L'Estat promet trens entre Tarragona i Barcelona cada 30 minuts quan acabin les obres del túnel de Roda

El secretari d'Estat de Transports i Mobilitat Sostenible s'ha reunit amb alcaldes i representants de la Generalitat per explicar el pla alternatiu de transport previst a partir de l'1 d'octubre

Imatge d'un tren arribant a l'estació de Tarragona.
Imatge d'un tren arribant a l'estació de Tarragona. | TarragonaDigital
06 de setembre de 2024, 17:35
Actualitzat: 17:35h

El pròxim 1 d'octubre començaran les obres del túnel de Roda de Berà i es tallarà la circulació de trens entre les estacions de Tarragona i Sant Vicenç de Calders. Aquell mateix dia es posarà en marxa el Pla Alternatiu de Transport per assegurar la mobilitat de les 16.000 persones que fan servir les línies R14, R15, R16, R17 i RT2 per a desplaçar-se fins a Barcelona des de les comarques tarragonines. Durant cinc mesos, s'habilitaran 87 autobusos, que oferiran més de 600 trajectes diaris i 30.500 places, per suplir la manca de trens.

Aquest divendres 6 de setembre, el secretari d'Estat de Transport i Mobilitat Sostenible, José Antonio Santano, acompanyat del president de Renfe, Raül Blanco, el president d'Adif, Ángel Contreras, i el director de Rodalies, Antonio Carmona, s'ha reunit amb alcaldes i representants de la Generalitat. En la trobada, ha assegurat que estudiaran les peticions del territori per ajustar el Pla Alternatiu de Transports. En aquest sentit, els batlles i la Plataforma Dignitat a les Vies han lamentat que encara no s'hagin fet públics els horaris dels autobusos que faran el servei alternatiu per carretera entre les dues estacions afectades.

Les obres al túnel de Roda de Berà, que tindran un cost de 16 milions d'euros, s'allargaran durant cinc mesos i també s'aprofitaran per fer actuacions en el tram de vies entre Tarragona i Sant Vicenç de Calders per adaptar la infraestructura a l'ample estàndard. Així mateix, es faran treballs de millora a les estacions d'Altafulla, Torredembarra i Tarragona. Si no hi ha cap contratemps, la circulació de trens pel túnel es reprendrà a partir del dilluns 3 de març de 2025. mentre que totes les obres s'enllestiran el juny de 2025.

Trens entre Tarragona i Barcelona cada 30 minuts quan acabin les obres

Durant la trobada d'aquest divendres, Santano també ha anunciat que una vegada acabin els treballs al túnel de Roda de Berà, Renfe posarà freqüències de tren entre Tarragona i Barcelona cada 30 minuts. En aquest sentit, ha assegurat que "l'obra del túnel de Roda de Berà revolucionarà la mobilitat a Tarragona després de la seva finalització i serà clau per a avançar en la continuïtat del Corredor Mediterrani a Catalunya".

El secretari d'Estat de Transport i Mobilitat ho ha justificat perquè "aquestes obres no només estan orientades a la potenciació del trànsit de mercaderies per ferrocarril, sinó que també beneficiaran el transport de viatgers, ja que es disposarà d'infraestructures i instal·lacions més modernes i més eficients".

El servei alternatiu per carretera

El servei per carretera del Pla de Transport Alternatiu cobrirà els trajectes entre Sant Vicenç de Calders i Tarragona. Els autobusos faran trajectes directes i trajectes amb parades intermèdies. En aquest sentit, els horaris dels autobusos estaran sincronitzats amb els del servei de Rodalies. Pel que fa als serveis de les línies R14 i R15 seran desviats per la línia Sant Vicenç de Calders - Valls - La Plana-Picamoixons, evitant el doble transbordament a una part important dels usuaris.

Per la seva part, els viatgers de la línia R16 disposaran d'un servei alternatiu per carretera directe entre l'Hospitalet de l'Infant i Sant Vicenç de Calders per minimitzar el temps de viatge. Aquesta mateixa situació es repetirà per les connexions entre Sant Vicenç de Calders i Salou - Port Aventura.

Viñuales agraeix les explicacions i assegura que "els pròxims cinc mesos seran durs"

Sobre les explicacions sobre el Pla Alternatiu de Transport per las obres que s'executaran al túnel de Roda de Berà que ha fet el secretari d'Estat de Transports i Mobilitat Sostenible, l'alcalde de Tarragona, Rubén Viñuales, ha agraït "les explicacions i el treball previ d'escolta als alcaldes i alcaldesses del Ministeri, Renfe i Adif". En aquest sentit, Viñuales ha explicat que "és innegable que els pròxims cinc mesos seran durs, però es tracta d'unes obres necessàries per pal·liar la manca d'inversió en la xarxa ferroviària, i així poder tenir una major freqüència de trens i trajectes més curts".

Pel que fa a l'operatiu a Tarragona, l'alcalde ha explicat que els tècnics municipals i els de Renfe i Adif estan tancant els detalls i ha afegit que "s'està treballant en dues localitzacions, el nou intercanviador de Battestini i la Plaça dels Carros", tot i que des de la capital s'aposta perquè només hi hagi una parada a la ciutat.

Vila-seca demana una connexió directa amb autobús fins a Sant Vicenç de Calders

L'Ajuntament de Vila-seca, en un comunicat, ha mostrat la seva "preocupació" davant el Pla Alternatiu de Transport que s'ha presentat aquest divendres. El text, però, també mostra la seva "confiança" que Renfe incorporarà un servei de bus fins a Sant Vicenç de Calders pels usuaris de l'estació de tren del municipi.

Durant la reunió celebrada aquest migdia a la subdelegació del govern espanyol, el tinent d'alcalde de mobilitat de l'Ajuntament de Vila-seca, David Rodríguez, ha reclamat i exigit un tracte "adient i lògic" a la capacitat i mobilitat d'usuaris que  l'estació de tren de Vila-seca té des de fa anys. En aquest sentit, Rodríguez ha recordat que cada dia hi ha més d'un milers d'usuaris.