Tarragona rep 3,3 MEUR dels Next Generation per implantar la ZBE

Es finançarà la implantació i posada en marxa de la Zona de Baixes Emissions, l'intercanviador d'autobusos de Battestini i l'adquisició de quatre autobusos d'hidrogen

Imatge de l'entrada a Tarragona per l'avinguda Roma.
Imatge de l'entrada a Tarragona per l'avinguda Roma. | Google Maps
27 d'abril del 2023
Actualitzat a les 16:19h
El projecte d'implantació de la Zona de Baixes Emissions (ZBE) de Tarragona, així com la transformació digital i sostenible del transport urbà, ha guanyat 3,3 milions d'euros dels fons europeus Next Generation, segons ha informat l'Ajuntament de Tarragona en un comunicat.

En concret, gràcies a aquesta subvenció, es finançarà la implantació, posada en marxa i enfortiment de la ZBE, l'intercanviador d'autobusos del carrer del Doctor Battestini i l'adquisició de quatre autobusos impulsats per hidrogen.

Aquesta resolució provisional de la secretaria general de Transports i Mobilitat s'emmarca en el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència.

A aquests 3,3 MEUR, cal sumar els 200.000 euros de finançament de la Generalitat per a la comunicació, sensibilització i senyalització de la futura ZBE de Tarragona.
 

El projecte es troba en fase de planificació i disseny

El conseller de Mobilitat i Transports de l'Ajuntament de Tarragona, Xavier Puig, ha explicat que "durant aquesta setmana s'ha realitzat la primera comissió informativa del projecte, en què s'ha explicat als grups municipals i al personal tècnic de les diferents àrees implicades el punt en què es troba el projecte, que ara mateix està en fase de planificació i disseny".

En aquest sentit, el màxim responsable de Mobilitat del consistori tarragoní ha afegit que "aquesta comissió ha de decidir tots els aspectes de la implantació de la ZBE en què els municipis tenim les competències, i que s'han de recollir en una ordenança municipal que la regularà".
 

Les ciutats de més de 50.000 habitants han d'implantar una ZBE

La implantació de la ZBE és definida per la llei de Canvi Climàtic de la Unió Europea, de 2021, i el Reial Drecret del 27 de desembre de 2022. Ambdues normatives estableixen que les ciutats espanyoles de més de 50.000 habitants han d'implantar una zona de baixes emissions amb l'objectiu de reduir les emissions i, en conseqüència, millorar la salut de les persones.

Durant el 2023, en aplicació d'aquestes normatives, Tarragona haurà de tenir enllestida la redacció del Pla de Mobilitat Urbana Sostenible (PMUS) que ha d'apuntalar la creació de la ZBE i que es va adjudicar el novembre de 2022, l'ordenança municipal i la campanya de comunicació i sensibilització.

Així mateix, també ha d'implantar la tecnologia necessària per al control de l'entrada de vehicles a la ZBE, en procés de licitació per part de la Generalitat de Catalunya.