Tendència «preocupant»: Disminueix la confiança en la vacunació infantil

A Espanya, el percentatge de població que considera importants les vacunes infantils baixa gairebé 8 punts

Publicat el 20 d’abril de 2023 a les 13:40
Actualitzat el 20 d’abril de 2023 a les 13:48
La confiança en la importància de la vacunació infantil a Espanya ha disminuït en comparació amb la confiança que hi havia abans de l'esclat de la pandèmia de la covid-19. Mentre que abans un 96,5% de la població considerava que les vacunes són importants per als infants, actualment aquest percentatge retrocedeix fins al 88,6%, és a dir, gairebé 8 punts percentuals.

Així ho posa de manifest l'informe d'Unicef 'Estat Mundial de la Infància 2023', que explica, entre altres, com ha variat aquesta percepció en diferents països arran de la pandèmia. De fet, la percepció pública de la importància de les vacunes infantils ha disminuït durant la pandèmia en 52 dels 55 països analitzats.

Si la tendència es confirma en els pròxims anys pot esdevenir un senyal d'alarma "preocupant", segons afirma el director executiu d'Unicef Espanya, Jose Maria Vera.

Caiguda de la confiança a Espanya


De fet, la Xina, l'Índia i Mèxic són els únics països estudiats on la percepció de la importància de les vacunes es manté estable i fins i tot millora. En molts dels estats analitzats, les persones menors de 35 anys i les dones són les que manifesten menys confiança en les vacunes infantils amb l'arribada de la covid-19. En el cas concret d'Espanya, la caiguda de la confiança va ser similar per sexe i edat, tot i que més elevada entre les dones (un 8,1%, davant d'un 7% en els homes). 

Tot i aquestes primeres dades, des d'Unicef matisen que la confiança en les vacunes és "volàtil" i depèn del moment. Per això, afirmen que és necessari recopilar més dades i realitzar noves anàlisis per determinar si la tendència es manté a llarg termini. Tot i aquests nous retrocessos, el suport general a les vacunes segueix sent relativament sòlid: en gairebé la meitat dels 55 països estudiats, més del 80% dels enquestats consideren que les vacunes són importants per a la infància.

Retrocés en la vacunació infantil


D'altra banda, Unicef també adverteix d'un altre fenomen relacionat amb l'impacte de la pandèmia de la covid, que és el retrocés en la vacunació infantil, ja que els infants nascuts justament abans o després de la crisi sanitària estan superant l'edat en la qual normalment haurien d'haver rebut les vacunes.

En concret, l'organització estima que 67 milions d'infants es van quedar sense vacunar (de diferents malalties) totalment o parcialment entre 2019 i 2021, l’equivalent a la població total de Regne Unit, caient els nivells de cobertura d’immunització en 112 països. Per això, subratlla la necessitat de prendre mesures "urgents" per posar-se al dia amb les dosis perdudes i preveure brots de malalties mortals. Segons Unicef, es tracta del "major retrocés sostingut de la immunització infantil dels últims 30 anys". 

Tot plegat coincideix amb l'augment de malalties infantils a nivell mundial. Al 2022, per exemple, el número de casos de xarampió va ser més del doble del total de l'any anterior. Mentrestant, la xifra de nens i nenes paralitzats per la poliomielitis va augmentar un 16% interanual al 2022. 

Davant d'aquesta realitat, Unicef insta els governs a identificar "urgentment" tots els infants, especialment els que no van ser vacunats durant la pandèmia de la covid-19 i proporcionar-los vacunes