Tarragona ajorna la posada en marxa de la Zona de Baixes Emissions fins a l'1 de gener de 2026

S'ha demanat una pròrroga en l'execució dels fons europeus Next Generations vinculats als projecte executiu de la ZBE

Les limitacions de la ZBE de Tarragona es posaran en marxa l'1 de gener de 2026.
Les limitacions de la ZBE de Tarragona es posaran en marxa l'1 de gener de 2026. | Google Maps
10 de juliol de 2024, 12:58
Actualitzat: 13:10h

La Zona de Baixes Emissions (ZBE) de Tarragona es posarà en marxa fins a l'1 de gener de 2026, retardant un any la previsió inicial. El desplegament es farà de manera progressiva fins a l'any 2028, seguint les tres fases fixades el passat mes de gener, tot i que amb un any de retard. Durant el primer any, segons explica el consistori tarragoní, els empadronats a la ciutat estaran exempts de la normativa, mentre que els primers mesos seran de sensibilització sense sanció. Una vegada passat aquest període, es començarà a multar amb 200 euros els vehicles de fora la ciutat sense distintiu ambiental que entrin a la zona delimitada.

mapa zbe tarragona nacio
Imatge de la ZBE que es desplegarà a Tarragona a partir de l'1 de gener de 2026.



A partir del 2027, els empadronats a la ciutat que visquin fora de la ZBE no podran entrar a la zona delimitada, mentre que a partir de l'1 de gener de 2028, els residents a l'interior de la ZBE només podran entrar i sortir del seu sector, però no podran moure's per la zona delimitada. En aquest sentit, la limitació s'aplicarà al centre de la ciutat, incloent-hi la Part Alta, la Part Baixa, el Serrallo i bona part de l'Eixample. L'horari d'aplicació serà de dilluns a divendres laborables, de 7 a 19 hores, tot i que la normativa preveurà nombroses excepcions.

El tècnic de mobilitat, Francisco Domínguez, Francisco Domínguez afirma que "la posada en marxa de la ZBE serà progressiva, perquè no sigui un impacte fort en el ciutadà. Volem reduir les emissions i que la gent s'hi acostumi sense gairebé adonar-se'n". La consellera de Mobilitat, Sonia Orts, explica que les dades de contaminació recollides s'analitzaran cada any i si cal endurir les mesures es farà, ja que "es tracta d'un tema de salut". Actualment, el consistori calcula que un 30% dels vehicles censats a Tarragona no tenen cap etiqueta ambiental

L'ordenança es vol portar al ple abans que acabi el 2024

El desplegament de la Zona de Baixes Emissions de Tarragona té diverses potes: el Pla de Mobilitat Urbana Sostenible (PMUS), el projecte de la ZBE —que inclou estudis previs de diversos àmbits—, l'ordenança municipal reguladora i el projecte executiu de la ZBE. En aquest sentit, s'està treballant en aquestes quatre qüestions de manera paral·lela. Pròximament s'enllestirà el PMUS i el projecte de la ZBE, mentre que a partir del mes de setembre es reprendrà l'elaboració de l'ordenança municipal, amb la voluntat que passi pel plenari abans que acabi el 2024.

En aquest sentit, el text de l'ordenança serà consensuat entre tots els grups municipals, ja que en la darrera reunió es van fer prop de 50 aportacions, el 75% de les quals seran acceptades, segons assenyala la consellera Orts. Sobre aquesta qüestió, Francisco Domínguez apunta que l'ordenança està inspirada en la proposada per la Federació de Municipal de Catalunya (FMC) i que està validada per la Generalitat de Catalunya.

Pel que fa al projecte executiu, pressupostat en uns dos milions d'euros, actualment està en licitació, i segons expliquen els representants municipals, ja s'estan valorant les ofertes presentades. Una vegada estiguin enllestides totes aquestes potes, durant el segon semestre de l'any 2025, es procedirà a la senyalització de la ZBE, que s'acompanyarà d'una campanya d'informació a la ciutadania.

Pròrroga per a l'execució dels projectes vinculats als fons europeus Next Generation

Precisament, la posada en marxa de la ZBE s'ha retardat perquè s'ha demanat una pròrroga en l'execució dels fons europeus Next Generation vinculats al projecte executiu. Es tracta d'1,6 milions d'euros, que permetrà la implantació tecnològica de la ZBE. En aquest sentit, es va detectar un error en les bases i es va reiniciar el procés, amb el corresponent retard. Així, es va demanar una pròrroga per a l'execució fins al 31 de desembre de 2025.

Sobre aquesta qüestió, l'Ajuntament de Tarragona recorda que va contractar la redacció del PMUS el mes de novembre de 2022, dins del termini que s’establia per llei per preveure i planificar per al 2023 totes les mesures de reducció d’emissions. Mentre que en l'apartat de terminis per implantar la ZBE, venen marcats per la part del projecte finançada amb fons europeus Next Generation.

Així, assegura el consistori, en termes legals, s'han complert els terminis, perquè en la part de projectes finançats amb Next Generation té uns terminis marcats i aquest mes de juny s'ha demanat una pròrroga perquè els projectes es puguin executar fins al 31 de desembre de 2025.

Arxivat a