Prop d'un centenar de persones s'han concentrat aquest dijous al migdia a les portes de l'empresa química BASF, la majoria treballadors d'Altrad-Rodisola, que fa tot just una setmana van començar una vaga per aturar noves retallades en salaris i condicions laborals. La protesta ha coincidit amb la finalització del període legal de negociacions, que és aquest divendres, i que segons Jorge Asenjo, president del Comitè d'empresa, «cada cop van a pitjor». Just eren les dotze del migdia, l'hora convocada, que han tallat el trànsit en els dos sentits de la marxa a la carretera de València, amb l'encreuament amb la Canonja i el polígon químic. La reacció dels conductors ha estat molt diversa: des d'aquells que s'han solidaritzat amb els treballadors fins als que s'han queixat per l'afectació personal que tenia aquesta protesta, alguns dels quals han arribat a enfrontaments amb els mateixos sindicalistes.
La policia local de la Canonja ha estat la primera en personar-se al lloc, ajudant posteriorment al desviament del trànsit dels Mossos d'Esquadra, que amb dues patrulles i un cartell de «carretera tallada» han fet els ulls grossos fins que ja una hora després els mateixos treballadors han reobert la circulació. Abans de marxar, però, han acordat que aquest divendres tornaran a concentrar-se, aquest cop davant de Repsol Química a partir de les deu del matí i llavors serà quan decidiran si continuen la vaga.
El motiu per fer les protestes davant les empreses químiques i no a la seu d'Altrad-Rodisola, situada al Polígon Riu Clar, és d'una banda «fer soroll» i de l'altra denunciar el paper d'aquestes grans companyies que reben el servei d'aquesta subcontracta i que durant aquests dies de vaga, segons els treballadors, han fet «esquirolatge» contractant altres empreses per fer la seva mateixa feina amb el material de Rodisola, cosa que consideren «il·legal». El paper de companyies com Dow, Repsol o BASF ja l'havien denunciat anteriorment altres treballadors d'empreses que han protagonitzat recentment mobilitzacions com EMMSA, Navec o EMTE i alguns d'ells fins i tot han estat presents al tall de carretera d'aquest migdia. La principal reivindicació és que no s'apliqui l'article 41 de l'Estatut dels treballadors per justificar els ajustos ja que afirmen que «l'empresa no té pèrdues».
La CUP hi mostra el seu suport
La Candidatura d’Unitat Popular de Tarragona ha donat suport a l’acció de protesta que els treballadors en vaga de l’empresa Altrad Rodisola han protagonitzat aquest dijous. La consellera de la CUP Laia Estrada i d’altres militants de la candidatura anticapitalista «han fet palès un cop més el seu compromís amb la defensa dels drets laborals i socials que són sistemàticament vulnerats per empreses com ara Altrad Rodisola». Alhora, consideren que les grans empreses químiques instal·lades a Tarragona com BASF, Dow o Repsol «són igualment responsables de la liquidació de drets laborals dels treballadors d’Altrad Rodisola al subcontractar companyies que no assoleixen prou garanties de seguretat». Per aquest motiu, donen suport també a la concentració convocada per aquest divendres.

Els Mossos han desviat el trànsit provinent de Tarragona per l'interior del nucli de la Canonja. Foto: Josep M. Llauradó