament entre el setembre i l'octubre, un cop acabat el termini d'exposició pública, tenint en compte que el període per a presentar al·legacions tancarà a mitjan mes d'agost.
La regidora reusenca de Bon Govern, Transparència i Participació, Montserrat Flores, ha assenyalat que "no hi havia antecedents en aquest àmbit, no hi havia models a seguir, i han tirat endavant amb la creença ferma d'oferir el millor servei". Per la seva banda, el regidor salouenc d'Hisenda i Serveis Generals, Yeray Moreno, ha afegit que "han sigut molt atrevits i valents, perquè serà molt positiu per a la ciutadania" com una alternativa al que hi havia fins ara.
Precisament, a Catalunya, només Reus i Terrassa comptaven amb una empresa municipal de serveis funeraris, però no existia una mancomunitat entre diversos ajuntaments per crear una empresa funerària. La diferència de preus, en comparar els serveis actuals públics i privats a la capital del Baix Camp, és evident: en un servei bàsic, s'encareix dels 1.800 als 2.400 euros i per a un mitjà, de 2.800 a 4.100 euros, respectivament.
Altres aspectes com la millora de l'eficiència i la competitivitat o satisfer l'interès general guien el projecte, però, sobretot, un dels objectius que es plantegen és afavorir el mercat perquè el sector privat també abaixi els preus. D'entrada, l'empresa supramunicipal FuneCamp reduirà entre un 25 i un 35% -en funció dels serveis contractats- el cost dels serveis funeraris en la resta de municipis que no disposaven d'una oferta pública, com sí que ha tingut Reus en els últims 38 anys.
Incrementar els recursos i esforços
L'experiència de l'empresa municipal reusenca és "un punt de partida molt important perquè ens dona la garantia que les coses es faran bé", ha subratllat el regidor d'Hisenda de Constantí, Vicenç Maceira. En el seu cas, el municipi encara està ultimant la sala de vetlles.
Amb tot plegat, com apunta el regidor de Serveis Generals, Seguretat i Civisme, Josep Toquero, "a Vila-seca som molt exigents amb la qualitat del servei i, a més d'una demostració que els municipis es poden posar d'acord per tirar endavant projecte d'interès comú, la ciutadania gaudirà d'uns preus justos i raonables". Altres municipis del Camp també han mostrat interès per poder-se incorporar a FuneCamp en un futur.
Abans, però, cal constituir formalment la societat supramunicipal, que comportarà la necessitat de contractar més personal -un cop existeixi formalment- per assumir un increment del 24% en els serveis funeraris que ja s'oferien a Reus, així com més vehicles per als desplaçaments i altres recursos. D'altra banda, qualsevol ajuntament que se sumi al projecte haurà de disposar d'un tanatori de propietat municipal per adscriure'l a l'empresa, que funcionarà de forma independent i com a mitjà propi.
Gestió pública dels serveis funeraris
Els diferents ajuntaments implicats celebren la bona entesa i el camí que ha fet possible la nova societat. Segons marquen els estatuts d'aquesta, els beneficis seran els més reduïts possibles perquè l'empresa pugui continuar endavant i millorant els equipaments i instal·lacions vinculades al servei, en què es revertiran obligatòriament els ingressos per al seu manteniment.
Els ajuntaments de Reus -com fins ara-, Salou, Vila-seca i Constantí també podran contractar serveis perimetrals als funeraris, com la gestió del cementiri o d'un crematori (destí final exclòs en els serveis funeraris mancomunats).
Al mateix temps, pel fet de ser pública, FuneCamp oferirà un servei més econòmic en un sector on hi ha poca competència entre unes poques empreses que 'dominen' el mercat. De fet, la gran majoria de les al·legacions presentades es preveu que provinguin d'empreses privades. De la mateixa manera que aquestes van presentar recursos contra la memòria inicial del projecte i, en paral·lel, els ajuntaments estan seguint la via judicial.