La setmana passada, la Cambra de Comerç de Valls va dur a terme la jornada 'El futur de les mercaderies: l’impuls del transport ferroviari'. L'activitat ha servit perquè s’estudiï la idoneïtat i potencialitat de la construcció d’una terminal per a mercaderies entorn del Polígon Industrial de Valls. La connexió d’aquesta terminal seria a la Línia R13 Barcelona Estació de França - Lleida per Valls.
Segons el president de la Cambra de Comerç de Valls, Josep M. Rovira, s’ha d’estudiar bé la seva ubicació i construcció definitiva, però és evident que la viabilitat de la terminal ferroviària de mercaderies a Valls seria assegurada per l’interès de grans empreses dels polígons industrials de Valls i voltants com el polígon de Puigpelat, el Pla de Santa Maria, Alió-Bràfim, Vila-rodona o Vallmoll, entre d’altres.
Segons un estudi realitzat per la Cambra vallenca sobre el trànsit de camions a la via principal del Polígon Industrial, s’ha comprovat que el volum de trànsit de camions diaris satura i congestiona la via. És per això que des de la Cambra s’està treballant per una millor rotació del trànsit al polígon tot apostant per la sostenibilitat i la descarbonització que ofereix el transport ferroviari.
El president de Captrain Espanya, Miquel Llevat, ha posat sobre la taula la importància del transport de mercaderies per ferrocarril i les potencialitats d’una futura terminal ferroviària de mercaderies a l’Àrea de la Cambra de Valls. Ha dit que la terminal de Valls és un projecte pel 2030 i que cal seguir unes tasques tècniques amb l’adaptació del planejament, el disseny de la terminal amb una concepció evolutiva, un pla de viabilitat econòmica i un bon model empresarial. Llevat també ha insistit en la importància de reclamar el tercer fil de Sant Vicenç de Calders a Valls i de la situació actual del Corredor del Mediterrani.
El cap de planejament i intermodalitat de CIMALSA, Simó Batlle, ha insistit en l’aposta ferma per la sostenibilitat i la fiabilitat del ferrocarril. També ha posat sobre la taula que en la seva Agenda del Corredor Mediterrani la Generalitat s’ha proposat portar el tercer fil a Lleida.
El president de la Cambra de Comerç de Reus i president de la Comissió d’ordenació del territori del Consell General de Cambres de Catalunya, Jordi Just, ha destacat el treball en xarxa de les Cambres i ha donat suport al projecte, tot comprometent-se a treballar plegats per aconseguir-ho: «Les Cambres catalanes fem xarxa, fem territori, i estem al costat de les empreses perquè és necessària una estabilitat social i econòmic al territori».