Tornen les activitats pedagògiques d'Aigües de Reus amb un renovat programa

L'empresa pública ofereix una dotzena de propostes centrades en la gestió i la cultura de l'aigua

Un dels blocs de les propostes d'Aigües de Reus són les activitats a l'aula.
Un dels blocs de les propostes d'Aigües de Reus són les activitats a l'aula. | TarragonaDigital
17 de setembre de 2024, 12:40
Actualitzat: 12:40h

Aigües de Reus reprèn el seu programa pedagògic amb l'inici del curs escolar amb una dotzena d'activitats centrades en la gestió i la cultura de l'aigua. Es tracta d'un paquet d'activitats que el curs passat va mobilitzar un total de 5.484 alumnes, una xifra rècord. Poc abans de l'estiu, Aigües de Reus va adjudicar un nou contracte per a la gestió i monitoratge de les activitats de caire pedagògic, concebut de manera que permeti una dinamització i actualització permanent de les activitats, en funció de quina sigui la demanda de cadascuna, l'interès que generin, el context social, les tendències o l'evolució dels espais.

Així, aquest nou curs ja s'han introduït algunes novetats, alhora que s'han editat uns catàlegs amb totes les activitats organitzades, s'han implementat un seguit de recursos tecnològics per al seguiment i avaluació dels projectes, i també es treballa per millorar la reserva via la pàgina web de l'empresa municipal d'aigua. En paral·lel, s'estan dissenyant noves propostes per omplir buits en la programació, com ara la incorporació d'una activitat d'educació infantil, tenint en compte que existeix demanda al respecte.

Visites per a altres col·lectius

Tot i que la majoria de participants són estudiants de primària, secundària i batxillerat, també sol·liciten la visita de les instal·lacions diversos centres universitaris, centres cívics i Centres d'Assistència Primària (CAP) de la ciutat. Totes les activitats proposades des d'Aigües de Reus tenen una vessant més general i una altra de més local. Així, es divulga el valor de l'aigua i es consciencia els alumnes de la importància d'utilitzar aquest recurs escàs, però alhora se'ls explica com es gestiona l'aigua a la ciutat i quines són les seves infraestructures més importants.

El programa pedagògic d'Aigües de Reus es concreta en tres blocs. D'una banda, la visita a les instal·lacions de l'empresa municipal, que permet conèixer el funcionament de l'Estació de Tractament d'Aigua Potable (ETAP) i de l'Estació Depuradora d'Aigües Residuals (EDAR) i l'Espai Aigua. D'una altra, tot un seguit de propostes per als estudiants que tenen lloc als respectius centres d'ensenyament. Finalment, hi ha les activitats batejades com 'Un passeig viu', que discorren a l'espai de la Boca de la Mina i que tenen l'aigua com a element essencial de la vida en un sentit ampli. 

"La promoció de la cultura de l'aigua entre els ciutadans i, especialment, entre els més joves ha de seguir sent una de les línies estratègiques d'Aigües de Reus, amb la qual cosa cal potenciar totes aquelles activitats que ajuden a entendre com funciona un servei tan essencial i que alhora contribueixen a reflexionar sobre els usos de l'aigua, els seus valors, la seva gestió i la importància de l'estalvi d'aquest recurs tan valuós", ha assenyalat el regidor responsable d'Aigües de Reus, Daniel Rubio.

Col·laboració amb entitats

D'altra banda, Aigües de Reus col·labora també amb altres entitats com el Centre de Lectura o la Biblioteca Central i es mostra totalment oberta a escoltar propostes d'entitats de la ciutat que estiguin interessades en la història i la cultura de l'aigua a Reus. En aquest sentit, actualment, s'han programat un seguit d'activitats en les quals hi participaran sòcies del grup cultural Misericòrdies, lectors de les Biblioteques Públiques Municipals i membres del Centre de Lectura.

El programa inclou la 'Ruta de l'aigua pels carrers de Reus' el 19 de setembre (10 hores) amb sortida a la plaça del Víctor; un esmorzar a la Boca de la Mina el 29 de setembre (9 hores); la 'Ruta de l'Aigua des de la Boca de la Mina i fins al pou Caritat' el 16 de novembre (10.30 hores) i el 23 de novembre (10.30 hores).

Arxivat a