Tretze anys d'imatges del Rei cremades a Tarragona: l'independentisme respon a la visita de Felip VI

L'Assemblea Nacional Catalana assenyala que el monarca "no és benvingut" la vigília de la seva visita a Barcelona

Publicat el 08 d’octubre de 2020 a les 20:51
Tarragona, octubre de 2007: un tarragoní, seguint l'onada de solidaritat amb els gironins Enric Stern i Jaume Roura -que havien cremat a cara descoberta una imatge del llavors monarca Joan Carles I-, cala foc a un dibuix que simbolitza el cos del rei espanyol. L'any següent, el jove, Santiago Fortuny, militant d'Endavant (OSAN), declara davant del jutge a instàncies de la fiscalia.

L'Audiència Nacional va arxivar més tard la seva causa, però avui resseguint un estrany fil de la història Fortuny hi ha tornat: davant de prop d'un centenar de persones, ha assenyalat en nom de l'Esquerra Independentista que "l’autodeterminació dels Països Catalans és l’única alternativa política a la monarquia i al règim que representa". L'acte no l'organitzava l'Esquerra Independentista, sinó l'Assemblea Nacional Catalana, qui havia fet una convocatòria per a una cremada popular de fotos del rei.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=vUnqx9avzV4[/youtube]

A diferència d'ara fa tretze anys, la convocatòria d'aquest dijous al vespre -precedent a la visita de Felip VI a Barcelona, demà al matí- no ha comptat amb l'assistència majoritària de joves: al contrari, qui sap si perquè ja no es considera un fet delictiu o per altres motivacions, la mitjana d'edat ha estat més aviat alta. I és que des d'aquell any 2007 han estat nombroses les ocasions en què els independentistes i republicans tarragonins han cremat públicament la imatge de la Casa Reial -la darrera, el passat mes d'agost.

En un clar "homenatge" a aquells que van començar, doncs, l'ANC ha recordat aquells inicis i ha fet una crida a una "malvinguda" a Felip VI, qui té previst reunir-se amb el president Pedro Sánchez a Barcelona. L'entitat ha fet referència durant l'acte, celebrat a la Rambla Nova, a l'alçada de l'Estàtua dels Despullats, al discurs del rei borbó poques hores després del referèndum de l'1 d'octubre i de la vaga del 3 d'octubre de 2017. A més a més, hi havia diversos cartells en què es rebutjava la col·laboració de la monarquia amb règims totalitaris com el de l'Aràbia Saudita i amb el comerç d'armes. Si bé diverses persones duien de casa els fulls per fer brasa, la major part els han posat els organitzadors, que han conclòs l'esdeveniment amb el Cant dels Segadors.

[noticiadiari]2/150392[/noticiadiari]
[noticiadiari]2/209831[/noticiadiari]
[noticia]37549[/noticia]