El projecte «SoulFood» crea una eina digital per connectar productors agroalimentaris i iniciatives socials

La Diputació de Tarragona ha liderat la iniciativa europea, els últims dos anys, amb l'objectiu de reduir el malbaratament alimentari i aprofitar els excedents

Publicat el 17 de juliol de 2025 a les 13:16

Una nova aplicació digital permetrà connectar productors agroalimentaris amb iniciatives socials per aprofitar els excedents que es generen al camp i reduir el malbaratament de menjar. L'eina és fruit del projecte SOULFOOD i permetrà als agricultors avisar d'estoc sobrant a les entitats per tal que la puguin passar a recollir abans que es destrueixi. Algunes dades apunten que un terç dels aliments que es generen al planeta acaben a les escombraries.

El projecte s'ha dut a terme amb la participació de l'Ajuntament de Tarragona, l'Ajuntament de Reus, el Clúster RIC Catalunya Sud, la Fundació Espigoladors, el Centre Social El Roser i entitats i administracions de Romania, Grècia i Lituània, amb el suport de la Unió Europea. La Diputació l'ha liderat els últims dos anys i ha comptat amb el cofinançament, en un 90%, del Fons Social Europeu Plus.

Dani Martínez, coordinador d'espigolaments de la Fundació Espigoladors, ha explicat que els productes que no han ingressat a la cadena alimentària són tractats com a "residus alimentaris". Albert Farré, director del Centre Social El Roser, ha afegit que això passa molts cops perquè el menjar és rebutjat "per temes estètics comercials o perquè no compleixen amb els estàndards del mercat". També, pot acabar destruït per qüestions relatives als preus, que fa que sovint al pagès no li surti a compte collir-lo. "En realitat, són nutritius, saludables i perfectament comestibles", ha destacat Martínez.

  • La jornada ha comptat amb tres taules rodones al voltant del malbaratament.

Connectar excedents i demanda

"L'aplicació és una mena de Tinder de les fruites imperfectes. Per una banda, tenim els productors que no els poden comercialitzar i de l'altra les entitats, que necessiten producte fresc", ha exemplificat. Així, l'agricultor penja les fruites i verdures a l'aplicació per tal que una organització les pugui acceptar. L'eina també permet fer una traçabilitat de les donacions per poder conèixer-ne l'evolució i així saber si s'ha aconseguit reduir el malbaratament.

Per al Centre Social El Roser l'aplicació permetrà millorar la logística de la recollida i tenir "una forma més directa de contactar amb el productor", ha destacat Farré. "Agilitza molt el contacte i el mateix dia que el pagès ho penja, nosaltres rebem una alerta al mòbil o al correu electrònic i, per tant, podem saber que existeix aquella donació i la podem anar a recollir i distribuir-la" ràpidament, ha expressat.

Ara, l'eina tecnològica es troba en la fase final de desenvolupament. Ja ha superat la fase de proves i "és perfectament funcional", però cal acabar de decidir com es gestionarà a partir d'ara i qui se'n farà càrrec. "Tenim dos mesos al davant per acabar de tancar el projecte i l'objectiu és decidir com posarem en marxa aquesta eina", ha avançat Martínez.

  • Imatge d'arxiu del Centre Social El Roser de Reus.

Així, es donarà resposta a la mancança existent que han manifestat: la de disposar de plataformes digitals que uneixin el sector primari amb els actors socials. En la fase de proves, s'han salvat ja més d’11.000 quilos d’excedents que s’han destinat a entitats socials de redistribució d’aliments.

Innovació tecnològica

La presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó, ha destacat la voluntat dels socis de trobar fórmules per donar continuïtat a l’eina desenvolupada i ha posat en valor la manera de treballar: "recollint les necessitats i desafiaments que plantegen els agents del territori i participant en el disseny de les respostes”.

Per la seva banda, el regidor de Promoció Econòmica, conseller delegat de REDESSA i diputat, Josep Baiges, ha descrit SOULFOOD com "una acció de responsabilitat social i de compromís per un sistema alimentari més just i eficient que demostra que la innovació tecnològica pot tenir una incidència real en el benestar de les persones".

La jornada ha comptat amb diferents intervencions i tres taules rodones, que han mostrat el treball fet i els resultats del projecte, el punt de vista dels diferents agents socials i econòmics implicats i el context en què s’emmarca el projecte: el de la lluita contra el malbaratament i les pèrdues alimentàries.