Tarragona es prepara per a una festa de Sant Magí sense els seus actes principals

Tota la programació fucionarà amb reserva prèvia

Publicat el 27 de juliol de 2020 a les 11:50

La festa major petita de Tarragona, Sant Magí, se celebrarà els dies 17, 18 i 19 d'agost. Això sí, si les noves circumstàncies no obliguen a renunciar-hi, tal com ha recordat l'alcalde Pau Ricomà avui en la roda de premsa de presentació de la programació. "No serà el Sant Magí de sempre" ja que "no hi haurà ni castells ni la processó de l'aigua ni remullada". També, caldrà fer reserva prèvia o aconseguir invitacions per assistir a tots i cadascun dels més d'un centenar d'actes previstos.

La presentació ha coincidit en dia i gairebé en hora amb les declaracions del President de la Generalitat, Quim Torra, en què demanava "col·laboració" de la ciutadania per tal d'evitar un nou confinament. Ricomà accepta que "els dies 17, 18 i 19 d'agost no sabem en quina situació estarem" i que "si pel que sigui no es poguessin fer hi hauríem de renunciar". Per això l'alcalde reclama "seguir al peu de la lletra" les recomanacions de les insitucions.

La "devoció" per Sant Magí arriba per primer cop als barris

Si en els darrers anys l'Ajuntament de Tarragona ha apostat per "descentralitzar" les festes majors per tal que arribin a tots els barris, una de les novetats més destacades de Sant Magí 2020 és que fins i tot l'aigua dels portants serà distribuïda a Bonavista, el Pilar, Sant Pere i Sant Pau i el Serrallo. Així ho ha anunciat l'alcalde, que ha detallat que en total seran 7 punts de recollida per evitar les aglomeracions habituals al portal del Carro.

La confraria de Sant Magí recollirà l'aigua el dia 17 en un "vehicle antic". El dia 19 es podrà accedir al portal del Carro durant tot el dia, però sense possibilitat d'entrar a l'ermita del patró de la ciutat. A més, a banda dels locals de les entitats veïnals de Bonavista i del Pilar, han ofert les seves seus les quatre colles castelleres (Jove, Xiquets, Sant Pere i Sant Pau i Serrallo).

En aquest sentit, a la festa major no hi faltaran ni aigua, ni mides, ni alfàbrega, ni càntirs. Tampoc la seguretat, que enguany suposarà una part important del pressupost total de les festes (55.000 euros). Tot plegat per "no renunciar de cap manera" a una celebració que és "molt sentida" pels tarragonins i on hi ha "una veritable devoció" per Sant Magí.

Un auto-concert

Pel que fa a la part musical de les festes, hi ha programat un concert d'Ara Malikian el 17 d'agost, per al qual ja es poden comprar les entrades. Aquest serà el "cap de cartell" d'unes festes que no compten amb concerts multitudinaris ni a l'Anella Mediterrània, ni a la plaça de la Font, ni al Camp de Mart. Però tot i no ser concorreguts, artistes com Quico Pi de la Serra estan convidats per l'Associació de Músics de Tarragona.

Un dels plats destacats serà el concert organitzat per la Cadena Ser a l'Anella Mediterrània, dins la gira dels 40 principals. Aquest es farà, però, amb el públic assegut als seus cotxes, el dia 15 d'agost a les 21 hores, i caldrà aconseguir la invitació de l'emissora.

Mocador en lloc de samarreta i sense programa en paper

Si bé la samarreta de les festes és més pròpia de Santa Tecla, en els darrers anys s'havia aprofitat la seva popularitat per incorporar-la també a Sant Magí. Enguany, però, no n'hi haurà, donat que l'entitat que se n'havia d'encarregar, els portants de l'aigua, ha decidit fer un domàs per penjar als balcons: "Serem molt més a casa que en un Sant Magí normal", recorden. Aquests domassos, juntament amb els mocadors encarregats pel Ball de Bastons, seran els elements de merxandatge de Sant Magí 2020.

"Animo a tothom a tenir aquest domàs de Sant Magí al balcó", ha dit Pau Ricomà, qui ha agraït el canvi de parer de la confraria a causa de les circumstàncies actuals. A més a més, el tècnic de Cultura Xavi Gonzàlez ha afirmat que enguany, tampoc per Santa Tecla, no hi haurà programes en versió paper, és a dir que caldrà consultar el web de l'Ajuntament o l'app per saber quins actes hi ha previstos.

Acollits a la normativa

L'Ajuntament, en la seva voluntat de celebrar sí o sí la festa major, ha hagut d'adaptar-se a la nova normativa. "Ha anat canviant amb el temps", ha destacat Xavi Gonzàlez, "ens hem acollit a dues normatives, al pla de represa de les arts escèniques i de la música i al pla de represa de les associacions culturals". Es tracta d'uns plans, segons Gonzàlez, "que busquen fer compatible l'activitat cultural i festiva amb la seguretat sanitària dels ciutadans".

És per això que han descartat els formats anteriors. Per exemple, la síndria com a element de la festa serà present als mercats central i de Torreforta, però simplement es donarà a les parades i serà "testimonial". Mentrestant, les sardanes seran substituïdes per una cobla d'autors tarragonins al Camp de Mart.

"Tot això comporta una manera diferent de viure la festa", ha informat l'alcalde Ricomà, "és un model de festa que defuig els actes a l'espai públic i que no pugui generar crida a concentracions de gent". "Més que mai, haurem de planificar què fem i a on anem", ha afegit. És per això que aquesta setmana ja estaran disponibles les entrades, quan acabin d'enllestir la logística per distribuir-les.