Tarragona 2017 ja treballa en què no hi hagi nou centre aquàtic a l'Anella

Les competicions de natació i waterpolo es podrien celebrar en dues piscines properes, tot i que el govern municipal no renuncia a construir-la abans dels Jocs

Publicat el 01 de març de 2016 a les 20:32

Piscina del Club Natació Reus Ploms. Foto: CN Reus Ploms


Tal com es preveia, no hi ha hagut problemes per aprovar el projecte bàsic d'urbanització de l'Anella Mediterrània dels Jocs del Mediterrani Tarragona 2017. A partir del 15 de març, si no hi ha al·legacions, podria iniciar-se l'execució de les obres contemplades en el primer dels tres lots del projecte, és a dir, el que fa referència a la finalització del moviment de terres així com el clavagueram, l'electrificació, etc. Aquest primer bloc ocuparia la meitat dels tretze mesos que té la UTE formada per Carbonell Figueras SA, Aquambiente SAU i Acsa Sorigué de termini estipulat segons contracte. La segona part ja s'encarregaria de la il·luminació, el mobiliari urbà, entre d'altres, i la tercera seria després dels Jocs, amb la plantació de més arbrat i adequar la zona donat que les necessitats seran unes altres.

Sobre el que ha d'acollir aquesta Anella Mediterrània se centren els dubtes de l'oposició, ja que d'una banda ja s'ha renunciat a l'estadi efímer, mentre que el Palau d'Esports s'endarrereix i finalment encara no hi ha notícies sobre el finançament del centre aquàtic. A l'espera que ho puguin treure d'estalvis d'algunes de les obres, la Fundació ja treballa -encara sense renunciar-hi- en el trasllat de les competicions de natació i de waterpolo a altres seus, segons ha assegurat el tinent d'alcalde Javier Villamayor. I és que només queden quinze mesos per la data de l'esdeveniment i la piscina que el màxim dirigent del Consell Superior d'Esports espanyol, Miguel Cardenal, va qualificar d'«inncecessària» podria acabar no fent-se per manca d'inversió de l'Estat. Les dues piscines «alternatives» a les que feia referència Villamayor i que haurien de ser de cinquanta metres inevitablement són en «ciutats properes». Una d'elles inevitablement hauria de ser la del Club Natació Reus Ploms, una ciutat que ja acull les competicions d'handbol i futbol.

Alhora que continua la incertesa sobre els nous equipaments, s'ha posat ja en marxa la tramitació de la licitació de l'arranjament de les piscines actuals, també al barri de Campclar, de 25 i 15 metres respectivament.

Aprovació crispada amb l'oposició d'ERC i la CUP

La urgència del ple celebrat aquest dimarts al vespre, convocat el dia anterior, i el contingut centrat en la tramitació de les obres de l'Anella ha generat novament crispació en l'oposició. ERC i la CUP han votat en contra de la proposta presentada per l'equip de govern mentre que tota la resta de grups -tret d'ICV-EUiA, que no hi ha assistit perquè estava en un acte de partit- hi han votat a favor. Mentre Villamayor destacava que «un solar infecte» es convertiria en «un jardí», Laia Estrada assegurava que aquesta despesa pública «no respon a les necessitats reals de les classes populars dels barris». Especialment durs amb els resultats electorals obtinguts per la CUP a Ponent han estat Alejandro Fernández (PP) i Villamayor (PSC), que afirmaven que vint representants de vint-i-set -o dinou, per l'absència d'una regidora popular- tenien prou legitimitat per tirar endavant el projecte. 

Per la seva banda, Rubén Viñuales (Ciutadans) i Pau Ricomà (Esquerra) han reivindicat millor informació al govern municipal. Viñuales també ha sol·licitat un compromís amb el «llegat» dels Jocs, en aquest cas traduït en el desdoblament del vial Tarradellas, que uneix Bonavista i Campclar i acull l'escola Ponent. Un compromís confirmat pel mateix alcalde i que ha titllat de «necessari». Finalment, Albert Abelló (CDC) s'ha mostrat disposat a treballar per fer possibles els Jocs.