La ZBE a Tarragona es posa en marxa en compliment de la Llei de Canvi Climàtic de la Unió Europea del 2021 i el Reial Decret del 27 de desembre del 2022. Aquesta normativa estableix que les ciutats espanyoles amb més de 50.000 habitants han de crear una Zona de Baixes Emissions amb l'objectiu de reduir les emissions contaminants i, per tant, millorar la salut dels ciutadans.

Mapa de la ZBE que Tarragona vol implementar. Foto: TarragonaDigital
L'any 2024 està marcat com a límit per tenir l'ordenança llesta i, en paral·lel, es posarà en marxa una campanya de comunicació juntament amb la instal·lació de la senyalització necessària. A més, es preveu la finalització del Pla de Mobilitat Urbana Sostenible (PMUS), que serveix de marc per a aquesta regulació. La redacció del PMUS va ser adjudicada el novembre passat.
Licitats els treballs per l'equip tecnològic de la ZBE a Tarragona
En relació amb la ZBE, s'han licitat els treballs per als dispositius tecnològics que controlaran l'accés dels vehicles a la zona. Aquests treballs, amb un pressupost màxim de 2.069.100,00 euros, es financen amb fons europeus Next Generation. Les empreses interessades poden consultar les bases de la licitació a la pàgina de contractació de l'Ajuntament de Tarragona.Cal recordar que el projecte presentat per l'Ajuntament de Tarragona va aconseguir 3.328.196,91 euros dels fons europeus Next Generation el passat mes d'abril. Aquests fons estan destinats a finançar la implantació de la Zona de Baixes Emissions a la ciutat, així com la transformació digital i sostenible del transport urbà, en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència. En concret, els fons sufragaran la implantació i el reforçament de la ZBE, l'intercanviador d'autobusos al carrer del Doctor Battestini i l'adquisició de quatre autobusos impulsats per hidrogen.