Troben la clau: Per què no es contagien de covid algunes persones exposades

Una quarantena de centres del món busquen la resposta

Publicat el 21 de gener de 2022 a les 09:05

La covid-19 va arribar el primer trimestre de l'any 2020 i ho ha fet per quedar-se. Des de llavors, a Catalunya, s'han comptabilitzat 1.872.022 casos confirmats de coronavirus, segons el Departament de Salut. I en podrien ser més, ja que has pogut passar el virus de manera asimptomàtica. 

 

Hi ha casos més particulars i fins i tot poden ser una gran incògnita. I és que hi ha persones que no s'infecten de la covid-19, ni de forma asimptomàtica, tot i estar molt exposades al virus. Una situació ben estranya, ja que és com si mai no haguessin estat en contacte amb el virus. 

 

Un cas que viu una part de la població, tot i no saber quina quantitat està en aquestes circumstàncies. Tot i això, s'està estudiant el mecanisme que utilitzen de forma innata perquè pot ser útil per desenvolupar tractaments per aquesta malaltia. 

 

Conviure amb dos positius sense mascareta i ni rastre del virus

La situació de l'Anna és un cas únic. Tal com explica TV3, ella és una de les participants d'un estudi que s'està fent a l'Idibell, l'institut d'Investigació Biomèdica de Bellvitge, que és un dels 40 centres que estudia la genètica d'aquestes persones. Un estudi que es fa de manera coordinada arreu del món.

 

L'Anna, l'estiu de 2020, va conviure diversos dies dins la mateixa casa amb dues persones positives de covid-19, el seu marit i el seu fill. Aquest període, quan encara no hi havia vacuna contra el coronavirus, va fer-ho sense mascareta.

 

Tot i això, a la seva sang no hi havia ni rastre d'un contacte amb aquest virus. Segons explica el citat mitjà, ho sap perquè el seu marit és un dels difunts per la covid-19, i després van fer proves a la resta de la família per esbrinar si hi havia cap contagi més. El seu fill va donar positiu, ella no.

Detall d'un sanitari analitzant un test d'antígens
Busquen la resposta a aquesta immunitat | Europa Press

La resposta a la immunitat

Les més de 3.000 persones que participen en l'estudi arreu del món van viure unes condicions molt similars. Totes elles, abans de rebre el vaccí contra el virus, havien testat molt exposades al virus, durant dies i sense protecció, però no es van infectar.

 

Un fet demostrat, primer, per una prova PCR negativa i, després, confirmat per test serològic on obtenien un resultat negatiu als anticossos. Per tant, no s'havien encomanat en cap moment del virus. 

 

La metge genetista de grup de malalties neurometabòliques IDIBELL, Aurora Pujol, explicava a TV3 que «tenien un historial clínic normal». Totes elles havien passat altres infeccions, «però és amb el SARS-CoV2 que tenen una protecció».

 

Per tot plegat, creuen que és la seva genètica que evita que s'infectin, com si tots ells tinguessin una immunitat natural. Per aquest motiu, a l'estudi, han agafat mostres d'ADN, de sang o saliva, i les estan seqüenciant per veure quines mutacions tenen diferents per evitar la infecció. 

 

Pujol explica que «el virus es troba la porta tancada» en totes aquestes persones i «no deixen entrar el virus a la cèl·lula».