Sis municipis del Camp de Tarragona crearan una aplicació única per denunciar casos d'inseguretat i incivisme

L'aplicatiu ja està en marxa a diferents zones de l'àrea metropolitana de Barcelona

Alcaldes, regidors i membres dels cossos policials municipals, aquest dimarts a la sala de plens de Constantí.
Alcaldes, regidors i membres dels cossos policials municipals, aquest dimarts a la sala de plens de Constantí. | Josep M. Llauradó
12 de març de 2024
"Posada en escena" aquest dimarts a Constantí per presentar la primera mesura conjunta de la futura àrea metropolitana de Tarragona. Representants de sis municipis s'han citat a la sala de plens per presentar el projecte d'una aplicació única per donar cobertura a avisos relacionats amb la seguretat dels ciutadans.

El regidor de Serveis Generals i Hisenda de l'Ajuntament de Reus, Manel Muñoz ha destacat la decisió de "visualitzar aquest camí en clau supramunicipal". Tot i només haver-ho impulsat sis municipis -Tarragona, Reus, Cambrils, Mont-roig del Camp, Constantí i la Canonja-, s'han obert a què s'hi incorporin més en un futur.

La nova eina s'ampliarà no només a temes de seguretat sinó també a manteniment dels carrers i mobiliari urbà, segons ha avançat l'alcalde de Cambrils, Alfredo Clúa, o a Serveis socials i d'atenció a la dona, depenent dels mòduls que cada poble o ciutat vulgui activar. Tot plegat, per fer possible la "interconnexió de muncipis" que estan "condemnats" a entendre's, donat que els ciutadans treballen, estudien, o bé tenen família en més d'un d'ells, tal com han volgut destacar els representants dels governs locals.

L'aplicatiu (M7Security), de fet, no és nou: ja està en marxa a diferents zones de l'àrea metropolitana de Barcelona, i des del primer moment es podrà fer servir a totes les àrees activades a Catalunya. Es preveu que a finals d'aquest 2024 o principis de 2025 ja estigui disponible, però abans caldrà redactar els plecs -una tasca de la que s'encarregaran principalment els equips tècnics municipals de Tarragona i Reus-. Si bé encara no se sap el cost final d'aquesta iniciativa, els governs implicats no tenen gaire "fe" en què la Generalitat hi pugui aportar cap part.
 

Dues maneres de registrar-se

Segons han explicat aquest dimarts, quan un ciutadà vulgui fer servir l'aplicatiu tindrà dues maneres de registrar-se: donant només el nom i el correu electrònic, sense facilitar cap altra dada, o bé donant accés a tota la informació del mòbil. En aquest segon cas, la policia podrà saber la geolocalització del dispositiu o fins i tot activar càmera i micròfon per saber què està passant, per exemple, en un moment d'inseguretat.

A banda, els cossos policials estaran interconnectats i una part del catàleg de recursos serà els sistemes de videovigilància ja existents: lectors de matrícules, drons o càmeres instal·lades en diferents zones. Fins i tot, els sistemes tancats de videovigilància dels comerços.

A l'hora de fer servir l'aplicació, el ciutadà tindrà dos botons: un dedicat directament a casos de violència de gènere, i un altre a altres il·lícits penals que es vulguin denunciar. L'alcalde de Tarragona, Rubén Viñuales, ha elogiat que es tracta d'una eina per avisar ràpidament amb un sistema "senzill, eficient i racional".