[noticia]39412[/noticia]
En aquest context, les oficines d'ocupació treballen per fer possible l'ocupabilitat dels seus usuaris. A Tarragona hi ha dos d'aquests organismes: l'Oficina Jove del Tarragonès (OJT) i Tarragona Impulsa (TI). Aurora de la Torre, cap de la secció tècnica de TI, assegura que "en general és el sector de l'hostaleria el que està més tocat" i que un dels pocs espais on s'està generant feina avui és "en l'atenció a persones dependents", és a dir, en residències i centres sociosanitaris. "On hi ha gent formada, es col·loca", afirma. Passa el mateix a la indústria, on sí que hi ha hagut alguns ERTO -especialment a les empreses subcontractades- però "s'està mantenint, s'ha pogut normalitzar".
A Tarragona Impulsa ofereixen orientació per a la recerca de feina, l'avaluació del currículum i programes de formació. A més a més, tenen contactes amb empreses i amb els plans d'ocupació de l'administració, que van sortint de tant en tant per donar oportunitats als que des de fa més temps no troben cap solució laboral.

Tarragona Impulsa. Foto: Tarragona Impulsa
Certificats de professionalitat
Una de les possibles vies per a les persones que busquen feina i que no tenen títols que acreditin els seus coneixements és tramitar certificats de professionalitat. És, de fet, una de les línies de treball a Tarragona Impulsa. "Estem reforçant l'orientació del món laboral de persones d'edat avançada", assegura De la Torre, "o de les persones que són massa joves com per haver tingut una primera feina".
"Fa anys que s'està intentant que la formació professional s'ofereixi d'una forma homologada" i per això s'emeten certificats com ara de cambreres de pis que "no suposa una titulació reglada, però sí un certificat que els pot obrir algunes portes".
Més d'un miler de persones apuntades
En cas de no disposar de cap formació i no es tinguin problemes d'horaris, Tarragona Impulsa encara deriva en cursos en el sector de l'hostaleria: "Esperem que es normalitzi", assenyala la cap de la secció tècnica.
Durant el 2020, segons dades facilitades, s'han donat d'alta a la borsa de treball de Tarragona Impulsa 1.052 persones. A més, 799 han rebut orientació individual i 207 orientació en grup. El creixement és innegable: si al 2019 hi havia hagut 1.642 usuaris, al 2020 n'han estat prop de dos milers. D'aquests, segons el seguiment efectuat, gairebé un 30% han trobat feina.

Una usuària, rebent assessorament sobre com trobar feina a l'Oficina Jove del Tarragonès. Foto: Cedida
Un perfil que ha canviat
Si bé l'Oficina Jove del Tarragonès està adreçada principalment a persones de fins als 30 anys aproximadament, aquest 2020 ha hagut d'atendre demandes de tot tipus d'usuaris. Des del mes de gener, de fet, han estat 1.541 les persones que s'han adreçat a aquest espai (1.160 de les quals des de l'abril, quan els efectes de la pandèmia es van començar a notar en l'àmbit laboral).
"El perfil ha canviat", assegura Núria Boronat, coordinadora de l'OJT. "Abans era gent sense estudis, ara venen amb estudis universitaris o postobligatoris, són més de la meitat". Amb edats molt variades -això sí, el 60% tenen entre 20 i 29 anys-, també atenen joves que arriben d'altres àmbits dels serveis socials, com ara les persones d'origen estranger que anteriorment havien estat tutelades per la Generalitat. El nombre de professionals, de fet, s'ha incrementat, alhora per ajudar aquells que no tenen accés a un ordinador.
Entrevistes per Internet
En moltes ofertes de feina, cada cop s'aposta més per la videoconferència a l'hora d'entrevistar els candidats. Ho corrobora Núria Boronat, que alerta però que hi ha qui no té accés a aquestes tecnologies. És per això que des de l'OJT els fan assessorament. De fet, ells mateixos s'han hagut d'enfrontar a la bretxa digital, quan van anul·lar l'atenció presencial fins al passat mes de juliol.
Sigui com sigui, l'actitud en una entrevista pot ser clau per aconseguir el lloc de treball. "El format és diferent, però ve a ser una entrevista de feina i recomanem anar ben vestit, tenir una actitud que demostri que estàs interessat". Per a qui s'enfronti per primer cop a la recerca activa, els ofereixen pràctiques i simulacions. "No estàs igual de nerviós, però pots fer les preguntes, pensar com respondries", diu Boronat.
Abans de l'entrevista, però, toca encarar el currículum. Boronat recomana que si s'opta a diferents tipus de feina els documents entregats de vida i experiència laboral siguin també diferents. Pel que fa a habilitats, "es busquen competències cada cop més transversals, com treball en equip, habilitats en comunicació, eines informàtiques...". Per això, si es tenen, recomana destacar-les.
Incrementar la difusió
Si bé a Tarragona bona part de la població coneix l'existència d'aquesta manera de serveis públics per ajudar a trobar feina, no són tants els que els utilitzen. A partir d'aquest pròxim any, l'OJT preveu engegar un seguiment de l'èxit professional dels seus usuaris. "Hi ha gent que ens escriu donant-nos les gràcies per haver trobat feina", informa la coordinadora de l'OJT. "Molta gent ens ve per recomanació d'algun amic, si ho recomanen és que ha tingut utilitat", diu.
Els canvis fets fins ara es mantindran: "Seguirem fent atencions en línia, fins ara no ho teníem". També han engegat un canal de Telegram per fer consultes i han potenciat la via del correu electrònic. L'horari presencial és de dos dies a la setmana, però per la pandèmia intenten derivar, per a qui tingui els mitjans, a l'atenció en línia.
[noticia]39644[/noticia]