El passat 7 d’abril va començar la recollida de residus porta a porta al barri Montserrat de Reus, un pas endavant en l’estratègia per millorar els índexs de separació de residus a la ciutat. Durant la primera setmana, es van mantenir els contenidors al carrer per facilitar l’adaptació dels veïns i veïnes, però, des d'aquest dilluns 14 d’abril, aquest sistema de recollida ja funciona de manera exclusiva en un total de 415 domicilis.
Els primers dies s'han detectat incidències puntuals, com bosses deixades sense cubell o fraccions mal separades, però en general el seguiment ha estat positiu, segons l'Ajuntament. Així i tot, encara hi ha marge de millora en la participació i es continuarà reforçant l’acompanyament perquè el nou sistema s’adopti de manera generalitzada.
Per facilitar la implantació, s’ha dut a terme una intensa campanya informativa prèvia, amb visites casa per casa, punts informatius, una festa de sensibilització i tallers de cuina centrats en la gestió de la fracció orgànica. A més, s’ha decidit ampliar la recollida d’aquesta fracció de tres a quatre dies a la setmana, a petició veïnal.
Fins al moment, el material de recollida ja ha arribat al voltant del 70% dels immobles del barri. Els veïns que encara no l’han rebut poden recollir-lo aquesta setmana al local social, on també continuen actius els punts d’atenció amb educadors ambientals en horari de matí i tarda. L’Ajuntament de Reus confia que aquest model es consolidi i contribueixi decisivament a l’assoliment dels objectius europeus de recollida selectiva: el 55% aquest 2025 i el 60% el 2030.
Funcionament i calendari de recollida
La recollida selectiva porta a porta consisteix a lliurar els residus al servei municipal de recollida davant de la porta de casa, en uns dies i hores determinats per a cada fracció. Només cal treure el cubell el dia que toca i recollir-lo un cop que sigui buit. La recollida porta a porta es considera un dels sistemes més eficients per tal d’assolir bons nivells de recollida selectiva, superiors al 80%.
Aquest sistema implica realitzar una bona separació dels residus en origen de totes les fraccions: orgànica, envasos, paper i cartró, vidre i resta. Si se separa correctament, la fracció resta és el tipus de residus que menys es genera. En el cas de fer-ho incorrectament, el servei de neteja no recull la bossa i s’indica amb un adhesiu el motiu de la no recollida. Per a cada tipus de fracció, la brossa s’ha de dipositar de la següent manera:
- Orgànic: amb bossa compostable i dins del cubell marró de 20L.
- Envasos: amb bossa de plàstic i dins del cubell blanc de 40L.
- Paper i cartró: sense bossa de plàstic, però sempre dins del cubell de 40L. El cartró de mides grans que no càpiga a l’interior del cubell es plega i se situa al costat del cubell.
- Resta: Amb bossa de plàstic dins del cubell blanc de 40L.
- Tèxtil sanitari: amb bossa de plàstic i dins del cubell gris de 30L.
- En el cas del vidre, aquest es lliurarà en els contenidors habituals de la via pública, ja que aquests es mantindran, així com el contenidor de roba.
Cal lliurar els residus al davant del portal o en el ganxo facilitat, abans de les 21 hores del dia que toca per a cada fracció:
- Dilluns. Resta i orgànica.
- Dimarts. Envasos i tèxtil sanitari.
- Dimecres. Orgànica i tèxtil sanitari.
- Dijous. Envasos i tèxtil sanitari.
- Divendres. Orgànica i paper i cartró.
- Dissabte. Orgànica, envasos, tèxtil sanitari.
- El cubell i recollida de tèxtil sanitari es fa prèvia sol·licitud i justificant la seva necessitat (persones dependents, infants, etc.). L’històric de lliurament de cada fracció i la informació relativa al servei de recollida es podrà consultar a través de l’aplicació bitPAYT.