El consell plenari de l'Ajuntament de Tarragona va aprovar aquest divendres 19 de juliol el Pla d'emergència en situació de sequera de la ciutat. Es tracta del document que recull, a nivell municipal, la planificació i gestió de l'aigua del municipi en els escenaris en què l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) declari la situació de sequera —prealerta, alerta, excepcionalitat i emergència—, per tal de poder establir un model d'actuació i de comportament dels serveis municipals, que garanteixi tant la coordinació dels recursos necessaris, com l'actuació a fi de minimitzar els efectes posteriors de les situacions de sequera per assegurar el subministrament d'aigua a la població.
I per fer-ho, el Pla descriu i quantifica tots els recursos hídrics disponibles al municipi, els consums d'aigua en situació de normalitat, les mesures a aplicar en cada escenari de sequera, així com una avaluació i quantificació justificada dels impactes generats. El conseller de Medi Ambient, Guillermo García de Castro va destacar que "Tarragona ha posat les bases per ser una ciutat resilient davant de les situacions de sequera, que cada vegada seran més freqüents". "Amb el pla, també contribuïm a continuar conscienciant la població que l'aigua és un bé escàs", va afegir.
La Generalitat, a través del Pla Especial d'Actuacions d'Alerta i Eventual de Sequera, obliga als municipis de més de 20.000 habitants a redactar el seu propi pla d'emergència. Tarragona, al ser un municipi de més de 20.000 habitants, ha de redactar el seu propi pla d'emergència. Aquesta obligació cap als municipis pretén minimitzar els impactes ambientals, econòmics i socials de les situacions de sequera.
21 mesures per fer front a la sequera
En total, el Pla proposa fins a 21 mesures que han de permetre al municipi de Tarragona afrontar una situació de sequera i complir amb la dotació màxima prevista a cada escenari.
Mesures organitzatives, de control, i de tipus legal i normatiu
- Creació del Comitè Municipal de Sequera dotat de competències per fer el seguiment de l'evolució de la sequera, avaluant i fent el seguiment dels indicadors corresponents, i vetllant pel compliment de les mesures establertes al PES (Pla d'Emergència per Sequera de la Generalitat) i al PE (Pla d'Emergència Municipal).
- Seguiment de l'estat de les reserves: Fer un seguiment de l'estat de les reserves d'aigua i de les fonts pròpies d'abastament (reserves embassades, cabals dels rius, nivells piezomètrics, etc.), i conèixer quines són les previsions de precipitació.
- Seguiment de grans consumidors (>10.000 m3/any): Fer un seguiment i control dels grans consumidors del municipi amb valors superiors als 10.000 m3/any.
- Seguiment de la qualitat de l'aigua a la xarxa: El seguiment de la qualitat de la xarxa d'abastament s'ha de realitzar en tot moment, però en situació de sequera s'ha d'incrementar aquest seguiment de la qualitat de l'aigua perquè la reducció de consums en un escenari de sequera pot significar un augment del temps de residència de l'aigua a la xarxa amb implicacions a la qualitat, com ara la reducció del clor a l'aigua.
- Increment del mostreig de la qualitat de les Captacions: El seguiment de la qualitat de l'aigua de les captacions és una mesura important i recomanable en aquelles fonts d'aigua que puguin variar la seva qualitat en funció de l'estat quantitatiu de les reserves.
- Detecció de possibles fonts pròpies d'aigua en desús i tramitació d'expedients de noves fonts d'aigua i tramitació d'expedients de concessió de noves fonts d'aigua: Detecció de possibles fonts pròpies d'aigua que estiguin en desús. Cal remarcar que ambdues mesures ja s'estan implementant en l'actualitat per part d'EMATSA i de l'Ajuntament de Tarragona
Mesures sobre l'administració, gestió i poració del sistema de subministrament
- Establiment d'un règim sancionador: L'Ajuntament establirà les sancions per l'incompliment per part dels usuaris de les obligacions establertes i el procediment d'incoació d'expedients.
- Posada en marxa de possibles fonts pròpies d'aigua: Posada en marxa de les possibles fonts pròpies en desús. A partir de prealerta activar l'execució.
- Anàlisi de viabilitat per al subministrament als usuaris sensibles durant la sequera: Els usuaris sensibles són tots aquells consumidors d'aigua que desenvolupen una activitat sanitària d'interès públic que requereix tenir garantida la disponibilitat de subministrament de forma permanent ja que, en cas contrari, podria veure's afectat el seu normal funcionament en afectar a tercers.
Mesures de sensibilització i comunicació
- Elaboració del Pla de Comunicació de Sequera i desplegament de les actuacions previstes. Establiment dels mecanismes de comunicació oficial cap a la població i usuaris (bans municipals, ús de xarxes socials, publicació i difusió en mitjans de comunicació, etc.) per a comunicar l'estat de sequera i les mesures a aplicar que afecten de manera general al conjunt de la població.
Mesures sobre les infraestructures i els recursos
- Millora de la sectorització de la xarxa i sensorització: Per poder millorar l'eficiència de la xarxa s'ha de tenir una òptima sectorització de la mateixa i realitzar una transformació digital de la xarxa, tant des de la sensorització com la comunicació. Això es tradueix en disposar de diferents tipus de comptadors i sensors que permetran tenir informació del seu funcionament quantitatiu i qualitatiu
- Millora de la reutilització d'aigua per a diferents usos: En relació a l'EDAR d'Altafulla, a proposta de l'ajuntament de Tarragona i EMATSA, el Pla de gestió del districte de conca fluvial de Catalunya contempla en el seu Programa de Mesures l'execució d'una ERAR a Altafulla per recàrrega d'aqüífer.
- Reducció de pressió a la xarxa d'abastament: Aquesta mesura consisteix en la reducció de la pressió a la xarxa d'abastament amb l'objectiu de reduir els consums i de disminuir les possibles fuites o pèrdues a la xarxa.
Mesures de limitació sobre la demanda d'aigua
- Reg de jardins i espais verds: Reducció progressiva de les dotacions d'aigua de reg de les zones verdes de titularitat municipal, donant regs de suport pel manteniment de les plantes.
- Piscines i instal·lacions esportives: Aquesta mesura té en compte l'emplenat de piscines, tant en clubs esportius com en habitatges, ja siguin piscines municipals/comunitàries o piscines particulars.
- Fonts ornamentals: Aquesta mesura té en compte el funcionament de fonts ornamentals, llacs artificials i altres elements d'ús estètic de l'aigua
- Fonts de boca: Aquesta mesura té en compte el funcionament de fonts de boca, i en tots els estats de sequera, s'estudiarà la possibilitat de reduir el nombre de fonts d'aigua de boca en servei.
- Dutxes de les platges: Tancament progressiu de les dutxes de les platges segons l'estat d'alerta.
- Neteja urbana: estudi d'alternatives a l'ús de recursos d'aigua d'abastament, definir limitacions i prohibicions a l'ús d'aigua potable per la neteja de carrers, façanes o paviments i planificar la neteja de carrers i voreres per sectors i tenint en compte els diferents graus de sequera.
- Neteja de vehicles: estudi d'alternatives a l'ús de recursos d'aigua d'abastament, definir limitacions i prohibicions a l'ús d'aigua potable per la neteja de vehicles, les màquines i els vehicles són els corresponents als serveis de neteja viària, recollida de residus i neteja de platges.
- Reducció d’altres usos de l’aigua