L'Ajuntament de Tarragona, a través de la conselleria de Memòria Democràtica, ha conclòs la senyalització dels espais de la guerra i de la repressió franquista a Tarragona, iniciada el 2023. La ciutat compta ara amb tres noves plaques informatives situades al Convent de les Oblates, al Convent dels Pares Carmelites i a la Casa de la Punxa, que s'afegeixen a les quatre ja instal·lades a la Presó Provincial, la Muntanya de l'Oliva, la Presó de Pilats i l'Antiga Audiència.
L'objectiu d'aquesta iniciativa és recuperar i dignificar espais significatius en la lluita per les llibertats i drets democràtics, des de la proclamació de la Segona República fins a la transició democràtica. Es busca difondre la memòria democràtica i fomentar la reflexió crítica sobre el passat.
Amb aquesta nova senyalització, "Tarragona reafirma el seu compromís amb la memòria democràtica", destaca la consellera de Memòria Democràtica, Sandra Ramos, "oferint a la ciutadania i als visitants una ruta per conèixer i reflexionar sobre el passat recent de la nostra ciutat i els valors democràtics que avui defensem".
Espais de memòria senyalitzats a Tarragona
Amb les noves incorporacions, la ciutat de Tarragona compta ja amb set espais senyalitzats per preservar la memòria democràtica.
- Antiga Audiència: Lloc on es celebraven els consells de guerra sumaríssims, un dels principals instruments de la repressió franquista.
- Muntanya de l'Oliva: Lloc d'execució de molts afusellaments, especialment a l'inici de la repressió franquista. Es van executar 690 homes i una dona fins a l'any 1945.
- Presó de Pilats: Després de l'arribada de l'exèrcit franquista, s'hi van empresonar més de 1.350 persones, tot i tenir una capacitat màxima de 110. Durant deu anys, prop de 9.000 persones van ser represaliades.
- Presó Provincial: Construïda amb treball forçat de presos republicans. L'any 1974, Georg Michael Welzel va ser executat a garrot vil per l'assassinat d'un membre de la Guàrdia Civil el 1972.
- Convent de les Oblates: Utilitzat com a presó de dones del 1939 al 1944. El 1939, 152 recluses van ser traslladades des de Pilats, i posteriorment s'hi van afegir 328 preses de la presó de "Las Ventas" de Madrid. El 1941, 292 preses i 16 nens van ser traslladats a la presó de les Corts de Barcelona. El 1944, el convent va deixar de funcionar com a centre penitenciari.
- Convent dels Pares Carmelites: Destinat a presos que no cabien a la presó de Pilats. A partir de juny de 1939, hi van ingressar 1.200 interns. Fins al 1943, la presó de la Punxa va ser utilitzada per als qui tenien menys anys de condemna i com a lloc de classificació de presos republicans.
- Casa de la Punxa: Seu de la policia franquista del 1940 al 1975. Molts presos polítics hi van patir incomunicació durant 30 dies i interrogatoris sovint acompanyats de tortures i maltractaments.