Nou pas endavant per al projecte de l'antiga Hispània de Reus. La Junta de Govern Local de l'Ajuntament ha aprovat, aquest divendres, 23 de desembre, les clàusules de la licitació del contracte. Les obres han de servir per construir quatre edificis amb 63 pisos en total, la majoria dels quals, de protecció oficial.
El projecte inclou un aparcament soterrat amb 340 places i tres plantes de fondària que s'integrarà a la xarxa municipal. Funcionarà de manera independent dels edificis, com un equipament públic. Cap dels 63 pisos que es construiran no tindrà plaça d'aparcament.
El pressupost total del projecte és de 22.672.374,19 euros, superior al que s'havia anunciat inicialment, i es dividirà en dos lots diferents. El projecte es va presentar l'octubre del 2021 anunciant un pressupost de 15,9 milions d'euros. Ara, però, la licitació es publicarà amb gairebé set milions més de pressupost.
Bona part d'aquest increment, segons va denunciar la CUP, es deu a la construcció de l'aparcament. La formació s'hi ha oposat frontalment, tot i donar suport, a contracor, a la construcció dels edificis. El motiu d'oposar-se al pàrquing és la contaminació que s'ha trobat al subsol, i que el govern nega que sigui tan greu com alerten els cupaires.
És per això que, aquest divendres, s'ha aprovat les clàusules que regularan el contracte públic per construir el projecte. Per una banda hi haurà un lot per a la construcció dels quatre edificis, les obres d'urbanització de la zona i l'obra civil de l'aparcament. El segon lot s'ocuparà de les instal·lacions del pàrquing.
Tres anys d'obres per aixecar els pisos de la Hispània
El lot principal tindrà un pressupost de 19.610237,60 euros i un termini d'execució de tres anys des que comencin les obres per aixecar quatre edificis. El més petit anirà sobre el pas per on ara s'accedeix a la zona blava des del raval de Sant Pere. El pas per a vianants seguirà obert, però a sobre s'hi construiran tres pisos de renda lliure que gestionarà el promotor que guanyi el concurs públic.
Dels tres edificis restants, un també serà gestionat pel promotor privat, però amb criteris d'habitatge protegit. Seran dotze pisos, i el projecte bàsic i l'executiu també l'haurà de fer qui guanyi aquest concurs públic. La licitació preveurà que els projectes quedin redactats en sis mesos a partir de la signatura del contracte.
El que no inclou la licitació és la construcció d'aquest edifici de gestió privada. Quan es construeixi aquest bloc, hauria de quedar integrat a la part principal del projecte, que dibuixarà una forma de 'V'. Els altres dos edificis, que també els construirà el promotor al qual s'adjudiqui el contracte, tindran 48 pisos públics de protecció oficial gestionats per Redessa.
Hi haurà tres perfils de pisos al paquet que serà de gestió pública, començant per dotze habitatges de 75 metres quadrats i tres habitacions. N'hi haurà divuit més amb dues habitacions i 65 metres quadrats, i els 18 restants també tindran dues habitacions, però amb una superfície de 55 metres quadrats. Els edificis dels pisos públics seran de quatre i cinc plantes, mentre que els dotze de gestió privada aniran en un bloc de tres plantes.
Una nova plaça lligarà els dos cantons de la parcel·la
Des del govern de Reus se subratlla que el projecte «s'ha treballat amb criteris de sostenibilitat i qualitat ambiental». Segons indiquen, s'han tingut en compte «estratègies d'arquitectura passiva» perquè els habitatges consumeixin menys energia. També s'ha optat per materials «naturals i reciclables» i «s'ha treballat la utilització d'energies renovables, com plaques solars i aerotèrmia».
Socialment s'han volgut potenciar «els espais intermedis entre el carrer i l'habitatge i les zones comunes». Segons s'ha anat presentant per part del govern, una façana quedarà alineada amb el carrer d'Arnavat i Vilaró. L'altra quedarà en perpendicular al raval i donarà a la plaça de nova creació que s'ha de construir a la segona meitat de la parcel·la urbanística.
Ha de suposar la part de zona verda o enjardinada de tota aquesta urbanització, lligant el raval de Sant Pere amb la riera d'Aragó i el Camí de l'Aigua Nova. La planta baixa de tot el complex ha d'incloure un espai de 1.100 metres quadrats per a equipaments en forma «d'espai lluminós i polivalent». Tindrà una part exterior pròpia amb accés des de la nova plaça i encara no s'ha anunciat quin equipament acollirà.
Un aparcament de 340 places completarà el projecte
El segon lot de la licitació és el de les instal·lacions de l'aparcament soterrat, amb un pressupost de 3.062.136,59 euros. El termini d'execució és de vuit mesos a partir del moment en el qual l'adjudicatari del primer lot hagi acabat l'estructura de formigó. El resultat final ha de ser un espai de tres plantes de fondària amb 340 places d'aparcament.
Funcionarà de manera independent als edificis, que de fet no tindran aparcament propi. Es preveu que el pàrquing que hi haurà a l'antiga Hispània s'integri a la xarxa d'aparcaments municipals. L'entrada i la sortida es faran a través d'una rampa de doble carril situada a la Riera d'Aragó.
Per als vianants s'han plantejat tres accessos, al carrer de Josep Maria Arnavat i Vilaró, a prop del raval de Sant Pere i a l'entrada de la futura plaça. Pel que fa a la distribució de les places, n'hi ha d'haver 100 al primer soterrani, 115 al segon i 124 al tercer. D'aquestes, sis, tres i tres places respectivament seran adaptades.
El projecte inclou deu places amb carregador per a cotxe elèctric a la primera planta i la preinstal·lació d'aquest sistema a 151 places en total. La distribució també serà desigual, amb 52 places preinstal·lades a la primera planta, 45 a la segona i 54 a la tercera.