Tot a punt per a la Festa Major de la Candelera del Poble de Calafell

Serà com sempre que el 2 de febrer cau en diumenge, però aquest cop amb una ampliació de dies

21 de gener de 2025, 10:54
Actualitzat: 10:54h
Imatge de la Candelera de Calafell
Imatge de la Candelera de Calafell | AC

Calafell farà enguany una celebració extraordinària de la festa major de la Candelera. Serà com sempre que el 2 de febrer cau en diumenge, com és el cas d’aquest 2025. Aquesta vegada, el programa serà autènticament excepcional, ja que es prolonga des de dies abans a dies després. La tinent d’alcalde de Cultura de l’Ajuntament, Mònica Trepat, explica: “Ja no és la tradicional baixada de la imatge de la Mare de Déu de l’església del Castell a la de la Santa Creu, que òbviament es manté. És que hi haurà activitats el cap de setmana anterior i el cap de setmana posterior”.

Trepat afegeix: “Aquesta festa més prolongada és possible per la implicació d’entitats de cultura popular i tradicional, com la Bota, Esgangalats, l’Associació Sardanista o l’ARC. Això, a més de tots els grups de folklore popular”.

El programa inclou tres activitats culturals destacades. La interpretació del Cant a la Mare de Déu, una peça musical recuperada i arranjada pel compositor calafellenc Xavier Jorba. Serà el 24 de gener, a l’església de la Santa Creu, en acabar la baixada de la imatge, que començar a dos quarts de vuit del vespre. La conferència “Més de 40 anys de capgrossos a Calafell”. Serà el 31 de gener, a les set de la tarda, a la Biblioteca Ventura Gassol. Anirà a càrrec de l’equip tècnic del Taller Avall de Reus, que els acaba de restaurar. Presentació del llibre de Mariano Soler i Olivella “Un o altre enterrarà el darrer”. Serà el 7 de febrer, a les set de la tarda, a la Biblioteca Ventura Gassol. Anirà a càrrec de Lluís Tetas, que ha tingut cura de l’edició. Ho organitzen els Amics del Patrimoni.

La baixada de l imatge de la imatge de la Candelera serà el 24 de gener, a dos quarts de vuit del vespre. Hi participaran diversos grups de cultura popular.. Per a la vetlla de la imatge, l’església de la Santa Creu romandrà oberta del 25 de gener a l’1 de febrer, de deu a dotze del migdia i de quatre a sis de la tarda. La processó de retorn de la imatge serà diumenge 2 de febrer. A dos quarts de dotze, missa a l’església de la Santa Creu. En acabar, a la plaça de Catalunya, actuació dels grups locals de cultura popular. I tot seguit, pujada al Castell, on la imatge es retornarà al seu espai, a la cripta de l’església de la fortalesa.

La tradició de la Mare de Déu de la Cova. És una festa major petita o d’hivern, que s’havia perdut i va recuperar-se l’any 1992. Concentra els seus actes al nucli antic del municipi i està dedicada a la Mare de Déu de la Cova, una advocació venerada al Castell de la Santa Creu i que es festeja el mateix dia que la Candelera.  El culte a la Mare de Déu de la Cova es remunta a principis de l’Edat Mitjana (està documentada una talla romànica que va ser destruïda durant la Guerra Civil) i està relacionat amb la tradició catalana de les marededéus trobades.