El consell plenari de l'Ajuntament de Tarragona d'aquest divendres 19 de juliol debatrà l'informe d'oposició a la segregació plantejada d'una part del terme municipal de Tarragona per agregar-lo al terme municipal d'Altafulla. Cal recordar que el municipi del Baix Gaià vol canviar els límits amb la capital tarragonina, incorporant unes 70 hectàrees de la zona del Vinyet. L'alcalde de Tarragona, Rubén Viñuales, ha manifestat que "el procediment és molt clar, les segregacions parcials només poden ser de caràcter voluntari. I en aquest cas, com que l'Ajuntament de Tarragona no hi està d'acord, no es pot tirar endavant".
L'informe d'oposició ratifica les al·legacions presentades per Tarragona i posa en relleu que l'Ajuntament d'Altafulla no les ha tingut en compte. L'informe també constata diferents deficiències de l'expedient d'Altafulla com la falta de documentació bàsica exigida per la normativa d'aplicació, així com que no s'acrediten cap dels supòsits necessaris per dur a terme aquesta segregació i annexió parcial. A més, també es posa de manifest que l'Ajuntament d'Altafulla no ha acreditat ni justificat que exerceixi potestats administratives dins l'àmbit d'alteració proposat.
El text també destaca altres mancances de l'expedient, com no tenir en compte les afectacions a la mobilitat que podria suposar la tramitació de l'alteració del terme municipal, especialment per a les persones que viuen o utilitzen les parcel·les existents a la zona que Altafulla vol incorporar. En el terreny mediambiental, l'informe d'oposició també assenyala que la segregació tindria un important impacte negatiu pel que fa a qüestions ambientals, especialment per la preservació de la plana al·luvial del riu Gaià.
L'Ajuntament de Tarragona assenyala que no es compleix la normativa
L'informe que es debatrà també posa en relleu que en una alteració de termes, amb l'oposició clara d'un dels ajuntaments interessats, comporta un incompliment directe de la normativa d'aplicació. En aquest cas, l'Ajuntament de Tarragona és municipi interessat i, per tant, en el cas que mostri oposició, no es pot procedir a la delimitació proposada. Finalment, l'informe destaca altres errors procedimentals per part de l'Ajuntament d'Altafulla.
En aquest sentit l'informe d'oposició es tanca amb la següent conclusió: "L'Ajuntament de Tarragona manifesta la seva oposició a l'expedient d'alteració de termes municipals proposada per l'Ajuntament d'Altafulla, consistent en la segregació de part del terme municipal de Tarragona, per a la seva agregació al terme municipal d'Altafulla i, al mateix temps, alerta dels importants defectes de procediment i de contingut de l'expedient tramitat, que generen una greu indefensió a l'Ajuntament de Tarragona, i que són constitutius d'una actuació totalment arbitrària no fonamentada».
El procés
El passat 22 de febrer, el ple de l'Ajuntament d'Altafulla va aprovar inicialment l'expedient d'alteració dels termes municipals entre Altafulla i Tarragona. Posteriorment es va sotmetre a exposició pública al Butlletí Oficial de la Província de Tarragona (BOPT), al Diari Oficil de la Generalitat de Catalunya (DOGC) i a la pàgina web de l'Ajuntament, durant un termini de seixanta dies hàbils.
Des de l'Ajuntament de Tarragona es van redactar unes al·legacions que es van trametre a l'Ajuntament d'Altafulla que acreditaven les motivacions tècniques i jurídiques d'oposició a la segregació. El 21 de juny, l'Ajuntament d'Altafulla va remetre l'expedient a l'Ajuntament de Tarragona, i li va atorgar un termini de dos mesos per emetre un informe que és el que es debatrà al plenari d'aquest divendres 19 de juliol.