El Comissionat especial per al PERTE Agroalimentari del Ministeri d’Indústria i Turisme, Jordi Carbonell, ha visitat, aquest dilluns 3 de febrer, el centre tecnològic Eurecat Reus, on ha conegut les instal·lacions i laboratoris en el camp de la biotecnologia, així com els sis projectes de recerca i innovació que desenvolupa conjuntament amb petites i mitjanes empreses, amb l'objectiu d'impulsar la innovació en la indústria agroalimentària.
Carbonell ha destacat la necessitat de “centres que ajudin les empreses a innovar en noves maneres de fer, nous processos i nous productes, per comptar amb una indústria alimentària que pugui competir amb la indústria de la resta del món”.
En aquest sentit, els projectes que lidera Eurecat reben suport en àmbits com "l’aplicació de la intel·ligència artificial per a la millora de processos, la ciència i tecnologia dels aliments amb tecnologies com la fermentació, l’estalvi energètic o la robòtica tant en el camp com en la indústria", segons ha explicat la responsable de negoci del Mercat Alimentació d’Eurecat, Carol Benedí.
En l’àmbit de la biotecnologia aplicada al sector agroalimentari, com ha indicat el director de l’Àrea de Biotecnologia d’Eurecat, Antoni Caimari, el centre també dona suport "en el disseny i l’obtenció de nous ingredients, nutracèutics i aliments funcionals, i en la validació dels seus efectes saludables perquè arribin més ràpidament al mercat, i en la valorització de subproductes per arribar al residu zero". D'altra banda, l'aplicació de les ciències òmiques permet determinar amb precisió i establir estratègies per millorar la producció agrícola.
La convocatòria dels PERTE
La primera convocatòria dels PERTE Agroalimentaris -ajuts europeus que arriben a través del govern espanyol- va aprovar projectes de 260 empreses, de les que gairebé un 90% són pimes, per un valor de 170 milions d’euros, un 20% a Catalunya, i en la segona convocatòria, que s’està avaluant actualment, han presentat propostes un total de 380 empreses. En el cas de Reus, són sis els projectes que opten a la subvenció en aquesta segona edició, que comptarà amb un pressupost total de 100 milions.
Calen instruments com els PERTE, que recolzen la recerca i la innovació de les empreses per “desenvolupar nous projectes d’innovació en revalorització productes, reducció del cost energètic i digitalització”, ha destacat Jordi Carbonell en la seva visita, en què ha copsat de primera mà les tecnologies innovadores per impulsar la transferència de coneixement i la innovació en biotecnologia a l’ecosistema agroalimentari, amb empreses de la demarcació de Tarragona i d'arreu de Catalunya i l'Estat.
Tant els recursos econòmics com l'ús d'instal·lacions i altres eines en centres com l'Eurecat permeten a les empreses apostar pels seus projectes, quan, en moltes ocasions, no disposen d'un departament d'Innovació propi o d'un personal tècnic específic.