El Taller Baix Camp col·labora en un projecte europeu per millorar l'atenció davant conductes agressives

L'entitat reusenca ha ofert la seva experiència en la iniciativa «COPE with agression» per desenvolupar noves eines i estratègies d'intervenció en persones amb discapacitat intel·lectual

  • L'entitat va estrenar un nou espai al polígon Agro-Reus fa uns mesos -

ARA A PORTADA

Publicat el 08 de gener de 2025 a les 06:00

El Taller Baix Camp, associació que treballa per millorar la qualitat de vida de les persones amb discapacitat intel·lectual i les seves famílies, ha format part activa, en els últims dos anys, d'un innovador projecte europeu anomenat "COPE with agression". El passat mes de novembre, es van presentar els resultats amb l'objectiu d'oferir noves eines per a la prevenció, detecció i gestió de conductes agressives en persones amb discapacitat intel·lectual i trastorns de salut mental.

La iniciativa s'emmarca en la convocatòria Erasmus+, a través de la qual la Unió Europea subvenciona (cofinançament) projectes diversos que s'impulsen, de forma transversal, des de diferents països. En aquest cas, han participat associacions i empreses de Bulgària, Espanya, Grècia, Itàlia i Lituània i l'entitat reusenca ha aportat la seva experiència donant servei a més de 300 famílies -actualment- des de fa més de 40 anys.

multiplayer event projecte cope taller baix camp reus nacio
Més d'un centenar d'alumnes i professionals van assistir a la presentació del projecte. Foto: Cedida

Les instal·lacions del centre ocupacional van acollir la presentació dels resultats, que es van donar a conèixer a més de 130 professionals i estudiants de l'àmbit de l'educació, la integració i el treball social. Així, en una jornada de "Multiplayer event", van poder testejar la nova app i els recursos digitals que s'han creat en el marc de "COPE with agression".

Ventall d'estratègies per personalitzar l'atenció

La base del projecte és "l'aplicació d'enfocaments no invasius que estan molt centrats en les necessitats de la persona, les seves expectatives i les possibilitats que hi ha de treball amb ella i la seva família", descriu Ferran Vidilla, coordinador del centre ocupacional del Taller Baix Camp. Tot plegat, amb la intenció "d'ajudar a l'usuari ajudant al professional en el 'com' ho ha de fer" afegeix la directora de Serveis Centrals de l'entitat.

Explica, també, que el Taller Baix Camp ha coordinat el projecte i ha vetllat perquè arribés a terme en els terminis previstos i d'acord amb les tasques per assolir uns objectius concrets: "crear una base de dades on els professionals puguin cercar informació, un curs en línia de 10 setmanes que es pot fer gratuïtament i una aplicació mòbil". Aquests tres "eixos" resultants no només estan disponibles per al personal de les diferents associacions europees, sinó que es troba a l'abast de tota la ciutadania.

Entre els diferents apartats, s'enumeren estratègies per treballar l'autocompassió, promoure la resiliència, controlar l'estrès en els familiars o practicar l'atenció plena; un ventall que, en funció del perfil de la persona, permet buscar quina actuació s'adequa més i millor. De fet, encara que el propòsit principal és millorar la formació i la capacitat de resposta en l'assistència social, ja que sorgeix del plantejament de millorar el treball del dia a dia; també s'adreça a les persones cuidadores que puguin necessitar aquest suport a casa seva per atendre una persona amb discapacitat intel·lectual, o bé davant qualsevol alteració conductual.

base dades cope with agression naciio
Cadascun dels apartats de la base de dades redirigeix a algun enllaç de consulta. Foto: TarragonaDigital

Per aquest motiu, tots els continguts són gratuïts i accessibles i tampoc requereixen uns coneixements tècnics o específics per poder-los entendre. A més, tant el curs en línia com la base de dades, a què s'accedeix a través de la pàgina web, es poden consultar en sis idiomes (anglès, castellà, italià, búlgar, lituà i grec) perquè el projecte "contribueixi a la resiliència emocional mitjançant eines que són útils per donar el millor servei possible i sense barreres", tanca la directora de Serveis Centrals del Taller.

Un llarg procés de difusió i retorn

Des que el projecte es va donar per enllestit el passat octubre, l'associació comença ara un llarg procés de difusió dels recursos i eines que s'han desenvolupat. Primer, en l'àmbit formatiu, "perquè aquells que s'estan formant seran els treballadors en un futur", pel qual ja tenen contacte habitual al llarg de l'any amb diferents centres educatius de Reus i altres punts del territori.

Els tres eixos del projecte "COPE with agression" han passat per respectives proves pilot, des d'aspectes funcionals fins a la intel·ligibilitat dels continguts, i amb un qüestionari -que continuarà actiu- perquè els usuaris que accedeixin a la plataforma valorin els diferents mòduls i puguin fer propostes de millora. Per tant, és important que la gent sàpiga de la seva existència i els provi.

Un altre dels objectius implícits en la iniciativa és reivindicar que "s'acostuma a posar la discapacitat intel·lectual tot dins un mateix sac, però les realitats són tan diverses com persones hi hagi, per exemple, al centre ocupacional", evidencia Vidilla la complexitat de concretar aquests tractaments individualitzats.

Alhora, la transversalitat del projecte permet intercanviar experiències i adquirir maneres de fer d'altres països, ja que les conductes agressives s'adrecen de manera diferent o segons unes casuístiques determinades que no sempre són les mateixes a tot arreu. Així, el professional pot disposar d'una "ajuda" per identificar comportaments i "rebre" possibles maneres d'actuar o intervenir per oferir la millor atenció possible.