L'ús creixent d'aquests vehicles de mobilitat personal no va sovint acompanyat del coneixement de la normativa vigent des del passat 2 de gener, que fixa la prohibició de circular per les voreres i zones de vianants. Tampoc per túnels urbans, travesseres, vies interurbanes, autopistes i autovies.
Tarragona és una de les dotze ciutats en què es farà aquesta acadèmia mòbil per mostrar que "no és una joguina", tal com diu el country manager per a Espanya i Portugal d'Spin, Filippo Brunelleschi. Segons les seves dades, la mitjana de recorreguts és de 4 quilòmetres i mig però molts usuaris desconeixen com els han de dur. En el seu cas, recomanen a més el casc i l'armilla reflectant, malgrat que no és obligatori.
[h3]"Necessitaré un curs més llarg"[/h3]
Els alumnes d'aquesta acadèmia d'un sol dia han valorat positivament l'experiència. Denis, un dels primers que s'hi ha apuntat, ha assegurat que ha aclarit "alguns punts de desconcert" i ha après a portar el patinet. "Tinc interès d'agafar-ne un, circular amb cotxe per la ciutat és cada cop més complicat i amb els patinets hi ha més facilitat", ha afegit.
No estava tan convençuda Meri, una veïna de la ciutat que creu que "necessitaré un curs més llarg". En el seu cas, destaca que cada ciutat té la seva pròpia normativa i que aquest és un dels punts que considera més "difícils" a l'hora de decidir-se pel patinet elèctric. Tot i així, s'ha apuntat al curs perquè "no saps mai quan ho pots necessitar, s'ha de saber de tot".

L'acadèmia de patinets s'ha instal·lat a la plaça Verdaguer de Tarragona. Foto: Josep M. Llauradó
[h3]"No és un problema només de Tarragona"[/h3]
Per la seva banda, Alberto Caamaño, responsable de formació del RACC, ha afirmat que no fan aquests cursos en ciutats concretes sinó que la problemàtica és global: "No és un problema només de Tarragona, sinó de totes les ciutats d'Espanya". Després de detectar el desconeixement de la normativa, han impulsat aquest projecte que vol també que els usuaris practiquin abans de llançar-se a la carretera, amb obstacles i fins i tot una petita rotonda. "Els alumnes surten més sensibilitzats", diu Caamaño.
Alguns dels errors més comuns són no saber per on es pot circular o quantes persones poden anar sobre un mateix patinet, però també assenyala que hi ha altres "comportaments" que denoten aquesta manca de coneixement.
[h3]Polèmica amb Bird[/h3]
Brunelleschi ha lamentat a més que continuï operant a la ciutat la companyia Bird, una de les que va iniciar al passat mes de gener el servei. I és que Màlga ha fet retirar tots els aparells d'aquesta empresa per no haver signat la declaració responsable per certificar que els seus vehicles compleixen amb la normativa de la Direcció General de Trànsit (DGT). Concretament, segons apunta Brunelleschi, els patinets en circulació podrien anar a més de 40 quilòmetres per hora, quan el seu límit legal és de 25.
Spin reclama que es compleixin els requeriments de qualitat i fins i tot fer pujar l'estàndard del mercat, ja sigui obligant a operar amb bateries intercanviables o fer l'operativa amb vehicles elèctrics, entre d'altres.