Tarragona vol guanyar espai al càmping Las Palmeras i renaturalitzar-lo per aturar la regressió de la platja Llarga

L'Ajuntament ha rebut ja la proposta de pla de gestió, planificació i recuperació de tot l'entorn

Publicat el 17 de febrer de 2021 a les 13:05
La platja Llarga i altres espais naturals de Tarragona s'han assimilat com a indret de passeig per als veïns de la ciutat en plena pandèmia, en què els confinaments municipals i comarcals han estat una constant. L'Ajuntament de Tarragona va encarregar recentment un pla de gestió de tot aquest entorn, per tal de recuperar-lo fins a com estava als anys 90, abans de l'avenç de les activitats econòmiques. Una de les claus que indica aquest pla és fer tirar enrere el càmping Las Palmeras, ara mateix el principal escull per tal que la regressió de la línia de la costa no s'incrementi amb els temporals.

Concretament, el pla, a banda del detall de les conseqüències de les darreres tempestes, assenyala un camí de renaturalització i fer sostenible tot l'entorn. Segons l'estudi, "la major regressió soferta pel conjunt del sistema platja-duna es focalitza a l'espai del càmping Las Palmeras, que ha ocupat de forma progressiva el front dunar". Des de l'Ajuntament, el conseller Xavier Puig ha explicat avui que les negociacions estan obertes amb l'empresa propietària, a qui demanaran que enretiri un parell de carrers la tanca actual. Puig ha incidit en el fet que els terrenys no són privats, sinó de concessió.
 

La platja Llarga de tarragona. Foto: Josep M. Llauradó



Davant les darreres accions del càmping per no perdre terreny -com ara fer ús d'excavadores o de pedres per construir murs-, Puig ha reconegut que totes tenien el permís de la Direcció General de Costes del govern espanyol, malgrat la discrepància municipal.

A més del càmping Las Palmeras, el pla de gestió assenyala altres actuacions en habitatges, més càmpings i restauració. Concretament, al càmping Las Salinas -on es demana perimetrar la zona alta de la duna i colonitzar-la amb vegetació autòctona, així com donar-li continuïtat fins a les terrasses del restaurant-, al club marítim i als apartaments. En aquest darrer cas, es demana eliminar la vegetació no autòctona, valorar passos elevats i intervenir-hi amb vegetació.

[noticia]39905[/noticia]

Ordenar l'aparcament

Una de les accions que l'Ajuntament promet tirar endavant en el futur immediat és l'ordenació dels aparcaments de la platja i, per tant, això podria comportar la reducció d'algunes places. Amb aquesta mesura es vol garantir la continuïtat dunar i facilitar l'arrelament de plantes com ja ha passat en altres dunes de la mateixa platja.

Com a accions específiques, a més, es recomana retirar la posidònia oceànica, el retorn i la distribució dels sediments, establir mecanismes de retenció artificial en tasques de trasllat de sediments, reordenar i reubicar els serveis de la platja, entre d'altres.

Amb tot plegat, Tarragona vol guanyar espais que "resisteixin" a les onades dels diversos temporals. "Són canvis de caire ambiental, no afecten al gaudi de la platja", ha assegurat Xisco Xavier Roig, doctor en Geografia i doctor en Geologia i consultor ambiental, un expert a qui l'Ajuntament ha encomanat un assessorament individualitzat per a la platja Llarga. Recuperar el sistema dunar dels anys 90 no implica, per ara, cap termini. "És un full de ruta, una mirada llarga", ha dit Xavier Puig, "sobre el que podem fer des de l'Ajuntament". Algunes mesures ja s'han pres o s'estan a punt de prendre "arran de veure les conclusions de l'estudi" i, en el futur, algunes es podrien aplicar a la resta de platges del terme municipal.

[noticia]39733[/noticia]
 

El mur del càmping Las Palmeras, a la platja Llarga de Tarragona. Foto: Josep M. Llauradó