El conseller Toni Comín ha admès aquest matí al Parlament que va avisar tard sobre el brot d’enterovirus, tant a l’opinió pública, que no va rebre cap informació fins a dues setmanes més tard que es detectessin els casos, com als CAP. “Calia determinar amb tota certesa si el nombre de casos era excepcional i, per això, havíem de descriure’ls, comptar-los i saber davant de quina mena d’enterovirus ens trobàvem. Hagués estat una irresponsabilitat no fer-ho així, perquè haguéssim generat alarma”, ha argumentat.
Ha explicat també el conseller els motius pels quals no va informar la xarxa d’Atenció Primària fins una setmana més tard i, a més, ha argumentat per què el protocol es va actualitzar fins a quatre vegades. “No volíem que els pediatres s’alarmessin abans que no coneguéssim ben bé tota la informació científica sobre com combatre el brot. La decisió potser és discutible, però no la vam improvisar. A mida que anàvem concretant la simptomatologia, anàvem revisant el protocol”, ha assegurat.
La resta de grups parlamentaris li han retret que menystingués els pares i generés més alarma en alentir la informació. De fet, el propi Síndic de Greuges de Catalunya, Rafael Ribó, ha obert una investigació d’ofici per abordar si els protocols mèdics i la informació pública van ser els adequats. “Per què l’Agència de Salut Pública de Barcelona es va assabentar per la premsa”, li ha demanat el portaveu de Catalunya Sí que es Pot. Assumpta Escarp, del PSC, ha lamentat que no s’informés millor els pares, sobretot a l’àrea de Tarragona on es van detectar molts dels casos, i el portaveu popular li ha recordat que el Departament de Salut va publicar “un comunicat molt breu i a les vuit del vespre, quan mai s’informa tan tard”. Eulàlia Reguant, de la CUP, ha demanat també que es revisin els canals de comunicació amb les escoles i els centres d’Atenció Primària.
“Vam engegar l’alerta perquè hi havia més casos d’enterovirus i més greus en relació amb anys anteriors”, ha explicat Comín. A més, ha argumentat com el mateix dia que es van tenir notícies del brot es va constituir una taula de seguiment i es va activar un protocol que es va fer arribar a tota la xarxa hospitalària. També ha lloat la tasca dels professionals de l’Hospital Universitari de la Vall d’Hebron, l’equip que va liderar la resposta mèdica al brot d’enterovirus, i del laboratori de l’Hospital de Sant Pau que analitza les mostres.
Encara hi ha 17 menors ingressats, però el brot està estabilitzat
El pic del brot es va produir entre el 21 i 22 de maig, quan es van atendre el 68% dels casos. El Departament de Salut ha confirmat que hi ha hagut 60 casos registrats que han requerit ingrés. Hi ha encara ara 17 menors ingressats, quatre dels quals es troben a l’UCI pediàtrica. El conseller també ha informat que ja han confirmat que quatre mostres corresponen a l’enterovirus A71. Fins ara només hi havia dues confirmacions. “La situació està estabilitzada, els casos no augmenten i l’assistència mèdica està sent molt bona”, ha conclòs.
Toni Comín admet que va informar tard els CAP del brot d'enterovirus
El conseller de Salut es disculpa per no donar cap explicació a l’opinió pública fins a dues setmanes més tard | “Calia determinar amb tota certesa si el nombre de casos era excepcional, perquè no volíem generar alarma”, assegura al Parlament
Ara a portada
Publicat el 26 de maig de 2016 a les 15:35
Et pot interessar
-
Societat El Baix Penedès queda exclòs de l'ampliació de la Línia 8 de Rodalies
-
Societat Les obres del barri de Rodríguez Pita de Segur comencen dimarts
-
Societat Santa Oliva aprofita les vacances escolars per fer millores als centres educatius
-
Societat Salou incrementa la presència de la Policia Local als carrers durant la Setmana Santa