
El president del Port, Josep Andreu, ha encarregat al departament de Planificació de l’Autoritat Portuària la redacció de l’avantprojecte per construir una terminal de creuers davant la façana marítima de la ciutat, al costat del Club Nàutic, segons publica el setmanari Notícies Tgn . La nova terminal de creuers a la platja del Miracle és una vella aspiració de l’Autoritat Portuària de Tarragona que s’arrossega des del Pla director 2000-2014 i que l’actual president, Josep Andreu, vol desencallar aprofitant que ara toca revisar el full de ruta de les ampliacions portuàries per als pròxims exercicis.
La terminal consistirà, a grans trets, a allargar l’actual escullera del Club Nàutic mar endins per habilitar els punts d’atracada i de serveis necessaris per rebre en òptimes condicions creuers d’alta gamma de mida mitjana i també ferris (vaixells que transporten passatgers amb els seus vehicles particulars) procedents d’altres punts de la Mediterrània. L’avantprojecte, que compta amb la conformitat de l’alcalde Josep Fèlix Ballesteros, també inclourà els estudis mediambientals pertinents, l’ànalisi dels fluxos de corrents marins, de calatge, de mobilitat dels passatgers i fins a l’últim detall funcional de la nova instal·lació (pàrquings, oficines, etc…). Segons Josep Andreu, «fins ara el Pla director antic preveia simplement la reserva d’un espai per a aquesta nova terminal. Ara, amb el nou pla director que estem redactant, ja incorporarem aquest avantprojecte concret de la terminal, és a dir, un pla funcional, que és el pas previ al projecte definitiu i la seva construcció».
Nova estratègia per captar creuers
Andreu, però, apunta que «en cap cas aquesta inversió es farà si no està plenament justificada. Abans cal que el territori consolidi una arribada regular de creuers al llarg de tot l’any». El president del Port de Tarragona apunta que des de fa mesos «estem treballant juntament amb la resta d’agents del territori en una estratègia comercial que ha de servir per posicionar la marca creuerística de Tarragona i de la Costa Daurada en el mercat de les companyies navilieres». En aquest sentit, des de la presidència del Port de Tarragona s’estima que per plantejar-se la construcció de la nova terminal caldria consolidar una forquilla d’entre 30.000 i 50.000 creueristes anuals al territori.
La nova estratègia passa, en una primera fase, per la definició d’un producte i una marca pròpia de Tarragona com a destinació de creuers. «Es tracta de vendre inequívocament els atractius de Tarragona i tot el seu entorn i, de retruc, informar les navilieres que com a complement de la nostra gran oferta estem situats a només una hora en cotxe de Barcelona», assegura Andreu. Aquesta nova marca de Tarragona com a destinació creurística es començarà a donar a conèixer aviat a totes les fires internacionals de creuers que es fan al món, cosa que fins pocs anys no es feia perquè el turisme de creuers no era prioritari per a l’Autoritat Portuària de Tarragona. «Ara toca repartir targetes de visita a tot arreu», reconeix Josep Andreu, «ja que ens interessa que les navilieres comencin a conèixer el nom de Tarragona».
La segona fase passa per definir quin és el target i a quin tipus de creuer cal adreçar l’oferta de Tarragona i de la Costa Daurada. «Estem treballant en tots dos fronts», assegura Andreu. De moment, s’ha definit que en aquesta primera fase s’han de descartar els grans creuers de fins a 5.000 passatgers i apostar per vaixells de mida mitjana i de gamma alta procedents dels mercats d’Alemanya, Anglaterra i França. El mercat americà queda exclòs de moment ja que seria recomanable la proximitat d’un aeroport amb vols transoceànics.
El paper de BCN World
Ara fa uns mesos la comissió territorial que treballa per atreure creuers al territori va experimentar un canvi important. Les reunions de treball, integrades a parts iguals pel Port de Tarragona, per la Cambra de Comerç, per la Diputació de Tarragona i per l’Ajuntament de Tarragona a través del seu Patronat de Turisme, van passar a ser liderades per l’Autoritat Portuària de Tarragona, amb el consentiment de totes les parts, ja que és l’ens portuari qui té un accés més directe al món de les navilieres i els recursos necessaris per desenvolupar accions concretes. Amb el lideratge del Port de Tarragona s’han sumat a la comissió la URV, patronals del sector turístic i PortAventura i en breu ho farà també BCN World, un projecte que preveu generar una forta demanda de visitants al territori per via marítima (ja sigui en creuers o en ferris).
La comissió treballa amb dos tipus de reunions. Unes d’àmbit institucional, que es realitzen cada trimestre i on hi estan representats els responsables polítics i institucionals de les diferents parts implicades. I unes altres, que es realitzen amb més regularitat, d’àmbit tècnic en les quals intervenen els professionals en la matèria de cadascuna de les institucions per tal de definir quin és el target (client potencial) al qual cal adreçar l’oferta de creuers de Tarragona i la Costa Daurada.
A cord amb Marina Port Tarraco per acollir els creuers de petit format
Actualment Tarragona es troba molt lluny de les xifres de creueristes que es mouen en altres ciutats com, per exemple, Palamós (uns 35.000 anuals) o Cartagena (uns 100.000 anuals). Tot i això, el Port de Tarragona disposa d’una petita terminal recentment remodelada per on cada any passen entre dos i cinc creuers que decideixen fer escala al nostre litoral. Els calatges del litoral tarragoní són excepcionals i permeten acollir grans vaixells, però de moment els creuers que arriben són de mida considerada mitjana. Les instal·lacions actuals estan pensades per atendre uns 25.000 passatgers anuals.
Pel que fa als creuers de format petit, l’Autoritat Portuària de Tarragona ha arribat recentment a un acord amb els propietaris de Marina Port Tarraco per tal que aquests puguin ancorar dins de les instal·lacions del Moll de Costa, on el desembarcament dels passatgers és ideal i directe al barri del Serrallo si es tracta de grups reduïts de fins a 150 persones. En les darreres setmanes han atracat al Marina Port Tarraco dos creuers d’aquestes característiques.