L'Ajuntament de Reus ha acollit, aquest dilluns 20 de gener, la cloenda de la Marató de Donants de Sang de Catalunya 2025, la primera campanya de l'any i que ha superat amb escreix l'objectiu de les deu mil donacions, amb un total de 10.343 en deu dies -entre el 9 i el 18 de gener-. Aquesta ha estat la vegada en què més municipis s'han implicat (104) i, a més, s'han registrat prop d'un miler de donants nous, dels quals un 50% es troben en la franja dels joves.
Sumat a la realitat que a Catalunya calen 1.000 donacions diàries per assegurar la resposta davant la demanda dels malalts i tenir reserves per a 8 dies, és després de Nadal i l'estiu quan el Banc de Sang i Teixits (BST) viu un moment més crític, en què les donacions cauen un 20%. Per això, és tan important la visibilització i la crida que ha permès, a principis d'enguany, superar la fita marcada. La xifra evidencia que més de mil persones han donat sang o plasma en un dels 12 centres hospitalaris amb seu fixa al BST o en els diferents municipis.
La demarcació de Tarragona, en concret, ha registrat més de 1.300 donacions (1272 de sang i 94 de plasma), dada que la situa en segona posició en el "rànquing" provincial després de Barcelona. El director assistencial del BST, Joan Ramon Grifols ha agraït a la gent que s'ha acostat als punts de donació i, molt especialment, a les institucions, entitats i voluntaris que han col·laborat i han donat suport a la iniciativa.
"S'ha consolidat el lema 'Som el que fem', que reflecteix el sentit de generositat i altruisme", ha assenyalat Grifols, qui ha celebrat la gran visibilitat que s'ha aconseguit amb la il·luminació en vermell d'edificis i monuments -alguns dels quals emblemàtics, com el Palau de la Música de Catalunya o les cotxeres de Sants a Barcelona- per donar a conèixer la tasca del Banc de Sang. A Reus, es va il·luminar la façana del Gaudí Centre el dissabte 11 de gener.
Es perden 35.000 donants l'any
Així mateix, Joan Ramon Grífols ha destacat l’èxit de la crida, però ha posat de manifest la necessitat d’aconseguir nous donants que agafin el relleu dels qui ja no poden donar, i ha fet una menció especial a la mobilització dels joves, que són els qui potencialment tenen més trajectòria de futur.
El 28% dels donants que han acudit tenen entre 45 i 54 anys i, si sumem els dos grups d’edat que més donen, veurem que el 56,3% dels qui han donat, és a dir, més de la meitat, tenen entre 45 i 65 anys. El repte del Banc de Sang i Teixits és rebaixar aquesta mitjana d’edat i aconseguir que donants amb un perfil més jove incorporin la donació com un hàbit de vida habitual.
En concret, a la demarcació tarragonina, el gruix més gran de donants també es troba entre els 45 i 65 anys (785 persones, és a dir, més de la meitat del total), seguit de la franja d'edat dels 25 als 44 (392) i la franja més jove, dels 18 als 24, ha registrat un total de 103 donacions en aquesta campanya de gener. El director assistencial del BST ha alertat que "cada any, es perden uns 35.000 donants i cal incorporar nous", apuntant que de les 10.343 donacions, un miler ho feien per primera vegada i cal destacar que el 56,9% dels nous donants tenen menys de 35 anys.
«Una mica de sang, una mica de temps»
L'acte de cloenda ha comptat, també, amb el testimoni de Xavier Vallès, donant i receptor, qui ha recalcat els atributs del Banc de Sang i Teixits, els beneficis de la seva tasca i ha explicat la seva pròpia experiència. Vallès ha afirmat que "si pot ser donant és perquè primer va ser receptor, quan va necessitar una transfusió de dos litres de sang per un accident de circulació".
Més endavant, encara que ja era donant, "va prendre encara més consciència quan el seu fill prematur va necessitar 26 transfusions de sang, plasma i plaquetes, en els seus quatre mesos de vida", ha descrit. I després, com a home AB+, des del BST li van proposar que es fes donant de plasma, ja que era "el candidat ideal, donant universal".
Vallès ha recordat la frase que "persones petites en llocs petits amb coses petites poden fer grans coses" per refermar que "no ens hem de deixar portar per l'individualisme, que no estem sols i que tothom és important en el BST", que, alhora, transmet un missatge de seguretat a la ciutadania: "Si em necessites, allà estic", ha afegit.
Finalment, tant l'alcaldessa reusenca, Sandra Guaita, com el doctor Òscar Ros, en representació dels Serveis Territorials del departament de Salut a Tarragona, han celebrat la solidaritat de la ciutat de Reus i tot Catalunya. Per la seva banda, Guaita ha reconegut la "gran capacitat de convocatòria del BST per la important necessitat que hi ha al darrere" i ha animat a "fer una acció relativament senzilla, que pot salvar moltes vides".