Tornen a omplir el Camp de Mart d'il·lusió per la independència

Jordi Sànchez (ANC) desitja «una llarga nit d'insomni» el 27-S als qui no hagin treballat prou per convèncer indecisos | La reivindicació de la justícia social, punt comú de bona part dels discursos

Publicat el 05 de setembre de 2015 a les 23:53
Actualitzat el 15 de desembre de 2023 a les 16:12


Tres hores de cercavila, música i discursos de tota mena no han estat suficients per fer aixecar els gairebé dos milers d'assistents a l'acte de l'ANC i Òmnium per posar punt i final a la campanya «Ara és l'hora». Un públic entregat als parlaments i a l'animació dels grups ha escoltat atentament les paraules primer de més de trenta tarragonins que des de diversos àmbits han explicat per què volen la independència. Tot seguit ha estat el torn de Francesc Xammar, Eliseu Climent, Quim Torra i Jordi Sànchez, amb la interpretació entre mig de diversos himnes com la Muixeranga, l'Estaca o els Segadors, a càrrec de Sonagralla. En acabar, ha estat el torn del concert de Lax'n Busto, que ha atret un públic més jove.

Eren les vuit del vespre quan els Sacaires baixaven a l'escenari de l'auditori del Camp de Mart per donar el tret d'inici, deixant pas al grup reusenc Poker's que ha escalfat els ànims del públic. L'actor Oriol Grau han conduït juntament amb Judit Borrell tot l'acte. Primer, han pujat a seure a l'escenari els tarragonins que havien estat escollits per l'organització per opinar sobre el procés. Ells també, així com els màxims representants a la ciutat de les dues entitats convocants, han demanat en nombroses ocasions la col·laboració econòmica per finançar l'acte així com la inscripció en la manifestació de la Meridiana de divendres vinent. Precisament Carles Xavier Gómez, coordinador local de l'Assemblea, ha destacat que «encetem la primera etapa del mes més important dels darrers 300 anys» i ha animat a demostrar que «Tarragona és independentista». Malgrat que s'havia anunciat que aquest no seria un acte per demanar el vot, finalment s'ha fet en repetides ocasions, això sí, sense decantar-se per Junts pel Sí o la CUP.

La reivindicació de la justícia social, punt comú en bona part dels discursos

Si bé cadascun dels trenta-quatre tarragonins que ha intervingut durant vora un minut ho ha fet des d'un punt de vista diferent, sí que la majoria han explicat per a què volien la independència i, d'aquests, bona part han destacat la justícia social, la millora dels serveis, acabar amb la corrupció o el repartiment del treball i de la riquesa com a arguments per donar-hi suport. Molts d'ells també han fet referència a la cita electoral del 27 de setembre o a altres elements com la identitat, la cultura o la llengua. Aquesta part de l'acte ha finalitzat amb les paraules de Josep Lluís Carod-Rovira, que ha estat dels pocs que ha esmentat els Països Catalans.

Jordi Sànchez (ANC) desitja «una llarga nit d'insomni» el 27-S als qui no hagin treballat prou per convèncer indecisos

Els parlaments de cloenda els ha iniciat Francesc Xammar, president del Pacte pel Dret a Decidir de Tarragona, que ha emplaçat a fer servir «la força de les urnes» per assolir més endavant una «democràcia participativa» a través del nou Estat català. Més contundent ha estat el president de l'Associació Cultural del País Valencià (ACPV), Eliseu Climent, que ha anunciat que s'havia empadronat a Barcelona per poder votar aquest 27-S. Climent ha destacat el procés de canvi polític que s'està produïnt arreu dels Països Catalans, un procés que creu que «fa por a Madrid» ja que «no som iguals, som els mateixos, i ells ho saben». El president de l'ACPV ha clamat pel dèficit fiscal i ha clos el seu discurs amb les paraules de Joan Fuster el 1982: «o ens recobrem en la nostra unitat o serem destruïts com a poble. O ara o mai.»

A Climent l'ha seguit Carles Puigdemont, el president de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI), que ha posat sobre la taula el suport de 740 municipis al procés independentista, un suport que «estem segurs que Barcelona també s'hi adherirà». La independència, segons Puigdemont, «es farà des de les cases de la vila, des de baix» i ha demanat estar «sempre al costat dels vostres alcaldes». Aquesta darrera afirmació, amb què ha finalitzat el parlament, no ha provat gaire bé a bona part del públic i és per aquest motiu que Jordi Sànchez, president de l'ANC, ha volgut insistir-hi: «si els representants feu la feina ens tindreu a tots al vostre costat». Les paraules de Sànchez, però, han anat més enllà i a banda d'animar a omplir la Meridiana aquest Onze de setembre ha exigit els assistents a convèncer «els que tenen dubtes». «Desitjo que el 27 de setembre tinguem una llarga nit d'insomni aquells que no hàgim fet prou per convèncer si no hi ha els bons resultats esperats», ha dit. El president de l'Assemblea ha llençat la idea que «Espanya no ens donarà res», una idea que ha estat anteriorment esmentada per Quim Torra, el president d'Òmnium, que s'ha preguntat «per què insistir en la via del fracàs». En finalitzar les intervencions, els que eren dalt i baix de l'escenari han cantat conjuntament els Segadors, deixant pas a la part més lúdica de l'acte.
 

Les entitats sobiranistes han aconseguit tornar a omplir el Camp de Mart. Foto: Josep M. Llauradó

 

L'acte s'ha iniciat amb l'arribada dels Sacaires de Tarragona. Foto: Josep M. Llauradó

 

Més d'una trentena de tarragonins han intervingut a la primera part de l'acte. Foto: Josep M. Llauradó